LITE MONSTER: Harlekinmarihøne/monstermarihøne skiller ut en illeluktende duft som er vanskelig å få fjernet. Disse skadene må du dekke selv. Foto: Fritz Geller-Grimm/Wikimedia Commons
LITE MONSTER: Harlekinmarihøne/monstermarihøne skiller ut en illeluktende duft som er vanskelig å få fjernet. Disse skadene må du dekke selv. Foto: Fritz Geller-Grimm/Wikimedia CommonsVis mer

Monstermarihøner kan invadere hjemmet ditt

Den er liten, stinker og kan ødelegge for tusenvis av kroner. Og du må trolig dekke skadene selv.

Marihønene som vi har vært vant med i Norge, spiser bladlus og gjør stor nytte i hagen. Men det finnes også andre typer marihøner som ikke er like hyggelig å ha på besøk i hagen eller i huset.

DinSide har tidligere skrevet om harlekinmarihøna, også kjent som monstermarihøne, som allerede er på god vei inn i norsk natur. Og som stinker.

Les også: Nå er klatremus på vei inn til deg!

Sprer seg raskt

Marihønearten sprer seg raskt, er svært overlevelsesdyktig og kan være til stor plage på vinteren. Store svermer kan nemlig trenge seg inn i boligen og overvintre, noe som kan være til stor irritasjon for de som bor der.

Harlekinmarihønen kommer i flere varianter - her kan du se noen av dem. Foto: Jeffdelonge/Wikimedia Commons
Harlekinmarihønen kommer i flere varianter - her kan du se noen av dem. Foto: Jeffdelonge/Wikimedia Commons Vis mer


På bare seks å har arten rukket å bli den mest utbredte i Storbritannia, og den blir omtalt som «den mest invaderende marihønen i verden».

Bioforsk
har blant annet observert på den på Vestlandet, og den er allerede godt i gang med å trenge seg inn i hus og hjem i Danmark, et land der den heller ikke opprinnelig har hatt naturlig tilhold.

Les også: Allergisk mot marihøne? Les dette

Skikkelig stinkbombe

En av grunnene til at harlekinmarihønen er uønsket, er at den skiller ut et flytende stoff som kan sette seg på vegger og møbler. Du vil nok fort oppdage om den er i hjemmet ditt, for ifølge Bolius.no stinker det, og lukten er utrolig vanskelig å vaske bort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det beste er å bli kvitt dem så fort som mulig når de kommer inn i huset. Dette gjøres best med støvsugeren, sier Tove Steenberg, seniorforsker ved skadedyrlaboratoriet i Aarhus, til den danske nettsiden.

Men det er også en annen effektiv måte du kan bli kvitt dem på; Dersom du skulle komme over en sverm som overvintrer, kan du feie dem sammen i en pose og legge dem i dypfryseren over natten. Det tåler de nemlig svært dårlig.

Bør du jakte på insektene utendørs?

Harlekinmarihønens livssyklus. Foto: Pudding4brains/Wikimedia Commons
Harlekinmarihønens livssyklus. Foto: Pudding4brains/Wikimedia Commons Vis mer


Selv om de kan gjøre stor skade, er det ikke slik at du bør legge deg på alle fire og jakte på den i hagen din med mord i blikket.

– Den har nok kommet for å bli, så det er ikke noe poeng i å drepe eksemplarer du finner ute. De fleste blander dem sammen med norske marihønearter, har Trond Hofsvang, forskningssjef ved Bioforsk, tidligere uttalt til DinSide.

Har du også sett de grønne insektene? Gulløye - er det et skadeinsekt?

Du får trolig ikke dekket skadene

Ettersom lukten fra monstermarihønene er vanskelig å fjerne, er det ikke utenkelig at du må skifte ut både møbler og veggtapeter for å få bukt med plagene.

Men vil forsikringen din dekke dette? DinSide har vært i kontakt med Jack Frostad, informasjonsdirektør ved If Forsikring.

– Da må du i alle fall ha en superforsikring, er Frostad første kommentar.

Han forteller at en superforsikring er en utvidelse av den vanlige forsikringen. For å få dekket skader på grunn av dyr og insekter, må man ha denne forsikringen.

Men dette koster. Du kan gå ut fra at en superforsikring øker din eksisterende forsikringspris med 25 prosent.

Her er forsikringsvilkåret for superforsikring hos If:

Hvilke skader som erstattes:

 • Skade ved insekter og dyr på bygning.
 • Skade som bare virker skjemmende på bygningens utseende dekkes ikke.

Dersom et marihøneangrep vil kunne falle under den siste kategorien, vil trolig ikke Ifs superforsikring hjelpe.

– Vår superforsikring vil dekke fysiske skader som skyldes dyr. Så er spørsmålet om hva skal til for at det kan karakteriseres som fysisk skade. Uansett vil jo kundene ha en minste egenandel på 4.000 kroner i en slik sammenheng, skriver Frostad i en mail til DinSide.

Problemer med skadedyr? Slik blir du kvitt dem

– Meld inn saken

I likhet med If har heller ikke Storebrand foreløpig hatt skadesaker hvor monstermarihønen har vært involvert.

Informasjonssjef i Storebrand, Gro Elin Hansen, skriver følgende i en mail til DinSide:

– Her er det ingen som kjenner til den såkalte monstermarihøna. Vi har tydeligvis enda ikke fått innrapportert slike skader fra våre kunder.

Også hos Storebrand må du ha en superforsikring.

– Denne type skader er uansett ikke dekket i en vanlig, standard hus- eller innboforsikring. Hvis du har tegnet en superdekning på huset eller innboet, kan den være dekket. Vi anbefaler kunder som har forsikring i Storebrand, og som har tegnet superdekning (vår beste dekning) om å melde skaden til oss. Da får vi også registrert omfanget av problemet, skriver hun.

Les også: Husedderkoppen - skummel, men ikke farlig

Slik kjenner du den igjen

Det finnes 54 "norske" marihønearter, hvorav 34 har utseende som folk flest assosierer med marihøner - med sterke farger og varierende antall prikker. De norske artene er enten røde eller sitrongule, og kan ha uskarpe flekker.

Men hvordan skal du skille de norske fra harlekinmarihønene? Slik beskrives de uønskede artsfrendene av ekspertene hos Bioforsk:

 • De kan opptre i store ansamlinger i/på husvegger om høsten.
 • De har en tendens til å trekke inn i hus for overvintring.
 • De måler 6-8 mm.
 • Arten har en oval form.
 • Dekkvingene har enten gul-oransje, orange-rød, rød eller svart grunnfarge.
 • Arten kan ha inntil 21 oransje-røde eller svarte prikker.
 • Alternativt kan den ha en form for rutenettmønster.
 • Det sorte mønsteret på det hvite nakkeskjoldet kan bestå av svarte prikker, en M-form, eller ha form som et trapes.
 • Føttene er vanligvis brune.
 • Det kan se ut som dekkvingene "bøyes ut" på sidene ved føttene.
Les også: Rimelig skadedyrbekjempelse