Møtte motstand hos Ikea

Fredrik (20) møtte motstand fra Ikea, da han to dager etter kjøpet av en seng fant ut at sengen han hadde fått med hjem ikke var den han hadde betalt for.

<strong>SMALERE ENN ANTATT:</strong> Sengen er 120 cm, Fredrik betalte for 140 cm. Foto: Privat
SMALERE ENN ANTATT: Sengen er 120 cm, Fredrik betalte for 140 cm. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sommer kjøpte Fredrik ny seng på Ikea. Han ville egentlig ha en seng som var 120 cm bred og 200 cm lang. Da han fikk beskjed om at denne sengen var utsolgt, gikk han for en seng som var 140 cm bred i stedet.

OPPDATERT: Fredrik hentet sengen sin på Ikeas varelager, ikke i selve butikken da sengen som er 140 cm bred, bare er på varelageret. På Ikeas varelager fikk han utlevert sengen, som han trodde var 140 cm bred, men i realiteten var 120 cm bred.

I dagene som følger er det flere ting som får ham til å stusse. Sengelakenet er for stort og sengebena passer ikke. Sengen blir målt, og det viser seg at han har fått sengen som Ikea sa var utsolgt. 120 cm bred og 200 cm lang.

Her får de gjennomgå: Sinte forbrukere setter butikker i gapestokk - på nett.

Ikke ulovlig, men urimelig

- Jeg ønsket jo i utgangspunktet en 120 cm bred seng, så tenkte at jeg kunne få tilbake de 200-300 kronene det var imellom for å få saken ut av verden. Det ville spare Ikea for tid og gi en student brødskiver ut måneden, skriver Fredrik i en e-post til DinSide.

Det skulle imidlertid vise seg å bli en vanskelig affære å få møbelgigantens kundebehandlere til å godta at selskapet hadde gjort en feil, og enda vanskeligere å få mellomlegget utbetalt.

Må levere sengen tilbake

Feilen blir oppdaget to dager etter kjøpet, og Fredrik tar kontakt med Ikeas kundetelefon hvor han får beskjed om at sengen må leveres tilbake for oppmåling hos Ikea. Dette kunne bare gjøres ved at kunden tok med sengen tilbake til varehuset.

- Jeg forklarte at jeg ikke har bil, og da jeg hentet sengen var jeg så heldig å få låne huseiers bil. Samtidig måtte jeg låne henger av Ikea. Å få mellomlegget tilbake ville koste meg fire ganger gjennom bomring, fire mil kjøring verdt av drivstoff og 1-2 timers arbeid, skriver Fredrik videre.

Selgere sliter også: Ikke alle kan kjøpsloven

Har loven på sin side

Kommunikasjons-rådgiver i IKEA Norge, Cathrine Boije. Foto: IKEA
Kommunikasjons-rådgiver i IKEA Norge, Cathrine Boije. Foto: IKEA Vis mer
Martin Skaug Halsos, kommunikasjons-rådgiver i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet
Martin Skaug Halsos, kommunikasjons-rådgiver i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet Vis mer


DinSide tok kontakt med Ikea for å høre hvordan deres rutiner er i slike saker.

- På et generelt grunnlag må kunden ta med varen tilbake til varehuset, når han har stått for hjemtransport selv, forklarer Cathrine Boije, kommunikasjonsrådgiver i Ikea.

- I denne saken vet vi ikke konkret hvilken informasjon som har blitt gitt av kunden til våre medarbeidere, hverken på kundesenteret eller på varehuset.

Fredrik tok bilde av sengen, tok med seg kvitteringen og reiste tilbake til varehuset. Med bilde og forklaring på hva som hadde skjedd håpet han på litt velvilje. Resultatet og svaret var det samme.

- Jeg fikk hjelp av en mann, som bekreftet at sånn var rutinen, og at de mente de hadde loven på sin side, forteller Fredrik.

Akkurat det har Ikea faktisk rett i.

Les også: Hvor lang tid skal det ta å få åtte spisestuestoler?

- Ikea har loven på sin side. En vare skal fremvises for å dokumentere at det er skjedd en feil, sier kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet Martin Skaug Halsos til DinSide.

Samtidig sier Skaug Halsos at Ikea i denne saken burde utvise skjønn, Forbrukerrådet mener at det enkleste selskapet kunne gjort, var å gi mellomlegget tilbake.

- Forbrukerrådet mener Ikea kunne løst saken på en enkel måte, tatt tiden fra kjøp og kjøpers dokumentasjon i betrakning, avslutter Skaug Halsos.

Opplever du noe lignende? Det lønner seg å ta vare på alle kvitteringer knyttet til ekstrautgifter, for det kan man kreve å få refundert. Da skal det også nevnes at det i loven står at man skal begrense utgiftene i den grad det lar seg gjøre.

Hvordan er det mulig å selge så billige møbler? Les hvordan Ikea klarer å holde prisene nede

- Ikea beklager

- Ikea burde ha undersøkt saken nærmere, da kunden kom tilbake til varehuset med bilder av varen, medgir Boije.

- Vi har forståelse for at Ikea her kan oppfattes som vanskelige, og beklager at kunden har hatt en dårlig opplevelse, avslutter Boije

Etter noen telefoner og besøk på varehuset løste saken seg. Fredrik fikk mellomlegget utbetalt og begge parter ble fornøyde.

Er du i tvil om dine rettigheter, kan du lese de i sin helhet på forbrukerportalen.no

Sengekjøperen ønsker ikke å stå frem med fullt navn, men redaksjonen kjenner hans identitet.