Montana

Montana er så innarbeidet i det danske vokabularet er at det omtrent er synonymt med bokhyller. Den danske 80-tallsklassikeren er imidlertid så mye, mye mer.

Montana-moduler, i sin aller enkleste form: Hvite kvadrater, satt sammen til en bokhylle.
Montana-moduler, i sin aller enkleste form: Hvite kvadrater, satt sammen til en bokhylle. Vis mer
Som poteten

Hovedtanken bak modulsystemet var å lage et interiørkonsept som kunne passe inn overalt. Designeren Peter J. Lassen ønsket fleksible løsninger, som kunne brukes til det meste - fra enkle bokhyller, til romdelere, skuffesystemer eller et komplett hjemmekontor.

- Montana forandrer seg med kreative forbrukere som tilpasser Montana deres behov og utrykker deres egen personlige stil. Nye moduler kan tilføyes, og eksisterende sammensetninger kan endres, sier Lassen.

Montana består av 42 ulike grunnmoduler...
Montana består av 42 ulike grunnmoduler... Vis mer


42 grunnmoduler, 42 farger

Montana-systemet består av 42 grunnmoduler i forskjellige størrelser. Basen for alle modulene er et kvadrat som måler 69,6x69,6 cm - basert på det universelle DIN A4-målet. De andre 41 modulene er 12-deler av dette, for eksempel 6/12 eller 8/12.

Modulene finnes i fire dybder, fra 20 til 46,8 cm, og som ekstrautstyr får du skuffer, skapdører, halogen- og LED-belysning, samt hyller i flere versjoner.

Det finnes 42 ulike lakkfarger i Montanas fargepalett, og seks finérvarianter. Noen av fargene er høyglanset, eller med metallic- eller perlemorseffekt.

... som alle passer inn i grunnformatet.
... som alle passer inn i grunnformatet. Vis mer


Ett magisk nummer

Tallet er 5,7. Dette er grunnmålet i et rastersystem, der det er et hull for hver 5,7ende cm i modulene, skilleveggene og hyllene - der en kan montere nye knotter som kan bære hyller eller skillevegger.

Hyller og skillevegger kan dermed plasseres på kryss og tvers i modulet, og nøkkelen til det hele er kardinaltallet 5,7. Dette er også forenelig med standarden (NS-EN ISO 216) om ferdigformater; A3, A4, et cetera.

Mange metaforer

Montana fås i 42 ulike lakkfarger.
Montana fås i 42 ulike lakkfarger. Vis mer


Det høres kanskje veldig firkantet og "A4"-ut, men i tillegg til Montanas kardinalnummer, er selve navnet proppfull av metaforer.

Montana har hentet navnet sitt fra det latinske ordet monte, som betyr fjell - og dette symboliserer at det kan reises i høyden som et byggverk. Bruk av bokstaven A er heller ikke tilfeldig. Aen har arabiske aner, og kan være symbolet på en tyr, det utfordrende og maskuline - mens Oen skal illustrere det feminine, og representere den kvinnelig kilde.

Blir dette for dillete for deg? I praksis betyr det fint lite. Montana har fått en fast og lojal skare av tilhengere, for kvaliteten og de utallige kombinasjonsmulighetene - både i materialer, fargevalg, dybde, bredde - og utførelser.

Montanamodul med silketrykk i Organic Green. Foto: Montana
Montanamodul med silketrykk i Organic Green. Foto: Montana Vis mer


Nytt i 2006

På møbelmessen i Stockholm i februar, presenterte Montana to nyheter: En såkalt "sekretærmodul", der døren kan vippes ned og brukes som pult - og moduler med glassfronter med silketrykk.

De nye modulene har silketrykk både på glassfrontene - og på bakveggen. Det er to ulike trykk, grafisk mønster på bakveggen, og stiliserte lønneblader på glassdøren. Mønstrene fås i fargene Organic Green og Opal.

Sekretærmodulen folder du ned ved behov.
Sekretærmodulen folder du ned ved behov. Vis mer


Sekretærmodulen virker etter skatollprinsippet. Skapdøren kan foldes ned, slik at en får et praktisk lite skrivebord, som kan skjules når du har lyst til å glemme - eller gjemme bort - hjemmekontoret.

Pris

Prisen på modulsystemet avhenger av dybde, bredde - og høyde på modulene du vil ha. Det ligger i det øvre prissjiktet, men det er likevel ikke uoverkommelig. Selve modul-prinsippet er jo at en ikke trenger å kjøpe alt med en gang. En kan starte med noen få deler, og bygge på etterhvert. Vi har for eksempel hørt om tilhengere som ønsker seg moduler til jul - i stedet for deler til servise eller bestikk.

For eksempel koster sekretærmodulen, i dybde 46,8 cm, 5.050 kroner, inkludert oppheng.

Montana modul nr 1112, dybde 30 cm. Veiledende pris: 2.321 kroner.
Montana modul nr 1112, dybde 30 cm. Veiledende pris: 2.321 kroner. Vis mer


Alle foto: Montana