Nå blir det enda vanskeligere å få lån

Nå må du ha 15 prosent egenkapital når du skal kjøpe bolig.

<b>Boligdrømmen</b> kan virke enda mer uoppnåelig med bankenes nye utlånspolitikk. Foto: Colourbox.com
Boligdrømmen kan virke enda mer uoppnåelig med bankenes nye utlånspolitikk. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I etterkant av finanskrisen i 2008 strammet bankene inn utlånspraksisen etter råd fra Finanstilsynet. Dette betyr blant annet at det ikke lenger er mulig å få fullfinansiert en bolig, men at man må stille med 10 prosent egenkapital.

Hvor stort lån tåler du å betjene?
Finn ut med vår smarte kalkulator

I slutten av september varslet Finanstilsynet at de vurderte å stramme inn ytterligere, og i dag kom den bekreftende meldingen.

– Retningslinjene er strammet inn ved at lån normalt ikke må overstige 85 prosent av boligens markedsverdi (mot 90 prosent i retningslinjene av mars 2010). Videre er det presisert at belåningsgraden skal omfatte alle lån med pant i boligen, skriver Finanstilsynet i en pressemelding.

Tilsynet presiserer i retningslinjene at lånekundens totale økonomiske situasjon, inkludert all gjeld og andre utgifter, skal hensyntas ved vurderingen av betjeningsevne. I tillegg må bankene ta høyde for en renteøkning på minst 5 prosentpoeng ved vurdering av kundenes betjeningsevne. I tillegg er grensene for rammelån senket fra 75 til 70 prosent.

Finanstilsynet har nå bedt bankene om å umiddelbart starte arbeidet med å endre kriteriene om utlån.

Slik får du låne 100 prosent

- Be foreldre om støtte til lån, selv om de ikke har frie midler, er rådet fra Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea. Foto: Nordea
- Be foreldre om støtte til lån, selv om de ikke har frie midler, er rådet fra Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea. Foto: Nordea Vis mer


Er du ung og nyutdannet og vil inn på boligmarkedet er det én ting som gjelder: Senk kravene.

Med dagens høye boligpriser, og tilsvarende høye leiepriser, er det likevel mange som vil slite med å spare opp egenkapital, men heldigvis finnes det en løsning. Det innebærer hjelp fra foreldre eller andre som kan stille opp for deg. Har de disponible midler slik at du kan låne av dem er jo det kanskje det enkleste, men det er slettes ikke nødvendig at de har flere hundre tusen på bankkonto.

– Du kan låne 100 prosent om du har sikkerhet i foreldres bolig, har Christine Warloe, Forbrukerøkonom i Nordea, tidligere sagt til DinSide.

Selv om det er de færreste forunt å ha egenkapital til boliger til alle barna stående klar på en konto den dagen avkommet er klar for å gjøre sin entré på boligmarkedet, har langt flere noen hundre tusen kroner i boligformue. Og gjerne mer enn det. Om de er villig, kan de stille dette som sikkerhet for lånet, slik at du kan jobbe deg rundt 85-prosentsregelen.

Les mer: Slik får du låne 100 prosent til bolig

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer