Montere varmepumpe i kulda?

Noen sier nei, andre sier ja. Eller tja.

Er det trygt å montere varmepumpe nå, eller bør du vente til våren?  Foto: Per Ervland
Er det trygt å montere varmepumpe nå, eller bør du vente til våren? Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bør du montere varmepumpa i kulda, eller bør du vente til varmegradene dukker frem? Noen sier ja, andre sier tja og atter andre sier nei ...

Hva med deg, har du erfaringer, gode eller ikke gode, med montering av varmepunpe i kaldt eller fuktig vær? Del dine erfaringer med andre i debattforumet nedenfor.

Smart lesertips: Varmet opp varmepumpen

Nei, ikke gjør det

- Hold ut og vent til det blir mildere, er rådet fra Jørn Engvik i FJ Klima Norge, offisiell distributør av Fujitsu varmepumper.

Han sier til DinSide at han har sett eksempler på at det ikke er så lurt å montere pumper akkurat når det er som kaldest.

- Vi installerer aller helst ikke varmepumper i det hele tatt når det er kuldegrader, og har satt 5 minusgrader som en nedre grense. Blir det kaldere enn det, ber vi kunden om å vente. Vi har instruert alle våre forhandlere om dette hele veien, og det er klart vi taper noe salg på det, for vi ser jo tilfeller hvor kunden har gått til andre når vi har sagt nei, sier Engvik til DinSide.

- Vi har sett flere tilfeller der boligeiere gjerne har importert varmepumper selv og begynt å montere selv, med flere minusgrader ute. Dette er ikke å anbefale. Når det er kaldt ute klarer du ikke å vakuumere systemet for å få ut all fuktighet. Og fuktighet i systemet vil kunne reagere med oljen i motoren slik at det dannes en syre som spiser opp systemet og fører til kortslutning av kompressoren. Skjer dette, vil ikke pumpen ha lenger levetid enn høyst to år. I verste fall må du bytte hele pumpa, da det kan være vanskelig å få renset hele systemet, men dette må vurderes fra gang til gang, sier Engvik.

Nyttig kalkulator: Sjekk om varmepumpe vil lønne seg for deg

Ikke noe problem

Nei, de bruker ikke støvsuger. Slik ser det ut når varmepumpen vakuumeres. Foto: Norsk Varmepumpeforening
Nei, de bruker ikke støvsuger. Slik ser det ut når varmepumpen vakuumeres. Foto: Norsk Varmepumpeforening Vis mer


- Nei, det er ikke noe problem å installere varmepumpe i kulda, ikke hvis det gjøres på riktig måte. Men gjør man det ikke riktig, så blir det ikke bra uansett, sier Geir Porsblad i Akershus Varmepumpesenter, som er offisiell forhandler av Toshiba varmepumper.

- Alle som er kjølemontører vet at man må bruke nitrogengass for å fjerne eventuell restfuktighet i systemet før vakumering når det er minusgrader eller fuktig. Bransjen har lært seg de triksene som skal til for å tilrettelegge for installering også når det er kaldt. Dette er jo en jobb som stort sett gjøres om vinteren, det er jo da folk flest tenker på å installere varmepumpe. Men de som ikke er utdannet, gjør fort feil, sier Geir Porsblad.

Det er ikke bare de som installerer som får skylden for at varmepumper går i stykker: - Produsentene blåser i kvaliteten

Tja, det kommer an på rutinene

- Det er en utfordring å installere varmepumper når det er kaldt, det krever bedre arbeidsrutiner fra de som er installatører, sier daglig leder Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening. - Man må passe på at ting ikke er fuktig, og det er enda viktigere med god vakumering i kulda enn ellers, sier Baardsen videre til DinSide.

- Vi sier ikke at det ikke bør gjøres, men vi sier bare at man må være generelt mer nøye ved installering i fuktig og kaldt vær, og ta nødvendige forholdsregler ved installasjonen. Det beste er selvsagt å montere på sommeren når det er tørt og fint vær, men det er ikke da de fleste tenker på varmepumper, sier Baardsen.

Fem års reklamasjonsrett

Varmepumpe

Har du varmepumpe? (Avsluttet)
Ja(66%) 3085
Nei, men jeg har planer om å kjøpe(21%) 1001
Nei, det trenger jeg ikke(13%) 614
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Er det mange feil på varmepumper som skyldes montering i fuktig og kaldt vær?

- Vi er litt usikre på det, den vanligste feilen er at det blir vakumert for dårlig, men dette kan også skyldes at man ikke har god nok kompetanse eller utstyr. Vi vet at det har kommet folk på kurs hos oss som har sagt at de har gjort installasjoner uten å ha hatt ordentlig vakumeringsutstyr, forteller Bård Baardsen.

Baardsen understreker at det er installatøren som må sørge for og ta ansvar for at installeringen gjøres forskriftsmessig og slik at det ikke dannes skader i ettertid som følge av feilaktig installering. Også Jørn Engvik i FJ Klima Norge understreker dette.

- Det viktigste for sluttbrukeren er at du henvender deg til en autorisert forhandler som kommer hjem til deg på befaring, så finner dere ut hvilken pumpe som passer for boligen og hvor den bør plasseres. Ved å benytte en autorisert forhandler vil du også ha noen å henvende deg til i fremtiden om det skulle skje noe med pumpen, sier Engvik. Du har fem års reklamasjonsrett, og det er ingen forhandlere som kan unnlate å stå til ansvar for dette.

- Dersom varmepumpen er ødelagt på grunn av en montasjefeil, har kjøper krav på et tilsvarende produkt, sier Engvik.

Slik slipper du å avise pumpen

Hva med deg, har du erfaringer, gode eller ikke gode, med montering av varmepunpe i kaldt eller fuktig vær? Tror du det er lurt eller ei? Del dine erfaringer og meninger med andre, i debattforumet nedenfor.

Artikkelen ble første gang publisert på DinSide februar 2010.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer