- Mot slutten for 3D på TV

For kort tid siden var det superhot, nå er 3D-TV på vei ut, ifølge ny rapport.

<B>GØY, MEN IKKE SÅÅ GØY</B>: 3D-brillene må ta noe av skylden for synkende interesse, ifølge forsker hos LG Display. Foto: LG
GØY, MEN IKKE SÅÅ GØY: 3D-brillene må ta noe av skylden for synkende interesse, ifølge forsker hos LG Display. Foto: LGVis mer

SEOUL, SØR-KOREA: Hvis du har kjøpt ny TV de siste årene, er sjansen stor for at den støtter tredimensjonale bilder.

I flere år har nemlig 3D vært et salgsargument fra alle de store TV-produsentene, selv om utvalget av innhold i 3D har vært relativt begrenset.

Det er kanskje ikke så rart, for interessen for 3D blant publikum er sterkt dalende, ifølge en global rapport utført av analyseselskapet HIS/DisplaySearch. Selskapet anslår at andelen TV-er som selges med 3D-støtte, vil være kun 7 prosent om kun to år.

Brilleproblem

- Årsaken til 3D-svikten er enkel: Folk er ikke interessert i å bruke briller når de skal se på TV, uansett hva det er snakk om, sier forsker Haengjoon Kang i LG Display til Dinside.

Og han burde vite hva han snakker om. LG Display er verdens største produsent av TV-paneler, og har laget 3DTV-er siden 2010.

Forsker Haengjoon Kang i LG Display mener TV-produsentene må tenke helt nytt når det gjelder 3D. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Forsker Haengjoon Kang i LG Display mener TV-produsentene må tenke helt nytt når det gjelder 3D. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Brilleløse 3D-TV-er finnes, men svært få, om noen, er tilgjengelig på markedet. Bildekvaliteten er dessuten svært begrenset, samtidig som de krever at du sitter rett forfra for å få full effekt. Dinside har tidligere blant annet omtalt denne fra Toshiba.

Må tenke nytt

- Vi er nødt til å tenke helt nytt når det gjelder 3D. Det må handle om å skape en dybde i bildet og gi en følelse som ligger mye nærmere virkeligheten enn tradisjonell TV, sier Kang.

Her tror han at Oled-teknikken kommer til å spille en nøkkelrolle, kombinert med HDR (utvidet dynamisk område). Sistnevnte er en teknikk som øker kontrasten og sørger for å fremheve detaljer i lys og mørke partier.

Hva med deg?

Bruker du 3D-funksjonen på TV-en din? (Avsluttet)
Så å si aldri(53%) 7960
TV-en min støtter ikke 3D(31%) 4641
Det hender(12%) 1806
Ja, ofte!(5%) 713
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Med Oled er vi i stand til å gjøre det svarte absolutt svart, og kombinert med HDR vil det gi en helt annen luminans og dybdefølelse, sier han.

To trender

HDR er imidlertid ikke bare forbeholdt Oled, i dag fokuserer nemlig alle de store TV-produsentene stort på HDR på sine toppmodeller. Det samme gjelder UHD eller 4K (fire ganger høyere oppløsning enn vanlig full HD).

- I fjor var 4K-oppløsning forbeholdt toppmodellene, i år finnes flere modeller i mellomsjiktet, og allerede neste år vil UHD dukke opp også i billig-segmentet, sier Kang.

Smart TV er forøvrig en funksjonalitet alle de store TV-produsentene fortsatt har stor tro på, og ifølge DisplaySearch-rapporten vil markedet for Smart TV fortsette å vokse.

Nå er ikke det spesielt overraskende heller, siden det er omtrent umulig å finne en TV på over 32-tommer uten SmartTV-funksjon. I 2017 vil rundt 45 prosent av alle nye TV-er på verdensbasis ha slik funksjonalitet, mot 41 prosent i år.

Les også:
Snart kan du velge utsikt selv
Rull bort TV-en etter bruk

Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av LG. Les mer her