Lån på over en mill med under tusen kroner i renter og avdrag i måneden?  Foto: Finn.no
Lån på over en mill med under tusen kroner i renter og avdrag i måneden? Foto: Finn.noVis mer

Nå blir det tryggere å kjøpe bolig

Finn.no-omlegging sørger for at ingen kan lure unna informasjon.

Stusser du noen ganger over at det mangler informasjon i boligannonsene? For eksempel hva taksten er?

Nå skal annonsene bli mer informative. Forbrukerombudet, Forbrukerrådet, meglerbransjen og Finn.no har kommet frem til en løsning som skal sikre at annonsene alltid inneholder et minimum av viktig nøkkelinformasjon om boligen, slik at kjøpere skal kunne se hva boligkjøpet faktisk vil koste.

Bakgrunnen for dette er at det ble åpnet for at privatpersoner kunne annonsere på Finn.no fra 1. januar 2010. (Les mer i faktaboksen under). - Forbrukerombudet har i etterkant av dette sett flere eksempler på annonser som ikke inneholder tilstrekkelig informasjon, skriver ombudet i en pressemelding.


Bransjenormen for markedsføring av boliger stiller krav til hvilkne informasjon som skal være med i annonsene, men denne gjelder bare for meglerne og ikke for private selgere. Dette burde likevel sette standarden for også private selgere.

- Som kjøper har en det same behovet for informasjon selv om en velger å kjøpe av en privat selger, sier Forbrukerombud Gry Nergård.

Visste du at det er nye krav til opplysninger om fellesgjeld i boligannonser?

Må fylle inn nøkkelinformasjon

Der boligselgere i dag kan velge hvilken og hvor mye informasjon som skal oppgis i annonsen, settes det nå et minstekrav. Dette gjelder blant annet alle opplysninger om eventuell fellesgjeld og nedbetaling av denne, i tillegg til størrelsen på felleskostnadene etter en eventuell avdragsfri periode.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er spesielt viktig ved salg av lavinnskudsboliger i nye prosjekter der boligen ofte fremstår som billig med en lav kjøpesum og lave felleskostnader. Urimelig lave felleskostnader skyldes ofte at man har avdragsfrie lån, og husleien vil øke drastisk når den avdragsfrie perioden.

- Å få opplyst størrelsen på felleskostnadene etter avdragsfri periode er med andre ord helt nødvendig for at du som kjøper skal kunne se hva boligkjøpet egentlig koster deg, sier Forbrukerombud Fry Nergård.

De nye reglene skal også være en fordel for selger, fordi han nå er nødt til å oppfylle en del av informasjonsplikten som han har overfor kjøper etter avhendingsloven.

Er fellesutgiftene usannsynlig lave? Sjansen er stor for at noe er utelatt

Like strengt for meglerne

Selv om meglerne har en bransjenorm de skal rette seg etter, er det ikke alltid meglerannonsene heller holder mål. Det nye systemet diskriminerer imidlertid ingen annonsører; alle må forholde seg til de samme reglene og fylle ut de samme feltene, ellers vil ikke annonsen publiseres.

- Utgangspunktet vårt har vært en bedre tjeneste for kjøper og selger. En viktig del av det er å få mest mulig og best mulig informasjon inn i annonsene, sier Eddie Sjølie, direktør i Finn Eiendom til DinSide.

I dag er det noen åpenbare smutthull i systemet, som for eksempel ulik tolkning av fellesutgifter eller mulighet til å legge ut bolig med prisantydning en krone. Vil dette også fanges opp av det nye systemet?

- Akkurat nå ligger det 16.000 annonser ute for bolig til salgs. Det er umulig for oss å lese igjennom og kvalitetssikre alle disse annonsene. Men vi har en rutine slik at når vi blir gjort kjent med at det er feil i en annonse, så tar vi den bort, sier Sjølie, og avslutter: - Vi er jo interessert at dette er riktigst mulig for kjøper og selger. Det som er vanskelig for oss er det store volumet. Men det er klart at vi ønsker at dette skal være så riktig som mulig.