Mot toppår for boligeiere

Det går mot nok et toppår for boligprisene, som vi allerede sa i januar.

Til november å være, er temperaturen høy i boligmarkedet. Illustrasjon: Per Ervland Foto: Illustrasjon: Per Ervland
Til november å være, er temperaturen høy i boligmarkedet. Illustrasjon: Per Ervland Foto: Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


Som vi trodde allerede i januar i år, har 2006 blitt et sensasjonelt godt år for boligeiere. Én måned før årets slutt viser Norges Eiendomsmeglerforbunds (NEF) og Econs statistikk at:

  • Hittil i år har gjennomsnittsprisen steget med 14 prosent sammenlignet med gjennomsnittsprisen for 2005.
  • Boligprisene var 18,0 prosent høyere i november i år sammenlignet med november 2005 (12 månedersveksten).
Mange syntes nok vi tok hardt i, da vi flagget vår klokkertro på at prisveksten i 2006 ville være nokså lik den vi hadde sett året før, det vil si rundt 10 prosent. Vi kan nå konstatere at vi resonnerte riktig, men kunne faktisk ha tatt enda hardere i. Fasit for total prisvekst i 2006 vil trolig ligge rundt 14 prosent.

Stillstand=oppgang

Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk viser at boligprisene i november i år var like høye som i oktober, det vil si ingen prisvekst. Korrigert for sesongvariasjoner steg imidlertid prisene med 0,6 prosent. Det vil si at den underliggende pristrenden er positiv. Differansen mellom den faktiske og den sesongkorrigerte prisøkningen forteller at prisene i november normalt utvikler seg svakere enn i en gjennomsnittsmåned.

Samtidig var dette tredje måneden på rad med en gjennomsnittlig omsetningshastighet på 19 dager, ifølge NEF.

Forskjeller

Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra oktober til november 2006:

  • Prisene på eneboliger steg med 0,2 prosent fra oktober til november. Hittil i år har prisstigningen vært på 13 prosent.
  • Prisene på delte boliger steg med 3,4 prosent fra oktober til november. Hittil i år har prisene steget med 13 prosent.
  • Prisene på leiligheter sank med 0,5 prosent fra oktober til november. Hittil i år har leilighetsprisene steget med 15 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva er DIN bolig verdt akkurat nå? Finn ut her med et tastetrykk!