Mørk husmaling smart mot svertesopp

Velger du en mørk maling, vil boligen slippe lettere unna skadelige soppangrep.

En varm yttervegg er mindre utsatt for soppangrep. Foto: Nordsjö
En varm yttervegg er mindre utsatt for soppangrep. Foto: Nordsjö Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere velger å male boligen i mørkere farger, og grått er mest populært.

Det er mulig det er tilfeldig, men det er også særdeles smart. For mørk husmaling beskytter treverket bedre enn lyst - i hvert fall om du er en latsabb som gjerne hopper over den årlige husvasken.

Du trenger ikke bruke dyre spesialmidler: Oppvaskmiddel fungerer like bra

Mindre soppvekst

I utgangspunktet beskytter ikke den mørke malingen bedre. Den har ikke mer beskyttende egenskaper, og det skal heller ikke være forskjell i selve dekkevnen på mørk og lys maling.

Så hva er det da som som gjør de mørke fargene til et smartere valg?

I utgangspunktet er det et skjønnhetsproblem, men for soppen bli på husveggen, bryter den ned malingen, og treverket blir utsatt for råte. Foto: IFI.NO
I utgangspunktet er det et skjønnhetsproblem, men for soppen bli på husveggen, bryter den ned malingen, og treverket blir utsatt for råte. Foto: IFI.NO Vis mer


– Mørk maling er mer motstandsdyktig mot sopp og begroing. De trives ikke i veldig høy temperatur, og mørke farger blir varmere på husveggen av solen. Dermed vil sopp og alger holde seg mer unna, sier Mette Dahl, markedssjef i malingsprodusenten Akzo Nobel til DinSide.

I utgangspunktet holder soppen seg på overflaten og er mest et estetisk problem. Men får den lov til å feste seg, kan det bli langt mer alvorlig, forklarer treteknolog Lone Ross Gobakken ved Norsk institutt for skog og landskap.

– Men enkelte svertesopper kan trenge gjennom malingsfilmen. Det kan gi råtesopp mulighet til å komme inn i treverket, og da har man et langt mer alvorlig problem, sier Gobakken.

En mørk overflate vil ha høyere temperatur, og da trives ikke svertesoppen så godt. Det viktigste er likevel å velge en maling av god kvalitet og styre unna de billigste produktene, sier Gobakken.

Det svenske forsikringsselskapet Folksam har langtidstestet 45 eksteriørmalinger: Se hvilken som holder best

Forebygg soppangrep uansett

Selv om du velger mørk maling, betyr ikke det at du ikke bør forebygge soppangrep. Og du trenger heller ikke ha panikk om du har et hvitt hus.

– Sopp og alger er med på å bryte ned maling, men er du flink til å vaske, vil det ikke ha noe å si, presiserer Dahl.

Heldigvis er det en enkel jobb. Bland varmt vann og vaskemiddel, og vask veggen med børste og såpevann. Du bør begynne nedenfra og vaske oppover. Så spyler du forsiktig av, helst med hageslange, ikke høytrykksspyler - ovenfra og nedover. Et voilà.

Les mer eller se Enrico Bastiani fra malingsprodusenten Nordsjö vise hvordan under:

Bruk en passe myk børste; Det er soppen som skal bort, ikke malingen. Tips: Bruk forlengerskaft på børsten, så slipper du kanskje stige. Foto: Kristian Owren / Ifi.no
Start nederst på treverket og arbeid deg oppover. Foto: Kristian Owren / Ifi.no
Spyl av med hageslangen. du bruke høytrykksspyler, stå langt unna og ha den på den svakeste innstillingen. Foto: Kristian Owren / Ifi.no


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!