Betongarbeide i den gamle skolen. Foto: Colourbox.com
Betongarbeide i den gamle skolen. Foto: Colourbox.comVis mer

Mur, betong, støp, sement?

Vet du hva som er hva? Her er vår ABC.

Å lage kunstig stein har mange navn, og denne byggetradisjonen strekker seg mange tusen år tilbake. Den finnes i mange varianter med forskjellige egenskaper og det brukes mange forskjellige teknikker. Hva har en vanlig hjemmefikser behov for å kunne?

Det første man må lære seg er hva de forskjellige ordene betyr. Her er det mange som bruker begrepene om hverandre, og det blir forvirrende.

De viktigste ordene

Nøkkelordet er sement. Det er et stoff som framstilles av kalkstein og forskjellige tilsetningsstoffer som blir finmalt, brent, tilsatt gips og jernsulfat og malt igjen. Sement selges i form av et fint pulver. Når du tilsetter vann settes det i gang en kjemisk reaksjon som kalles hydratisering. Det betyr at den herder og i løpet av noen timer går den fra en myk grøtaktig konsistens til å være så fast at den ikke lenger kan formes fritt. Så fortsetter den å herde til den er gjennomhard.

Mange tror at sementen blir hard bare fordi den tørker, men det er altså mer komplisert enn som så. Avhengig av ønsket fasong og tykkelse, utetemperatur og fuktighet, kan man tilpasse herdetiden ved å bruke forskjellige tilsetningsstoffer.

Når man blander sement med vann pluss sand og stein (som kalles 'tilslag' på betongspråket) får vi betong. Vanligvis består en kubikkmeter betong av 140 - 190 liter vann, 300 - 350 kg sement, 950 kg sand og 900 kg stein/pukk, tilsammen ca. 2300 kg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Den store terrasseguiden

 Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
 Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer


Før i tiden blandet man betongen der man skulle bruke den, og man kjøpte sementsekker, fikk tilkjørt lass med sand og pukk og passende porsjoner ble blandet i en betongblander etter hvert.

I dag kommer betongen helst ferdig blandet på bil, som er utstyrt med forskjellige transportordninger som transportbånd, rør og slanger. Dermed kan betongen leveres der den skal, rett i en forskaling, inn en dør eller et vindu i en kjeller. Å blande større mengder selv og kjøre den tunge, dissende betongen dit den skal med trillebår er det få som gjør lenger. Det krever en kombinasjon av styrke og teknikk hvor selv treningsmasochistene kommer til kort.

Skal du bygge med ferdige steiner, som teglstein eller Lecablokker, så kaller man det å mure. I tillegg til steinene trenger du mørtel, som fungerer både som fyllmasse og lim mellom steinene. Sementmørtel er som regel en variant av betong hvor tilslaget er ganske finmalt. Forskjellige tilsetninger gir mørtelen de egenskapene som er ønsket. Murer man en peis innendørs brukes ikke samme mørtel som til en støttemur utendørs. Når du legger fliser brukes også en form for mørtel, selv om det kalles fliselim.

Når du bygger konstruksjoner ved å fylle betong i en vertikal forskaling eller horisontalt utover en flate kaller vi det å støpe.

Muring av blokker Foto: Colourbox
Muring av blokker Foto: Colourbox Vis mer


Les også: Murveggen som renser seg selv - ny teknologi

Hva kan du gjøre selv?

Som regel trenger ikke mur og betongkonstruksjoner mye vedlikehold, men det kan oppstå skader av forskjellige årsaker. Som regel er det snakk om mindre sår og skader på grunn av frost, rusten armering, påkjørsel osv.

Til reparasjoner av denne typen finnes det ferdige tørre blandinger, som bare skal tilsettes vann og røres ut. Hvilket produkt du trenger avhenger av oppgaven og omfanget. Til skader på en vegg trenger du bare å fjerne alt puss og murmateriale som er løst, fukte og kaste på mørtel som har gode hefteegenskaper. Er skaden dypere og du må ha et tykkere lag, krever det grøtkonsistens på mørtelen og avretting med et bord i passende lengde.

Sprekker og skader i gammel kjellermur. Foto: Brynjulf Blix
Sprekker og skader i gammel kjellermur. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Har du slått av en stor del av kanten på et trappetrinn kan det være nødvendig å pigge opp overflaten på hele trinnet, lage en forskaling og støpe opp trinnet på nytt. Gjerne med ny armering.

I byggevareforretninger finnes det et stort utvalg av blandinger og tilleggsprodukter. Kan ikke betjeningen forklare deg hvilke produkter som egner seg går du til en annen forretning. Det er billigere og tar kortere tid enn å prøve seg fram på egen hånd.

Les også: Trygt å selge selvbygget - slik gjør du

Større prosjekter?

 Foto: Norcem
Foto: Norcem Vis mer


Norge har sterke selvbyggertradisjoner og det finnes mange løsninger for egeninnsats med grunnmur når man skal bygge hus. Både forskalingsmoduler, ferdige isolasjonsmoduler som skal fylles med betong, blokk-løsninger og annet.

Det finnes kurs for selvbyggere, det kan være vel anvendte penger. Med betong får man bare én sjanse. Går noe veldig galt blir det en stor jobb å rydde opp og gjøre det om igjen. Dyrt blir det også.

Små trapper og støttemurer i hagen kan man gjerne støpe selv, så lenge det ikke er snakk om mange kubikkmeter med betong. Med en solid og helt tett forskaling, gjerne i filmbelagt kryssfiner, og med betong med fint tilslag kan det bli riktig fint.

Har du gode eller dårlige erfaringer med støping og muring, del dem med oss og andre lesere! Interessante temaer vil vi følge opp i kommende artikler.