Foto: Per Ervland/Vitel
Foto: Per Ervland/VitelVis mer

Mot løsning for Vitel-kunder

Elklagenemnda mener tidligere strømkunder hos Vitel bør inngå et forlik med selskapet, hvor de endelige avregningene baseres på spotpris.

«Det viktigste er at du ikke betaler regninger som er basert på de skyhøye spotprisene.Torgeir Øines, Forbrukerrådet»


Har du fått urimelig høy sluttfaktura fra Vitel, blitt avkrevd forskuddsbetaling av strøm de ikke kan levere, eller fått inkassovarsel?

Nå ser det ut som det går mot en løsning for kunder av den tidligere strømleverandøren.

Be om spotpris

Elklagenemnda mener tidligere strømkunder hos Vitel bør inngå et forlik med selskapet, der de endelige avregningene baseres på spotpris.

- Alt tatt i betraktning, gir dette kundene et rimelig oppgjør, skriver nemnda i et ferskt vedtak.

Forbrukerrådet er klare: Klag skriftlig, og avvent ny avregning fra Vitel, sier Øines til DinSide.  Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no
Forbrukerrådet er klare: Klag skriftlig, og avvent ny avregning fra Vitel, sier Øines til DinSide. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no Vis mer


Spotprisen som blir beregnet i Forbrukermarkedet er gjennomsnittlig for måneden.

- Kundene må ta kontakt med Vitel og be om at de foretar en ny avregning basert på gjennomsnittlig spotpris, sier underdirektør Torgeir Øines i Forbrukerrådet til DinSide, og legger til: Det viktigste er at du ikke betaler den høye regningen.

Spotprisene det er snakk om er gjennomsnittlig spotpris per måned fra Nordpool. En oversikt over disse prisene for de ulike prisområdene finner du på Konkurransetilsynets nettsider. NB! Her er prisene oppgitt i norske kroner per megawatttime, så før du mister pusten: Når det står at snittprisen i januar var 411,32 for Oslo, betyr dette 41,132 øre per kWh.

Betaler du for mye for strømmen?
Finn billigste leverandør med vår strømkalkulator

Vitel ikke enig

Vedtaket betyr at Vitel kan bli tvunget til å tilbakebetale flere millioner til tidligere kunder, og til tross for at direktør i Vitel, Glenn Nøstedahl, forrige uke uttalte til Tønsbergs blad at de ville følge en kjennelse i Elklagenemnda, er tonen nå en annen.

- Dette er vi uenig i og kommer til å det videre opp med Elklagenemnda, sa Nøstedahl i Vitel til Tønsbergs blad da vedtaket i Elklagenemda ble gjort kjent.

Ifølge Øines skal ikke tidligere Vitel-kunder forholde seg til dette, de bør følge vanlig prosedyre etter et vedtak i Elklagenemnda.

- Forbrukere bør kontakte Vitel og be om ny avregning basert på spotpriser. Det viktgste er å få sendt skriftlig krav til Vitel og be om et svar, og at du ikke betaler regninger som er basert på de høye prisene, sier Øines til DinSide.

Elklagenemnda har mottatt flere hundre henvendelser fra kunder som er misfornøyd med Vitel. Felles for mange henvendelser er at kundene i utgangspunktet har oppfattet avtalen med Vitel som fordelaktig, rent prismessig.

Luker ikke ut tvilsomme strømavtaler: Vær skeptisk til disse tjenestene

Langvarig kaos


I etterkant av februar måtte Vitel avvikle strømdelen av sin virksomheten, etter at selskapet ble ekskludert fra den nordiske kraftbørsen NordPool og ble utestengt fra regulermarkedet for kraft av Statnett. Lavprisleverandøren klarte rett og slett ikke å levere strøm til lovet lav pris under strømkrisen.

I etterkant har det vært mye forvirring og rot for Vitels kunder. Selskapet sendte ut regninger for strøm som skulle leveres langt utover i 2010, og Forbrukermyndighetenes råd var klart: Klag, ikke betal. Men bekymringene for Vitel-kundene stoppet ikke der.

Siden Vitels abonnementer var forskuddsbetalt, ventet flere kunder på en sluttavregning, og eventuelt penger tilbake. Slik skulle det ikke gå. I stedet for sendte selskapet ut sluttfakturaer der skyhøye kilowattpriser ble lagt til grunn. Men selskapet kunne ikke dokumentere de skyhøye stømprisene de la til grunn, og forbrukermyndighetenes oppfordring var igjen: Klag, ikke betal.

Inkassovarsel

Dette stoppet ikke Vitel. Etter flere purringer i brev og på SMS, mottok flere kunder inkassovarsel i mindten av april. Dette til tross for at de har fulgt myndighetenes råd og klaget på regningene - og til el-klagenemnda. Dette er ulovlig og i strid med god inkassoskikk. Så heldigvis for dem som har mottatt inkassovarsler, bruker Vitel et fakturerings- og inkassofirma, Invoicia, som ikke er interessert i å ødelegge for sin virksomhet med å bryte med inkassoloven, og som selv er medlem av inkassoklagenemnda.

- Dersom det er et omtvistet krav, er det ikke lov til å sende til inkasso, bekreftet Vigdis Johansen, fagsjef inkasso i Invoicia til DinSide.

Les mer: Truer med inkasso