MrMuscle ovnsrens vs kaffe mot sot

Vi tester flere råd mot sotete peisvinduer.

<b>VI VASKER PEISVINDUET:</b> Hva funker best til å ta soten på peisvinduet? Kaffe eller MrMuscle? Foto: Kristin Sørdal
VI VASKER PEISVINDUET: Hva funker best til å ta soten på peisvinduet? Kaffe eller MrMuscle? Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har tidligere testet aske mot oppvaskmiddel på peisvinduet. Da konkluderte vi med at selv om aske fungerte fint, så funket oppvaskmiddelet best. Det var altså oppvaskmiddel, vann og litt tørkepapir som gjorde ovnsruta renest og blankest.

Vi har også vasket badet med aske! Ble det rent av det?

DinSide-redaksjonen får ofte veldig gode tips fra lesere. I forbindelse med rens av peisvindu, fikk vi to tips som vi fikk lyst til å teste ut:

    MrMuscle ovnrens
    og
    kaffe ...

Vi må innrømme at vi riktignok syntes kaffe-tipset hørtes noe snålt ut, og måtte be leseren om en mer inngående forklaring: Er det snakk om kaffegrut eller hva? Dette er hva DinSide-leseren skriver til oss om fremgangsmåten:

    «Kaffe er også effektivt! Bare dypper en klut eller papir i kaffe.»

Det er ikke bare kaffe som skal funke som rengjøringsmiddel. Sjekk hva du kan bruke kaffegruten til etter at kaffen er traktet.

Dette skriver DinSides-tipseren om MrMuscle:

    «Mr.Muscle ovnsrens, uansett hvor hardt det sitter, er det bare og tørke vekk etter 30 sekunder. Genialt enkelt. Mulig dyrere enn aske, men det å slippe å gnikke, er verdt gull. Det bare sklir av, nesten som reklamen på TV.»

VI VASKER PEISVINDUET: Hva funker best til å ta soten på peisvinduet? Kaffe eller MrMuscle? Foto: Kristin Sørdal
Slik ser vinduet ut etter å ha forsøkt å vaske det med kaffe. Som du ser, har vi greid å vaske bort litt sot, men mye sitter igjen og er umulig å få til å gnikke bort med bare kaffe på papirtørket. Foto: Kristin Sørdal
Vi sprayer på MrMuscle, litt forsiktig. Foto: Kristin Sørdal
Resultatet etter å ha latt MrMuscle virke i cirka 30 sekunder og tørket av (sirkelen). Det tar mye av soten. Foto: Kristin Sørdal
Som du ser av vinduet bak, har ikke MrMuscle tatt alt av sot, det er fremdeles litt igjen på glasset. Vi vasker over med noe vi vet funker: Oppvaskmiddel og vann. Foto: Kristin Sørdal


Vi tester kaffe

Vi har altså tatt leserne på ordet og tester MrMuscle-tipset og kaffe-tipset. Funker disse rådene i det hele tatt, og i så fall: Hva funker best?

Først ute er kaffe-tipset. Vi dypper litt tørkerull i en litt avkjølt kopp med kaffe, og forsøker å tørke den ganske sotete ovnsuta med kaffefilla. Som du kan se av bildet i bildespesialen ovenfor, så funker dette ganske dårlig. Greit nok, vi får tørket vekk litt av soten, men dette har veldig begrenset effekt. Vi vil si at dette er et dårlig tips, det er andre enkle triks som funker mye bedre, som for eksempel å vaske med litt tørkepapir, vann og aske – som er det enkleste trikset i boka.

Vurdering av kaffe mot nedsotet peisvindu: Stryk!

Vi tester MrMuscle

Du har den kanskje allerede i kjøkkenskapet, men har du tenkt på at den kanskje kan brukes på annet enn kun stekeovn? Vi har også testet MrMuscle ovn på stekeovnen – og hvordan muskelmannen kom ut av den testen kan du få svar på her.

Men nå setter vi altså muskelmannen på prøve mot en annen type ovn, altså peisovnen.

Vi bruker den kun på peisglasset, ikke på andre steder i ovnen!

Vi gjør som anbefalt i bruksanvisningen på boksen: Vi dekker til gulvet for å unngå søl og skader der. Så sprayer vi forsiktig på peisvinduet og lar det virke en liten stund. Ved rens av stekeovn, anbefales du å la middelet virke i opptil 30 minutter. Vi forsøker oss med kun 30 sekunder, som også var anbefalingen som beskrevet i vårt leser-tips.

Og sannelig: Etter kun 30 sekunder så tar soten seg tørke bort ganske så lett. Vi har kanskje vært veldig forsiktig i påføringen, og ser at det går lettere å tørke vekk i sentrum av der vi har påført middelet, i forhold til der hvor det er litt mindre rensemiddel påført som i kantene.

Helt skinnende rent blir det imidlertid ikke hos oss, og vi må frem med litt oppvaskmiddel og vann for å tørke ruten helt skinnende ren.

Dersom du ønsker å rense peisvinduet med MrMuscle, slik som vi har gjort, så husk å lese bruksanvisningen og advarslene på flasken nøye. Følg forsikringhetsreglene. Og ikke minst: Les også om rengjøring i vedovnens bruksanvisning.

Vurdering av MrMuscle mot nedsotet peisvindu: Ja, det virker! Men det er også andre måter som funker vel så bra, og som ikke involverer så sterke rengjøringsprodukter. Vi anbefaler heller aske eller oppvaskmiddel.