Tørrstablet Rådhus mur Foto: Produsenten
Tørrstablet Rådhus mur Foto: ProdusentenVis mer

Mur som ikke må mures

Kan man sette opp mur uten å støpe?

En mur kan være både funksjonell og estetisk, og det er svært mange måter den kan settes opp på. Vanligvis forbinder man bruk av både stein og sement med muring, men det er flere andre alternativer. Du kan faktisk sette opp en mur uten å bruke betong i det hele tatt.

Vi snakker om å bygge med forskjellige typer murblokker som stables og sikres på forskjellige måter. De blir stabile på grunn av vekt, låseprofil og eventuell jordarmering.

Skrånende murer

Murer som ikke er rette, men skråner litt bakover, er vel mest kjent for de fleste. Disse er satt sammen av blokker som har en låsemekanisme i bakkant. De blir ofte kalt «Trønderblokker», og finnes både i store og små størrelser. For de som skal sette dem opp selv er mini Trønderblokk et naturlig valg, på grunn av den håndterbare vekten. Større blokker må stables maskinelt.

Det finnes mange varianter og produsenter av disse blokkene, felles for alle er at de er kompakte og altså låser i bakkant.

Les også vår betong-ABC

Rette murer

Ikke alle er klar over at det er mulig å sette opp rette murer, stablet tørt uten å bruke noen form for sement eller lignende. Murene kan til og med være flere meter høye.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nøkkelen til systemet er låseprofilen på murblokkene i kombinasjon med jordarmeringsnett.

Blokkene fra de forskjellige leverandørene har forskjellige løsninger for å låse blokkene til hverandre og til jordarmeringsnettet. Noen løsninger bruker monteringsknotter, som produktene Rådhus og Aaltvedt støttemur fra produsenten Aaltvedt.

Monteringsknotter i Rådhus murblokker Foto: Brynjulf Blix
Monteringsknotter i Rådhus murblokker Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Pisa2 fra produsenten Systemblokk utnytter bare selve profilen i blokken for låsing av blokker og feste av jordarmeringsnett.

Poenget med slike løsninger er at de både er enklere å montere og rimeligere enn murer som må bygges med stein, armering og mørtel.

Hvordan bygger du muren?

Fundamentet er selvsagt viktig. Det kan være tilstrekkelig med komprimerte masser hvis det er relativt faste jordmasser. Er det fuktig og mer ustabil leire er det nødvendig med mer grunnarbeide, flere og tykkere stabiliserende lag og støping av såle. Ta kontakt med fagfolk hvis du er i tvil. Det vil også som regel være behov for dremering med vanlig dreneringsrør i bakkant av det første blokklaget.

Når fundamentet er lagt og det første laget er vatret er det bare å legge stein på stein i forband, nesten som byggeklosser. Det finnes hjørneblokker og halvblokker, og blokkene er dessuten smalere i bakkant, slik at man kan lage en mur i bue.

Skal muren være av en viss høyde må man bruke jordarmeringsnett. Dette er et nett som festes mellom blokkene og strekker seg et stykke utover bak muren. Så fyller man opp med drenerende masser over nettet. Disse vil da låse muren ved hjelp av trykket og vekten i massene.

Jordarmeringsnettet holder muren på plass. Foto: Produsenten
Jordarmeringsnettet holder muren på plass. Foto: Produsenten Vis mer


Jordarmeringsnett legges i bunn av muren og videre hvert tredje eller fjerde lag, avhengig av hvilket produkt man har valgt. Tabellen under viser hvor mange lag man trenger for forskjellige høyder på muren. Dette avhenger også av hva slags trafikk som vil belaste massene bak muren. Med kjørende trafikk trenger man flere lag enn dersom det bare er gangtrafikk.

Tabell for bruk av jordarmering.  Foto: Produsenten
Tabell for bruk av jordarmering. Foto: Produsenten Vis mer


Bruker man stein med åpen konstruksjon må man gjerne avslitte med et lag toppstein. Dette kan limes fast med fliselim eller silikon.

Mer informasjon finner du hos leverandørene:

Systemblokk og Aaltvedt.