Nå blir det mer press på bolig

KOMMENTAR: Når aksjerabattene fjernes, løper 50-åringene til markedet for små leiligheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ingen tvil i vårt sinn om at skattesystemet sender boligprisene til værs - særlig prisene på de små leilighetene.

Dette har vi skrevet mangt og meget om, blant annet i en kommentar i forrige uke, da vi beskrev hvordan dette årets skattesystem gjør det mye gunstigere for formuende femti-åringer å plassere sparepengene i boligmarkedet, enn å spare i andre alternativer.

Dette skyldes at minst 70 prosent av en hvilken som helst boligs markedsverdi fordufter før likningsmyndighetene begynner å beregne formuesskatt.

Sjekk hva boligen din er verdt

Så mye formue skjuler du
 i 2007i 2008
.. ved banksparing00
..ved kjøp av andeler i verdipapirfond som ikke er aksjefond00
..ved å kjøpe aksjer og andeler i aksjefond15 prosent0
..ved å kjøpe boligminst 70 prosentminst 70 prosent
Reduksjon i beregningsgrunnlaget for formuesskatten i forhold til markedsverdi i 2007 og 2008.


En yndling


Formuesskatt er ikke noe hvem som helst må ta hensyn til. Dette er et problem forbeholdt velbeslåtte fete femtiåringer uten gjeld, men derimot store glinsende konti - på jakt etter gunstige plasseringer. Og fradrag i formuesskatten vil disse selvfølgelig ha - de tenker meget aktivt på skatt.

Bolig har tronet øverst på listen over kjærlighetsobjekter for fete femtiåringer i mange herrans år, fordi Stortingets såkalte sikkerhetsventil sikrer at en bolig ikke vil kunne verdsettes skattemessig til mer enn 30 prosent av markedsverdi - vips og vaps er minst 70 prosent av formuen tryllet bort før skattemyndighetene begynner å regne opå det.

Kalkulator: Hvor mye kan du låne?


Hittil har imidlertid ikke bolig tronet fullstendig alene. Fram til i fjor, var sparing i pengemarkedsfond med på listen, med 20 prosent rabatt, hvis vi ikke husker feil.

Ved et pennstrøk ble pengemarkedsfondene strøket fra listen i dette årets statsbudsjett. Samtidig ble rabattene ved sparing i aksjer og aksjefondsandeler redusert fra 20 til 15 prosent.

Sparing i aksjer og aksjefond har hengt med helt til nå, men nå var det altså slutt.

Fra første januar 2008 er det bare boliger igjen på listen over spareobjekter som gir redusert formuesskatt.

Alene igjen

Fra før vet vi at at investorer, spekulanter, mamma-og pappa-sparere som ønsker å leie ut, med flere, skaper et konstant press i etterspørselen etter de minste boligene. Dette fortalte to forskere ved SSB i 2004 - da sparing i aksjer fremdeles var med på listen.

Les mer her.

Illustrasjon: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


Når regjeringen fjerner rabattene ved sparing i aksjer og aksjefonds til neste år, er det kun ett spareobjekt igjen på listen. Og det er neppe gode nyheter for unge som skal kjøpe sin første bolig neste år.

Bolig til barna? Her er kalkulatoren for deg

Riktignok hjelper det at regjeringen har økt bunnfradraget i formuesskatten klekkelig, slik at færre vil måtte vurdere formuesskatt når de velger spareform.

Men de feteste femtiåringene vil fremdeles kjøpe små leiligheter for å spe på pensjonen og hjelpe unga. Det kan bli mange andres ungers problem.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!