Hvilken ved er best?

Myte at bjørkeved er best

De fleste av oss som fyrer med ved, fyrer med bjørkeved. Men det er ikke bjørka som gir mest varme.

BJØRK ER IKKE BEST: De fleste av oss fyrer med bjørkeved, men det er ikke den vedtypen som gir mest varme. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BJØRK ER IKKE BEST: De fleste av oss fyrer med bjørkeved, men det er ikke den vedtypen som gir mest varme. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Feller du selv trær, bruker du selvsagt den veden du har tilgjengelig når du har stablet og tørket veden best mulig.

Men skal du kjøpe ved, kan det være greit å vite hvordan du sjekker om veden er tørr nok og hvilken ved som gir deg mest varme.

Nordmenn elsker bjørkeved

Når nordmenn skal fyre med ved, går det mest i bjørkeved.

INGEN TVIL: Bjørk er det som selger desidert mest i Norge, sier Øyvind Stranna Larsen, fagsjef i bransjeorganisasjonen Norsk Ved.
INGEN TVIL: Bjørk er det som selger desidert mest i Norge, sier Øyvind Stranna Larsen, fagsjef i bransjeorganisasjonen Norsk Ved. Vis mer

- Om du kjøper i sekk eller på pall, her er det ingen tvil: 70-80 prosent av vedsalget er bjørkeved, sier Øyvind Stranna Larsen, fagsjef i bransjeorganisasjonen Norsk Ved, til Dinside.

Han forklarer dette med at bjørka er et av de treslagene som er mest utbredt i Norge, og at det derfor er en vedtype som vi har god tilgang på.

- Det andre er at det er et bra treslag med hensyn til energiinnhold. Det avgjørende for energiinnholdet er egenvekten, og bjørk har en forholdsvis høy egenvekt, sier Larsen videre.

- Ask, eik og bøk, som er tresorter med høyere brennverdi enn bjørk, er varmekjære treslag som vi ikke har så mye av, sier Larsen, og dette forklarer også hvorfor disse tresortene ikke er så mye brukt som brensel i norske vedovner.

Disse tresortene gir mest varme

I en rentbrennende ovn får du ut rundt 75 prosent av energien, i en gammel vedovn cirka 50 prosent.

En rentbrennende vedovn slipper også ut ganske mye mindre svevestøv enn en gammel vedovn, det er også et godt argument for å bytte ut den gamle vedovnen.

(FM3 = Fastkubikkmeter = 1 kubikkmeter fast masse)

Vedtype kWh/fm³
Bøk3000
Eik2900
Ask2900
Lønn2800
Rogn2700
Bjørk2650
Furu2350
Svartor2350
Selje2290
Osp2150
Gran2150
Gråor1900

Kilde: Enova

Slik sjekker du om veden er tørr nok

Jo fuktigere veden er, jo mindre energi får du ut av den, fordi energien som veden produserer da heller brukes på å fordampe vannet.

Ved bør helst ikke ha over 20 prosent fuktighet. Hvis du vil ha ordentlig tørr ved, enten du kjøper hos en større forhandler eller hos en lokal leverandør, kan du måle med en fuktmåler.

Eller du kan sjekke tørrheten ved hjelp av oppvaskmiddel:

Deler av saken har vært publisert på Dinside også tidligere

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!