Nå blir det enda dyrere å leie

Nye regler for ligningsverdi på utleieobjekter kan bidra til å presse opp utleieprisene.

Peter Batta tror økt ligningstakst på boliger kan føre til økte leiepriser.  Foto: Per Ervland
Peter Batta tror økt ligningstakst på boliger kan føre til økte leiepriser. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra og med i år økes ligningsverdien på norske boliger. For boligeiere betyr dette at ligningsverdien på den boligen de bor i økes til 25 prosent av markedsverdien (med et makstak, eller sikkerhetsventil, på 30 prosent) og ligningsverdien på utleieboligen økes til 40 prosent av markedsverdi (med et makstak på 60 prosent).

Les mer: Nå må du skrive boligselvangivelse.

Økte leiepriser

Ifølge Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, vil omleggingen føre til økte leiepriser i et allerede presset marked.

- Rent matematisk er det ikke noen tvil om det. Alle økte kostnader som er mulig å overvelte på andre, blir overveltet. Så når skatten blir høyere på sekundærboliger, vil dette gi et insentiv til utleier om å øke leieprisen, sier Batta til DinSide.


Han peker likevel på at leiepriser fastsettes i markedet. Altså hvor mye markedet er villig til å gi for å leie boliger.

- Det er dette som er hovedmekanismen. Men at skatteøkning gir et insitament til utleieren om å få kompensert for merkostnaden, er det liten tvil om.

Leie bolig? Ikke gå i disse leiefellene

Færre utleiere

Ifølge Batta er 70 prosent av leiemarkedet i Norge private boliger. - Dette er et høyt tall, og det viser at det er et amatørmessig marked, med få profesjonelle aktører, sier Batta.

Det er stort sett folk med sekundærboliger som dominerer markedet. Og Batta tror at for noen som kommer i formuesskatteposisjon med de nye boligene, og at det de faktisk tjener på å leie ut, sett sammen med at det er både jobb og risiko involvert i å leie ut bolig, kan føre til at noen vil trekke boligen fra markedet.

- Det er jo en del som kjøper sekundærboliger med henblikk på barna sine, som de kan bruke når de blir eldre. Noen av disse vil kanskje heller la dem stå tomme, dersom marginene vil bli små, sier Batta, og oppsummerer:

- Det er altså to forhold som peker i retning økte leiepriser: Kompensasjon for eiers økte formuesbeskatning og at enkelte boliger kan bli trukket fra markedet.

Vet du hvor mange som har nøkkel til boligen du leier? Systemnøkler er ikke kopisikre lenger.

Uheldig for leietakere

Lars Aasen, daglig leder i leieboerforeningen er også bekymret for påvirkningen dette vil kunne få for leieprisene:

- Dersom det bidrar til å presse leieprisene ytterligere i været, er det veldig uheldig for prisene er allerede presset. Og fortsetter å stige, sier Aasen til DinSide.

- Det vil kunne få svært uheldige konsekvenser for leiemarkedet.

Aasen forteller at han i utgangspunktet synes at det er for lavt beskattet å eie bolig i Norge i dag. Men han vil ikke applaudere endringer som fører til økte leiepriser: Det er ille nok som det er.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!