- Den billigste og mest miljøvennlige kilowattimen er den du ikke bruker, sier Katarina Finneng i Hafslund. Foto: Colourbox/Haflslund
- Den billigste og mest miljøvennlige kilowattimen er den du ikke bruker, sier Katarina Finneng i Hafslund. Foto: Colourbox/HaflslundVis mer

Nå begynner strømprisene å svi

Er du forberedt? Her er sparetipsene fra Norges største strømleverandør.

- Det aller viktigste du gjør for å spare på strømmen er å bli bevisst ditt eget strømforbruk og dine vaner, sier Katarina Finneng, informasjonssjef i Hafslund, til DinSide.

Vi har bedt henne om å dele sine beste strømsparetips. Og hun oppfordrer alle til å få kontroll over eget strømforbruk, og være bevisst hva man bruker når.

- Du kan også ha temperaturstyring i ulike rom, til ulike tider. For eksempel trenger du jo ikke at stuen er varm midt på natten - eller på dagen når du ikke er hjemme?

Det samme gjelder lys, og Finneng oppfordrer alle til å slukke lys i de rommene som ikke er i bruk.

Skjulte syndere

Finneng peker også på en annen viktig sak: Apparater som står på standby, klar til bruk, uten at du trenger å vente, eller reise deg fra sofaen for å skru dem på:

- Slå dem av. De trekker mye mer strøm enn man er klar over.

Elektriske apparater på standby står faktisk for hele fem prosent av strømregningen. Blant verstingene er TV-relatert utstyr som dekodere, parabolantenne og antenneforsterker. Selve TV-en bruker bare rundt 70 kWh i året på standby. Lurer du på hvor mye strøm TV-en din bruker, kan du sjekke dette i på bransjeorganisasjonen Elektronikkbransjens nettsider.

Så mye trekker de i bruk: Her er hjemmets største strømsluk

Det dyre varmtvannet

Varmtvannsberederen trekker også mye strøm. Som med de fleste andre apparater trekker de stort sett mer strøm, jo eldre de er. Men noe av det viktigste du gjør, er å regulere varmen.

- Mange har varmtvannsberederen på 75 eller 85 grader. Det holder å ha på 65 grader. Men det er viktig at man ikke går under 65 grader, sier Finneng.

Et annet alternativ, som kan kutte varmtvannsutgiftene med opp til 60 prosent er å velge en varmtvannsbereder med gjennomstrømmingsvarme.

Hvor mye koster varmtvannet ditt? Regn ut med vår varmtvannskalkulator.

Smarte hjelpemidler

Det sier seg selv, at for å bruke strømmen smart, kan det være nyttig med noen hjelpemidler. Når det kommer til å få oversikt over eget strømforbruk, hva du bruker når, finnes det en rekke smarte løsninger. Noen har strømmålere som registrerer strømforbruket time for time, såkalt timesmålere, eller AMS, automatisk målersystem.

Har ikke du en slik timesmåler, kan du kjøpe en av nettselskapet ditt for rundt 2.500 kroner, men det er ikke sikkert dette lønner seg. For det jobbes med at alle norske husstander skal få slike smarte strømmålere, og sjansen er stor for at dette vil rulles ut i løpet av de neste par årene. Og ifølge Finneng er sjansen stor for at teknologien vil ha kommet så langt før dette skjer at den måleren du kjøper nå vil være avleggs:

Les mer: Timesmålere kan kutte strømregningen. Men det kan lønne seg å vente.

I mellomtiden kan du kanskje prøve en annen løsning. Vi har testet Efergy Elite Energimåler, som kobles til sikringsskapet, og gir deg oversikten over hvor mye strøm du bruker akkurat nå - og snittforbruk. Vår anmelder ga energimåleren terningkast 5.

Dersom du ikke har lyst til å løpe rundt som et pisket skinn og skru av og på og regulere varmen, finnes det en rekke ulike løsninger som kan hjelpe deg å automatisere dette. Det aller enkleste er å sette en timer på panleovnen, men det finnes langt mer avanserte systemer.

Se vår guide til varmestyring her

Lei av å fyre for husmusene, men orker du ikke å komme til kald hytte? Med disse smarte systemene kan du skru på varmen med mobilen

Bytt strømleverandør

Uansett hvordan du vrir og vender på det: Det aller smarteste du gjør for å spare strøm, er å bytte til den strømleverandøren som er billigst for deg og ditt forbruk.

Med vår smarte strømkalkulator kan du finne ut hvilken strømleverandør og hvilket abonnement som lønner seg for deg. Når du får opp resultatene, finner du enkelt frem til kontaktdetaljer for det selskapet du ønsker å bytte til. Ved hjelp av URLen til selskapets nettsider, klikker du deg videre, og så er det bare å fylle ut med relevante data.

Du kommer til å trenge litt informasjon, du ikke nødvendigvis husker på, så det kan være greit å finne frem dette på forhånd:

  • Målerpunkt Id (dette finner du på strømregningen din)
  • Målerstand (bør leses av så nært opptil byttetidspunkt som mulig)
Har du dette klart foran deg, er operasjonen gjort på få minutter: Fyll inn alle felt, og trykk bekreft. Så ordner strømselskapet resten. Din nye leverandør vil informere din nåværende strømleverandør og netteier om leverandørskifte, og omtrent tre uker senere vil byttet skje. Du vil nå motta strøm fra din nye strømleverandør.