Knut Skoe er direktør i Møbelrådet.
Knut Skoe er direktør i Møbelrådet.Vis mer

Mye nytt, og snart enda mer å velge mellom

De to siste årene har vært gode for interiørinteresserte. Ikke et vondt ord om hverken Skeidar, Bohus eller Ikea - men kresne nordmenn liker å ha mye å velge mellom.

Kresne forbrukere

Vi nordmenn går grundig til verks når vi skal handle møbler. Nesten én av tre besøker minst fem forskjellige butikker når vi skal kjøpe nye møbler, ifølge en undersøkelse Prognosesenteret har foretatt på vegne av Møbelrådet. Ifølge de spurte, er pris og utvalg det som teller mest når vi skal innrede hjemme. Og vi innreder som aldri før.

- Norge ligger på verdenstoppen i oppussing og investering i hjemmet. Selv om pris og utvalg er viktig for nordmenn på møbeljakt, er vi likevel villige til å bruke litt tid på å finne det rette, heller enn å bare oppsøke nærmeste og største varehus, sier Knut Skoe, direktør i Møbelrådet.

Habitats møbler og interiør får du nå kjøpt på Room i Oslo. Her er skohorn av Manolo Blahnik for Habitat til 450 kroner. Foto: Habitat
Habitats møbler og interiør får du nå kjøpt på Room i Oslo. Her er skohorn av Manolo Blahnik for Habitat til 450 kroner. Foto: Habitat Vis mer


Handler interiør på reise

DinSide Bolig (og mange med oss, er vi sikker på) har latt oss rive med i mang en utenlandsk interiørbutikk, og forbannet både overvekt (50 kroner per kilo gir fort en fryktelig dyr sluttsum på i utgangspunktet rimelige varer) og plassmangel på flyet. For ikke å snakke om ublu fraktkostnader, med toll og det som verre er på toppen av dette, skulle det ikke være mulig å frakte med seg møblene vi bare må ha hjem fra reise.

Utvalget av interiørvarer her hjemme har dessverre ikke avspeilet interessen, hverken når det kommer til de store investeringene som kjøkken og bad, møbler - eller plukkvarer. Ikke et vondt ord om Skeidar, Bohus, Ikea eller Living, men noen ganger har man lyst på noe litt annet.

Likevel, det går fremover. På Room får vi utvalgte møbler fra Habitat, som var Storbritannias svar på Ikea - litt før Ikea inntok øyriket for fullt. Utvalget er desverre et nøkkelord. Er vi interessert i å se hele sortimentet, er vi fremdeles kvoter, grenser, toll og overvekten i vold. Men det er absolutt et skritt i riktig retning.

Salongbord i plexiglass fra Muji får en nå kjøpt på utvalgte Åhlens-utsalg. Pris: 1.700 kroner. Foto: Åhlens
Salongbord i plexiglass fra Muji får en nå kjøpt på utvalgte Åhlens-utsalg. Pris: 1.700 kroner. Foto: Åhlens Vis mer


Japansk jubel i fjor

Jubelen sto i taket da vi fikk japanske Muji til Norge, via Åhlens, for et drøyt år siden. Endelig fikk vi tak i det fantastiske salongbordet i plexiglass (vi kunne ha kjøpt på nett fra Frankrike - men da ville frakten i seg selv komme på et par hundrelapper mer enn selve bordet!), og undertegnede kunne fråtse.

Når vi tenker etter er det vel heller ikke mange år siden Åhlens tok steget vestover, de heller.

Matador stol fra Content by Conran - fås kjøpt i Oslo.
Matador stol fra Content by Conran - fås kjøpt i Oslo. Vis mer


Omtrent på samme tid åpnet den vidunderlig lille butikken Eske dørene for første gang, ikke så langt unna Bislett stadion i Oslo, helt nederst i Sofies gate. Her kunne glade nordmenn for første gang kjøpe møbler signert Englands store designguru, Terence Conran, samt flere andre mer eller mindre kjente utenlandske designere.

Two fat ladies-sofa fra Sofasogood. Faksimile fra Sofasogood.no
Two fat ladies-sofa fra Sofasogood. Faksimile fra Sofasogood.no Vis mer

Vi fikk også Indiska, som i rakettfart åpnet både en og to og tre og fire butikker i Osloområdet, og ga nordmenn søt, svensk-indisk interiør.

So far, so good

På tampen av fjoråret fikk vi også to nye sofaforhandlere, for dem som liker å handle på nett. Både divan.no og sofasogood.no åpnet sine virtuelle dører, og selger nå lastebilvis av rimelige sofaer til interiørinteresserte nordboere.

Fra før av hadde vi nesten blitt vant til Bolia.coms møbel-på-nett-konsept, selv om de litt mer skeptiske følte seg litt mer komfortable når de kunne besøke showrommet i Drammensveien, der en kan både ta og føle på et utvalg av møblene.

Usannsynlig stilige kjøkkenløsninger fra Schiffini, hos Lars Ernst Hole Design. Foto: Schiffini
Usannsynlig stilige kjøkkenløsninger fra Schiffini, hos Lars Ernst Hole Design. Foto: Schiffini Vis mer


Svensk og italiensk i 2006

Det stopper heldigvis ikke der. For et par uker siden åpnet designer Lars Ernst Hole dørene til sin nye interiørforretning på Skøyen i Oslo; Lars Ernst Hole Design. I tillegg til å selge egne møbler (Hole er kanskje mest kjent for sine arbeider i corian), fører butikken også det eksklusive italienske kjøkkenet Schiffini. Vi lover: Har du hundre tusen - eller kanskje to - å bruke på ditt nye kjøkken er det farlig å ta turen hit. Vi andre kan se og drømme, om det fantastiske kjøkkenet vi skal få når vi vinner i Lotto.

I morgen åpner Granit på Grünerløkka.
I morgen åpner Granit på Grünerløkka. Vis mer


Torsdag 1. juni, åpnet også den svenske interiørstæsj-suksessen Granit dørene i Tigerstaden. Strategisk plassert, midt på Libero-løkka. Granit fører stort sett plukkvarer, men er et supert alternativ til for eksempel deg som ikke har lyst til at hele hjemmekontoret - ned til den minste arkivkassett og eske - skal være signert IKEA. (Egentlig burde ikke undertegnede like Granit. De har nemlig sørget for et ganske så heftig overvektsgebyr på flyet hjem fra Stockolm en gang, men vi lar det gå. Nå ser det altså ut til at det ikke kommer til å gjenta seg med det første.)

Mest - men ikke bare - i Oslo

For dem som ikke bor i lørdagshandelsavstand fra hovedstaden, er det dessverre ikke like godt nytt. Ifølge Prognosesenterets undersøkelse er det i distriktene det handles aller mest møbler, og det er aldersgruppen mellom 25 og 35 år som er mest handleglade. De som bor på steder med mindre enn 100.000 innbyggere, utgjør i tillegg nesten halvparten av den gruppen som handler suverent mest.

- Landsbygda kan kanskje her bli et noe misvisende begrep, i og med at vi ikke har så altfor mange store byer i Norge. Men med tanke på at det er i byene antall boliger øker mest, er det er interessant å merke seg at man finner de mest aktive møbelkjøperne utenfor byene, sier Skoe.

Nå er ikke tilbudet like variert utenfor de største byene, men det er gjerne slik at utenlandske kjeder bruker Oslo for å teste det norske markedet, og som utgangspunkt for å etablere nye butikker rundt omkring i landet.

En rekke av de ovennevnte butikkene opplyser at de sender varer i Norge (du må selv betale for frakten) - og flere av de som ikke gjør det som en standard, gjør det likevel, om du spør pent. Dette vil si både billigere frakt, og du slipper å betale (og bruke tid på å styre med) moms, toll, ekspedisjonsgebyr - og andre irriterende avgifter du må ut med når du handler fra utlandet. Så litt billigere blir det ihvertfall.

Norges første interiørby

Mens alle andre byer kappes om status som kulturby, rockehovedstad - eller vintersportseldorado, satser Lillestrøm på interiør. Nå har alle byens interiørforretninger samlet seg under en felles paraply, og lanserte fredag nettportalen www.interiorbyen.no.

Interiørbyen byr på alt fra kjøkken- og baderomsinnredninger, til persienner, brunevarer, maling - og ikke minst møbler fra noen av de største og mest anerkjente internasjonale møbelprodusentene som Kartell, Normann Copenhagen og Raun.

Ifølge møbelrådets undersøkelse bruker vi mest penger på møbler når vi skal innrede stue og soverom. Illustrasjonsfoto: Elisabeth Dalseg
Ifølge møbelrådets undersøkelse bruker vi mest penger på møbler når vi skal innrede stue og soverom. Illustrasjonsfoto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Nyttige lenker:
Skeidar
Bohus
Ikea
Living
Room
Habitat
Muji
Åhlens
Eske
Content by Conran
Indiska
SofaSoGood
Divan
Bolia
Schiffini
Lars Ernst Hole Design
Granit

www.interiorbyen.no
Zanz