Én deig på tre måter

Saftigere, søtere og (litt) frekkere boller.

BOLLEMUS À LA BAKERIET BAKERINNEN: Vi har fått oppskriften på Camilla Johansens boller som får hele Harstad til å rødme litt ekstra i kinnene. Foto: Camilla Johansen
BOLLEMUS À LA BAKERIET BAKERINNEN: Vi har fått oppskriften på Camilla Johansens boller som får hele Harstad til å rødme litt ekstra i kinnene. Foto: Camilla Johansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At vi er glad i boller, er ingen hemmelighet. Ifølge Annechen Bugge, som er forsker på mat- og spisevaner ved Statens institutt for forbruksforskning (Sifo), er boller den søte bakevaren som vi nordmenn spiser aller mest av.

Men lager du det samme gamle hver gang? Ved hjelp av noen enkle triks, og en tur bort i smågodtavdelingen, blir det straks andre boller.

Vi har fått Camilla Johansen, som straks er aktuell med kokeboken «Djævelsk godt» og som driver bakeriet Bakerinnen i Harstad, sine aller beste bolletips.

Ikke for mye gjær

Bakerinnens faste bolleoppskrift

Du trenger:
6 dl h-melk
1,2 kg hvetemel
180 g sukker
180 g romteperert smør
40 g gjær
1 ts salt
1 egg
Slik gjør du:
1. Bland alt sammen utenom smøret. Ha melken kald i og smuldre gjæren oppi. Kjør deigen sammen i cirka 15 minutter i eltemaskin.
2. Ha så det romtempererte smøret i og elt det inn i cirka 8-10 minutter.
3. La deigen forheve i 1 time.
4. Trill ut emner på 150 gram om du vil lage boller, og hvis du vil lage gifler så kjevler du ut et rektangel.


Har du en god deig i bunn, kan du trikse deg til flere varianter med ulikt utseende og smak. Ifølge Johansen gir boller bakt på smør, egg og helmelk de beste smakene.

- Når man lager boller må man ikke bruke for mye gjær, men heller bruke tid. Det er viktig, for det tar tid å få god gjærbakst til. Heving før og etter må man beregne inn i tidsskjema, og resultatet blir upåklagelig, sier hun.

Se grunnoppskrift på Bakerinnens boller til høyre.

Temperatur: Heller litt for kald enn litt for varm væske

Pynt opp med sjokolademus

Vil du gjøre bollene litt ekstra gøyale, foreslår Johansen å hamstre inn sjokolademus.

På bakeriet sitt i Harstad serverer hun såkalte Bollemus, som får folk fra fjern og nær til å rødme litt i kinnene.

BOLLEMUS À LA BAKERIET BAKERINNEN: Vi har fått oppskriften på Camilla Johansens boller som får hele Harstad til å rødme litt ekstra i kinnene. Foto: Camilla Johansen
BOLLEMUS À LA BAKERIET BAKERINNEN: Vi har fått oppskriften på Camilla Johansens boller som får hele Harstad til å rødme litt ekstra i kinnene. Foto: Camilla Johansen Vis mer


Så hva er en bollemus? Jo, det er en bolle med deilig hjemmelaget vaniljekrem i midten, melisglasur og kokos. På toppen av vaniljekremen troner en sjokolademus.

- Hverdagshumor på sitt beste, synes jeg, sier Camilla til DinSide.

Vil du prøve deg på en bollemus, klipper du et kryss i på toppen etter at du har trillet deigen til en rund bolle. Lag en liten grop med plass til vaniljekremen, og stek det hele i ovnen på 220 grader i 16-18 minutter.

Så lager du melisglasur, dypper i kokos og putter en sjokolademus oppi.

Les også: Hvordan bake verdens beste boller?

Bollekinn med pistasjkrem

En annen oppskrift Johansen vil dele med oss, er bollekinn med pistasjkrem og bringebær med et dryss av melis på toppen.

Pistasjkremen kan du lage selv, eller kjøpe fra delikatesseforretninger som Oliviers & Co.

- Den deilige myke pistasjkremen som er rund og god på smak, med friske syrlige bær, er bare en innertier. Husk å ha litt godt med pistasjkrem på toppen slik at det øverste laget karamelliserer seg, og det som ligger under er mykt og deilig, sier hun.

For å lage bollene, klemmer du dem flate etter at du har trillet dem til en bolle. Så smører du på med pistasjkrem. Tipset er å bruke cirka 1 ½ ts per bolle som du smører oppå bollen og legger cirka 5-7 bringebær oppå der igjen.

Stekes på 220 grader i cirka 16-18 minutter. Dryss melis på toppen før servering.

MED PISTASJKREM: Bollekinn med pistasjkrem og bringebær med et dryss av melis på toppen Foto: CAMILLA JOHANSEN
MED PISTASJKREM: Bollekinn med pistasjkrem og bringebær med et dryss av melis på toppen Foto: CAMILLA JOHANSEN Vis mer


Smart triks: Lag gjær av epleskrell

Gifler med lakris

Så kan du jo lage lakrisgiffler, som er deilige snurrer fylt med smør, sukker, lakrispulver og søt lakrissirup.

Vil du ha en en ekstra god topping, så anbefales sitronglasur av melis og sitronsaft (i stedet for vann).

Lakrisgifflene lager du ved å kjevle deigen til et rektangel. Ha på et tynt lag med smør, 2 dl sukker, cirka 3 ss lakrispulver og 3 ss søt lakrissirup som ringles over.

Rull sammen deigen og del opp i biter. Husk at bretten ligger ned ved steking. Stekes 220 grader i cirka 16-18 minutter.

LAKRISGIFLER: Snurrer fylt med smør, sukker, lakrispulver og søt lakrissirup.  Foto: CAMILLA JOHANSEN
LAKRISGIFLER: Snurrer fylt med smør, sukker, lakrispulver og søt lakrissirup. Foto: CAMILLA JOHANSEN Vis mer


Vi har testet bollemiks: Se hvilken som er best

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer