<strong><b>BEGYNN Å SPARE NÅ:</strong></b> Finanstilsynet foreslår å øke kravet til egenkapital til 15 prosent av boligens markedsverdi. Foto: Colourbox.com
BEGYNN Å SPARE NÅ: Finanstilsynet foreslår å øke kravet til egenkapital til 15 prosent av boligens markedsverdi. Foto: Colourbox.com Vis mer

Nå blir det enda vanskeligere å låne

Finanstilsynet vil stramme inn bankenes utlånspraksis ytterligere.

Publisert
Sist oppdatert

Trodde du det var hardt å etablere seg på boligmarkedet i dag? Nå kan det bli enda vanskeligere. Finanstilynet annoserte i dag at de vurderer å stramme inn retningslinjene for bankenes utlånspraksis til å kjøpe bolig.

Under 34 år? Slik får du bankens beste rente

Bakgrunnen for dette er hvordan bankene har respondert på tidligere innstramminger. I mars 2010 ba Bjørn Skogstad Aamo, daværende direktør i Finanstilsynet, bankene om å gå grundig igjennom alle lånesøkader, og at lån ikke burde overstige 90 prosent av boligens verdi. I tillegg har situasjonen i boligmarkedet og boliglånsundersøkelsen for august 2011 vært lagt til grunn for den varslete innskjerpingen.

– Den sterke veksten i boligpriser og husholdningsgjeld øker risikoen for finansiell ustabilitet. Finanstilsynets boliglånsundersøkelse for 2011 viser at andelen boliglån med høy belåningsgrad øker, og et eget tilsyn med utlånspraksis i utvalgte banker viser at kredittvurderingene bør bedres, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen i en pressemelding.

Tilsynet foreslår nå å senke nivået for forsvarlig belåningsgrad fra 90 til 85 prosent av boligens markedsverdi. Det foreslår også at bankene skal ta høyde for en renteøkning på fem prosentpoeng når de vurderer betalingsevne, en noe høyere sats enn de fleste bankene opererer med i dag.

I tillegg ønsker tilsynet å stoppe avdragsfrie lån som overstiger 70 prosent av boligens verdi, og at grensen for rammekreditter senkes fra 75 til 70 prosent.

Hvor mye kan du låne?
Finn ut med vår kalkulator

Det er imidlertid ikke sikkert du bør - eller får - låne så mye som du tror du kan.

Hva vil dette si for deg?

Hvor mye har du å rutte med?

Hvor mye du kan, får og bør låne er ikke nødvendigvis forenelig: Hvor mye bør du låne?


Den største umiddelbare effekten dette vil ha, er at du må bli flinkere til å spare. Ønsker du å kjøpe en bolig til en million, må du kunne stille med 150.000 kroner i egenkapital - mot dagens 100.000. Tilsvarende vil du måtte spare opp 300.000 for å kunne kjøpe en bolig til to millioner.

Se hvor mye du må spare i måneden for å nå egenkapitalsmålet med vår sparekalkulator.

I tillegg vil bankene regne på om de tror du vil kunne takle en renteøkning på hele fem prosentpoeng. Fem prosent høres kanskje ikke så mye ut, men dersom du har et lån på 1,2 millioner, vil det bety 25.572 kroner mer i året (medregnet skattefradrag for renter).

Se hvordan en renteøkning på fem prosentpoeng vil påvirke din økonomi med vår renteendringskalkulator

Innstrammingene vil nok ha størst effekt på unge og andre som skal inn på boligmarkedet for første gang. Spesielt i pressområdene rundt de største byene kan det synes umulig for unge å etablere seg.

Det er nok på tide å senke forventningene og tenke smart: Slik kommer du deg inn på boligmarkedet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer