Nå blir det mørkere!

Stadig flere velger bort hvitt for mørkere og dypere farger.

Vi går ikke helt bananas i malingsbutikken. De aller fleste går for en variant av grått, om de skal bytte fra hvitt. Denne fargen heter Capri og er fra Jotun. Foto: Jotun / Ifi.no
Vi går ikke helt bananas i malingsbutikken. De aller fleste går for en variant av grått, om de skal bytte fra hvitt. Denne fargen heter Capri og er fra Jotun. Foto: Jotun / Ifi.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lei av hvitmalte boliger? Fargeredde nordmenn beveger seg langsomt bort fra det helhvite. Ikke bare de hvitmalte interiørene mange forbinder med shabby chic-stilen (som også er på vei ut) men også fra boligen. Malingsprodusentene merker større pågang etter mørkere farger, melder Ifi.no.

LES OGSÅ:

På tide å male huset? Det er ikke sikkert du trenger å male hele ...

Grått, grått, grått

Ifølge fargedesignerne hos Jotun og Nordsjö går vi for dypere og mørkere nyanser, spesielt på moderne arkitektur.

Silver Rocks er en ren gråfarge fra Nordsjös nye fargekart, Classic Grey Colours. Foto: Nordsjö / Ifi.no
Silver Rocks er en ren gråfarge fra Nordsjös nye fargekart, Classic Grey Colours. Foto: Nordsjö / Ifi.no Vis mer

– De varme, rene gråtonene faller i smak hos de fleste, nesten uansett stil på huset. Farger som Varm Grå, Lys Antikkgrå og Antikkgrå er blant de mest populære, ofte med staffasjen malt i Egghvit eller Frostrøyk. Nå beveger fargene seg imidlertid mot dypere og kraftigere gråtoner, og interessen for sort er økende. Mørk brun, brunsort og nesten sort er ofte populære førstevalg på moderne arkitektur, som nyfunkis, sier Nina Klæboe, fargedesigner hos Jotun i en pressemelding.

De mørke fargevalgene er til en viss grad inspirert av usikkerhet omkring verdensøkonomien, ifølge Tale Henningsen, interiørarkitekt og fargedesigner i Nordsjö. Med dette i mente har de derfor lansert et fargekart kalt Classic Grey Colours, som viser ulike grånyanser, satt sammen i serier.

– Fargene er lett anvendelige og egnet til ulike miljøer og arkitektur. Gråtoner generelt er høyaktuelt, og de er gjerne mørkere enn tidligere. Fargene i vår Steel Collection, som for eksempel Steel Mountain er fine alternativer her. Fargene i Silver Collection er mer rene gråfarger, sier Henningsen.

Det er altså ikke snakk om noen fargerevolusjon, de aller fleste holder seg til ikke-fargen grå. Men det finnes mange varianter av denne, for dem som ønsker noe litt annet, uten at det blir alt for voldsomt. Ifølge Klæboe beveger de litt tøffere seg mot en blå-grå fargepalett, fordi disse fargene gjerne oppleves som litt kjølige og røffe og står flott til materialer som stein og betong.

Én ting er fargen. Men hva skal du male med? Beis eller maling?

Finnes det noen grenser for hvilke farger du kan velge?

Det er kanskje ikke så dumt at vi besinner oss noe i fargevalget. For den fargen du velger på boligen din har ikke betydning bare for deg, men også for naboene - og nabolaget. En kvinne på Tjøme som nok er litt mer fargeglad enn de fleste, skapte rabalder i fjor sommer. I denne saken har kommunen ifølge tb.no valgt å la huseieren velge farger fritt.

Plan og bygningsloven er ganske vag i forhold til fargevalg, men det kan ligge reguleringer både i forhold til bygingsvern, borettslagsregler og kommunale retningslinjer (estetiske retningslinjer).

  § 29-2. Visuelle kvaliteter
  Ethvert tiltak etter kapittel 20 skal prosjekteres og utføres slik at det etter kommunens skjønn innehar gode visuelle kvaliteter både i seg selv og i forhold til dets funksjon og dets bygde og naturlige omgivelser og plassering.
I tettbebygde strøk vil naboen se huset ditt oftere enn du selv, og det er greit om den ene fargen ikke slår den andre i hjel. Velg farge med lignende lys/mørk-kontrast, ton-i-ton-farger eller nyanselike farger, råder Ifi.

Se hvilke farger du ikke bør velge om du ønsker å beholde nabofreden: Disse fargene er minst populære

Blått hus = høy inntekt

Trodde du Lottomillionærer og andre velstående trivdes best i hvite eller sitrongule hus med søyler og glasert svart takstein? Det er mulig det, men en britisk undersøkelse fra et par år tilbake viser at det er huseiere som bor i blå boliger som har den høyeste inntekten; etterfulgt av rød. Og så kommer beboere av hvite hus.

Den gjennomsnittlige eieren av et blått britisk hus drar på minst to utenlandsferier hvert år. Han eller hun har blitt forfremmet to ganger, og beskriver seg som direktør eller leder.

Hva sier husfargen om inntekten din?

Ti tips når du skal velge farge på huset

- De litt mer fargevågale beveger seg også mot den grå-blå-fargepaletten, med fargetoner som Sink, Byge og Stengrå. Disse fargene oppleves som litt kjølige og røffe, og står flott til moderne arkitektur og materialer som stein og betong, sier Nina Klæboe, fargedesigner hos Jotun. Dette huset er malt med Stengrå. Foto: Jotun / Ifi.no
- De litt mer fargevågale beveger seg også mot den grå-blå-fargepaletten, med fargetoner som Sink, Byge og Stengrå. Disse fargene oppleves som litt kjølige og røffe, og står flott til moderne arkitektur og materialer som stein og betong, sier Nina Klæboe, fargedesigner hos Jotun. Dette huset er malt med Stengrå. Foto: Jotun / Ifi.no Vis mer

Det viktigste er at du finner en farge som passer til huset og som du kan leve med. Ifi har samlet ti tips til deg som vurderer å bytte farge på boligen.

 1. Lag store oppstrøksprøver
  Mal opp prøver og studer fargene til ulike tider på døgnet. Husk at fargene gjerne virker lysere og sterkere når de males på en hel vegg.
 2. Bruk fargekartene
  Fargekartene er fulle av hus- og staffasjefarger som god utprøvd og som vi vet fungerer i norske forhold.
 3. Ta hensyn til nabohuset
  I tettbygde strøk er fargeharmoni viktig. Dette oppnår man ved å velge farger omtrent samme sted på en lys-/mørkskala, ton-i-ton-farger eller nyanselike farger.
 4. Husk beliggenheten
  Hus ved skogen er mer utsatt for begroing, og hus ved veggen mer utsatt for forurensning og trafikkstøv og det kan kanskje lønne seg å velge en mørkere husfarge som ikke vil fremheve dette.
 5. Tenk på lyset og årstidene
  Her i Norge forandrer lyset seg med årstidene. En farge kan se helt annerledes ut i sommerens lyse måneder enn i det blå, kalde vinterlyset.
 6. Kontraster fremhever detaljer
  Skal detaljene fremheves, velg en staffasjefarge i kontrast med husfargen. Ønsker man ikke å fremheve dem, kan de males i samme farge som huset.
 7. Døren kan få egen farge
  På inngangsdøren kan man gjerne være litt mer dristig. Slik finner man enkelt riktig vei inn, samtidig som man kan vise litt av personligheten sin ved inngangspartiet.
 8. - Fargene i Steel Collection, som for eksempel Steel Mountain er fine alternativer når en er på jakt etter litt mørkere farger til moderne arkitektur, sier Tale Henningsen, fargedesigner hos Nordsjö. Foto: Nordsjö / Ifi.no
  - Fargene i Steel Collection, som for eksempel Steel Mountain er fine alternativer når en er på jakt etter litt mørkere farger til moderne arkitektur, sier Tale Henningsen, fargedesigner hos Nordsjö. Foto: Nordsjö / Ifi.no Vis mer

 9. Husk grunnmuren
  Velg en annen farge til grunnmuren som til huset. Helt hvite grunnmurer kan ofte gjøre at huset «svever litt», mens mørkere toner gir mer bakkekontakt.
 10. Begrens antall farger
  Husk at alt rundt huset også har farger. Velger du mange farger på ulike bygningsdeler kan det fort bli for mye av det gode. Ta derfor gjerne igjen fargen på staffasjen på markiser eller stakittfjerde, eller dørfargen i en blomsterkasse.
 11. Studer stilen
  Husets tidsepoke bør spille en rolle for fargevalget. Ta en tur i nabolaget og studer fargene på hus fra samme tidsperiode, så får du et inntrykk av hva slags farger som fungerer.
Les også: Sett farge på huset ditt

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!