Mye hyggeligere enn Skype

Nå kan du være tilstede under videosamtalen.

<B>HEI, JEG ER I CANADA!</B> Marine fra Montréal vandrer rundt på IFA-messa uten å være der.  Foto: TORE NESET
HEI, JEG ER I CANADA! Marine fra Montréal vandrer rundt på IFA-messa uten å være der. Foto: TORE NESETVis mer

Skype og andre videosamtalesystemer er vel og bra. Men det kan kanskje bli litt stusslig å bare snakke til en skjerm på PC-en.

Det føles langt mer naturlig å snakke med en robot som beveger seg. Det mener i hvert fall selskapet Awabot fra Montréal i Québec, den franskspråklige delen av Canada.

På IFA-messen i Berlin treffer vi Marine. Eller rettere sagt Beam-utgaven av henne. For egentlig er hun på kontoret sitt i Montréal.

- Hei, hvordan har du det! roper hun mens hun triller bort til oss.

LES OGSÅ: Videoprat rett i nettleseren

Flykter unna

I likhet med andre forbipasserende har vi stått en stund og sett litt avmålt på det trillende stativet med skjermen og ansiktet.

Mange ser ut til å synes at situasjonen er litt pinlig. Noen flykter til og med, som om det skulle være noe farlig.

Men Marine gir seg ikke. Hun triller etter oss og spør hvordan vi har det og hvem vi er.

LES OGSÅ: Skype tar en Star Trek

Begynte med pleiepasienter

- Opprinnelig er dette et produkt for folk som har problemer med å bevege seg. For eksempel eldre pleiepasienter som gjerne vil snakke med slektninger som befinner seg langt unna, men som ikke kan bruke en vanlig laptop. Dessuten er det jo koselig at barnebarna kommer bort til senga eller stolen, omtrent som de virkelig var i rommet, forklarer Marine.

Hun sier at Beam-robotene nå har blitt tilgjengelig også for andre typer virksomheter enn helsevesenet. Og viktigst av alt: Nå kan også privatpersoner kjøpe den.

TO UTGAVER: Kommunikasjonsroboten finne både i dyr og rimelig versjon. Foto: TORE NESET
TO UTGAVER: Kommunikasjonsroboten finne både i dyr og rimelig versjon. Foto: TORE NESET Vis mer

Det finnes to utgaver: Beam+ og BeamPro. Den første er i bordhøyde og selges for rundt 9000 kroner. Pro-utgaven er den vi ser på bildene i denne artikkelen. For den må du ut med rundt 20.000 mer.

For den dyreste vil nok hovedmarkedet være store bedrifter som kjøper den for å sette en spiss på møter med medarbeidere på reise eller avdelingskontorer i inn- og utland.

LES OGSÅ: Klem en venn via nettet

- Bedre enn meg selv

FORBEDRING? Noen foretrekker robot-utgaven av sjefen sin. Foto: TORE NESET
FORBEDRING? Noen foretrekker robot-utgaven av sjefen sin. Foto: TORE NESET Vis mer

Selv om du bare skal slå av en prat med kjæresten eller mamma, gir det en litt annen følelse å snakke med en maskin som beveger seg enn bare med et ansikt på en skjerm.

En av de som har falt pladask for Beam-roboten, er super-designer Philippe Starck. I et intervju med Awabot sier han dette:

- Jeg er verdens hardest arbeidende person. Jeg ble fra meg av lykke da mobiltelefonen, faksen, e-posten og Skype kom. Alt sammen satte meg i stand til å bruke stadig mindre tid på kontoret. Helt herlig. Nå trenger jeg ikke gå på kontoret i det hele tatt, siden min Beam Pro-robot kan erstatte meg. Folk sier til og med at det er en forbedring i forhold til originalen, og at selskapet fungerer bedre uten meg. De foretrekker Herr Beam.

Marine tar et hopp forover og smiler.

LES OGSÅ: Videoprat med 12 samtidig

Styres med PC eller mobil

- Jeg styrer Beam med en laptop, et nettbrett eller en mobil. Det er veldig enkelt å manøvrere i rommet, og du har god oversikt over alle som befinner seg der.

Hva om du snubler i en ledning eller opplever et ublidt sammenstøt med et menneske, en stol eller et bord?

Litt overraskende ser det ikke ut til at Beam-robotene er utstyrt med sensorer mot hindringer i rommet. Men skulle den snuble i ledning, tåler den en støyt. Og heldigvis finner den selv tilbake til ladestasjonen når den går tom for strøm, akkurat som robotstøvsugere.

Nettforbindelsen kan være både WiFi og mobilnett, men Awabot anbefaler på det sterkeste at man bruker LAN-kabel. Og selv da kan det hakke litt - det så vi på messedemonstrasjonen.