Mus og rotter elsker plast

Mus og rotter elsker plastrør. Det kan bety store vannskader for deg.

<strong>GNAGESKADER:</strong> Plastrør er mer utsatt for gnageskader, enn metallrør. Her rant vannet rett i veggen, i stedet for ut i soilen. Foto: Anticimex AS
GNAGESKADER: Plastrør er mer utsatt for gnageskader, enn metallrør. Her rant vannet rett i veggen, i stedet for ut i soilen. Foto: Anticimex AS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uka kunne du lese at kobberrør er mer utsatt for frostskader og påfølgende vannskader, enn hva plastrør er.

– Risikoen for frostskader fra plastrør er liten. Rør av plast tåler bedre å fryse enn eldre kobberrør, sa Lars Erik Fiskum, forskningsleder i Sintef Byggforsk, til DinSide.

Men når det gjelder skader på rør som følge av gnagere som mus og rotter - med påfølgende vannskader - er situasjonen en helt annen. Der er det plastrør som nettopp er mer utsatt enn metallrør.

– Dette er en litt ny type skade som vi ikke hade før, da vi hadde metallrør, sier Stein Norstein, biolog og skadedyrekspert i Anticimex, til DinSide.

Rør-i-rør er ikke så gammelt i boligsammenheng, de er kun brukt de siste cirka 20 årene.

Rotter, mus og andre skadedyr kan gjøre stor skade på huset ditt

Eksempler på gnageskade på avløpsrør:
Her rant vannet rett ut i veggen, når man skulle helle ut vann fra vasken.
Foto: Anticimex


Ny type skade

– Vi har hatt flere tilfeller hvor vi har hatt mus eller rotter som har gnagd hull på plastrør. Skade på soilrør ser vi en god del, ofte fra utslagsvask. Dette er ikke uvanlig, det er noe vi møter forholdsvis ofte, sier Norstein til DinSide.

Vi har to typer plastrør i huset: De for vann med trykk – som går inn i huset, og de for vann uten trykk - som er soilrør ut av huset. Dersom du har rotter og mus i hus, kan du risikere gnageskader på begge typene plastrør.

Norstein forteller til DinSide at de har sett eksempler på gnageskader med påfølgende lekkasje på begge typen rør, men det typiske er gnageskader på vannrørene som går til oppvaskmaskinen, eller til oppvaskkummen – fordi det ofte er der mus og rotter oppholder seg.

– Vi har også sett et eksempel hvor det var gnagd av vannrør i et gulv – og da med enorme vannlekkasjer, forteller Norstein til DinSide.

Det er imidlertid ikke rotter og mus som er dyrest å få i hus ...

Dette kan du gjøre

Det er ikke fordi de er tørste, at musene og rottene gnager på vannrørene dine.

– En grunn til at de gnager er at de skal ha materialer til å bygge bol, og da bruker de gjerne plastmateriale. Ellers gnager de av ren interesse, de gnager litt for å se hva det er, forteller Norstein.

Det finnes selvsagt ett åpenbart og enkelt tiltak for å sikre seg mot gnageskader på vannrørene, og det er å sikre seg mot at mus og rotter har tilgang til huset ditt og disse attråverdige materialene.

– Absolutt de fleste hus kan rottesikres. Man bør gå over og se etter at husene er så tette at det ikke kommer mus eller rotter til, sier Norstein.

Ifølge biologen er det vanskelig å rottesikre hus med krypkjeller, men øvrige hus skal det være greit å sikre.

Skadedyrselskapene kan også hjelpe deg med en kontroll, du kan be om å få bygningen rottesikret eller musesikret. Hva dette koster, vil avhenge av hva kontrollørene finner: Er det tett, blir det kun snakk om kostnadene for kontrollen, men finner de mangler som må utbedres, blir kostnadene selvsagt avhengige av hvilken jobb som må gjøres.

Rottene fråtser i fett! Tenk deg om to ganger før du tømmer matrester i avløpet

Dekkes av forsikringen

Skader på vannrør etter mus og rotter vil i stor grad betraktes som en plutselig og uforutsett skade hos forsikringsselskapene - og du vil få skaden dekket.

– Hvis mus eller rotter gnager hull på vannledningen, er dette å betrakte som rørbrudd og dermed dekningsmessig. Skaden er dekket av den ordinære husforsikringen - det vil si at det ikke trenges superforsikring for å få dekket skaden, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If, til DinSide.

– Med husforsikringen vår dekker vi "plutselig brudd" på rør og annet tilknyttet utstyr. Årsaken til at det oppstår plutselig brudd kan være så mange. Mus og rotter som gnager på rørene vil kunne være et plutselig brudd, bekrefter også Arne Einar Brun, kommunikasjonsrådgiver i Tryg, til DinSide.

>>> KALKULATOR: Finn billigste husforsikring

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer