Mye lys og alt for mye varme

Nå begynner den verste tida for husbranner, hva må du passe på?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moder tenner alle lys, det er vel og bra, levende lys er en viktig del av julestemningen. Men dessverre er det mange risikomomenter og statistikken viser stygge tall: Det er 50 prosent flere boliger som brenner i desember enn i andre måneder i året.

Det er all grunn til å tenke seg godt om før man sørger for at ingen krok er mørk. I Norge har vi både strenge regler og en ganske god kultur for å sikre oss mot brann, men vi kan alltid gjøre mer. Statistikken bør ikke bli dårligere.

Strenge regler

Norge har strenge regler for brannvern i private hjem, det er påbudt både med brannslokningsapparat og røykvarsler. Vi er stort sett flinke til å følge dette påbudet, og egeninteressen burde være en grei støttespiller her.

Men mange unnlater å sjekker røykvarsleren, 7 prosent tester den aldri mens 31 prosent tester den en gang i året, i følge en fersk undersøkelse utført for Codan forsikring. Har du ikke sjekket røykvarsleren din i år, foreslår vi at du gjør det med en eneste gang!

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Svenskene har også tilsvarende regler som i Norge, men bare 49 prosent har brannslukningsapparat, mens 93 prosent svarer i undersøkelsen at de har røykvarsler.

Danskene derimot, har et mer lemfeldig forhold til begge deler og stiller med 30% som har brannslukningsapparat og bare 70 prosent har røykvarsler.

image: Mye lys og alt for mye varme


Forebygging er viktig

Når det begynner å brenne har du ikke mye tid på deg, men før du tenner lysene har du all verdens tid. Den bør du bruke til å tenke gjennom både plassering og bruk av levende lys.

Sørg for at det er god avstand til brennende materiale, tenk også litt lenger enn strengt tatt nødvendig. Marginene er best når de er i din favør. Høye lys kan velte av en uforsiktig bevegelse eller et uhell, de kan smelte og bli myke av varmekilder - bruk fantasien og tenk hva som kan skje i verste fall. Så tar du dine forholdsregler.

Forskringsselskapene er like interessert i at det ikke skal brenne som vi er, også av litt andre grunner.

Forsikringsselskapet Codan foreslår følgende:

  • Ikke gå fra levende lys.

  • Unngå bruk av brennbare lysestaker og mansjetter.

  • Ikke sett telys direkte på bordet eller andre brennbare flater.

  • Sørg for at stearinlysene står stødig.

  • Bruk riktige lyspærer til juletrebelysningen.

  • Slå av juletrebelysningen om natten og når du går ut.

  • Røykvarsleren har begrenset levetid og bør byttes ut etter 8-10 år.

Det er heller ikke dumt å arrangere en liten brannøvelse i familien. Dette er smart for å tenke gjennom på forhånd alt det praktiske som man kan bli konfrontert med hvis det skulle begynne å brenne. Man bør bli enige om hvem som gjør hva, hvem som tar seg av hvilket barn, hvor rømmer man ut, og avtal også et felles møtepunkt i god avstand fra boligen.

Sørg også for å ikke snuble i ledningen når dere går rundt juletreet...