Monster Clarity HD - model one

IFA 2011: En stor positiv overraskelse.

De ser kanskje ikke så imponerende ut på bildet, men skinnet kan bedra. Foto: Øyvind Paulsen
De ser kanskje ikke så imponerende ut på bildet, men skinnet kan bedra. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er lett å bli blasert når man som journalist nærmest må brøyte seg vei gjennom jungelen av små-anlegg og høyttalere på IFA-messen. Men selv om utvalget er enormt, er det fortsatt ikke lett å finne noe som både låter bra, samtidig som det har en overkommelig pris.

Monsters nye kreasjon er imidlertid verdt å få med seg.

Clarity HD - model one

De to aktive høyttalerne har en størrelse som gjør dem svært plasseringsvennlige. Alle modellene vi så utstilt på messa var riktignok plassert på gulvstativ, men de kan også plasseres direkte på TV-benken, eller en hylle om du heller vil det.

Høyttalerne kommer først i rødt og gult, men en mørk - nesten sort utgave er også på vei. Foto: Øyvind P
Høyttalerne kommer først i rødt og gult, men en mørk - nesten sort utgave er også på vei. Foto: Øyvind P Vis mer


Hver høyttalerenhet er utstyrt med 6,5" bass og en 1" dome diskant, og alle tilkoblingene gjøres direkte på den ene enheten. De to høyttalerne kobles så sammen med en høyttalerledning. På toppen av hovedenheten er det en dedikert dokkingstasjon for iPod eller iPhone, og på baksiden av hovedenheten kan andre lydkilder som f.eks en 3,5mm minijack, et par phono (RCA) kontakter, eller over 2 stk TRS jack kontakter kobles til. På baksiden får du også mulighet til å justere diskantgjengivelsen fra 0 til ± 2dB.

Verdt å nevne er at høyttalerne også er klargjort for Monsters proprietære streaming-adapter. Det åpner både for trådløs avspilling, og ikke minst multiromsløsninger som vi kommer vi tilbake til lenger ned.

Lett skal det være. Foto: Produktbilde
Lett skal det være. Foto: Produktbilde Vis mer


Hovedenheten har også liten volumbryter (på toppen øverst til høyre), og det følger i tillegg med en enkel fjernkontroll. Stikkordet her er altså at det skal være et enkelt oppsett, og at du slipper å lesse stua full av unødvendig utstyr.

Til å begynne med kommer høyttalerne i rødt eller gult, men en bronsetone som er så dyp at den nesten ser sort ut, er også på vei.

Men hva med lydkvaliten?

Med min egen iPhone på plass fikk jeg hørt en god del av min egen musikk, både på Monsters åpne stand, samt i de litt roligere presselokalene. Nå skal jeg ikke late som om jeg er noen dedikert lydfantast, men jeg klarer heller ikke å skjule at lydkvaliteten imponerte. Dette er definitivt noe jeg fint kunne ha tenkt meg hjemme.

Stereoperspektivet var godt til stede, mellomtonen var på plass og bassen opplevdes som fin og stram. Er du på jakt etter et par lekre og plasseringsvennlige høyttalere er de med andre ord definitivt verdt en lytteprøve når de kommer til din lokale hifipusher i løpet av høsten. Anbefalt utsalgspris vil være rundt 6.600 kroner, og importør er Interconnect.


Monster Streamcast: Flerromsløsning med potensiale

Har du mange rom du vil fylle med musikk er du helt sikkert kjent med streamingløsningene til Sonos og Squeezebox, og også Monster har naturlig nok merket seg hvor populære disse har blitt.

Clarity HD kan derfor utvides til dette, og etter å ha fått demonstrert konseptet i en simulert tre-roms løsning er det ingen tvil om at de har gjort mye riktig.

Som nevnt over er Clarity HD klargjort for Monsters streamingadapter, som bruker Bluetooth for overføring av lydsignalene. I utgangspunktet må jeg innrømme at dette gjorde meg skeptisk, men Monster påstår i hvert fall at de nå har klart å finpusse lydkodekene til et langt høyere nivå enn tidligere.

I hifi-kretser vil helt sikkert den debatten fortsette i det lange og brede, jeg kan bare konstatere at det jeg fikk høre låt helt utmerket. Rådet er altså klart; dette bør du be om å få det demonstrert selv før du avfeier det.

Når det gjelder oppsett er det imidlertid en par begrensninger du må være klar over:

  • Det første er naturlig nok at du foreløpig må styre flerromsmulighetene via en PC. Trøsten får være at du kan sende opp til fire ulike lydstrømmer ut samtidig, til totalt 12 mottagere. Det burde holde for de aller fleste.
  • Du må også bruke Monsters eget musikkprogram for å styre musikken, du kan altså ikke bruke iTunes eller Windows Media Player. Musikkprogrammet skal i tillegg takle det som er av høyoppløste musikkformater, og det skal ikke være noen konvertering av lyden. Har du musikken din lagret som Flac, er det altså det som blir sendt ut.
  • I tillegg til å kjøpe flere sett med Clarity HD-høyttalerpar, så må du også kjøpe en spesialtilpasset blåtannenhet til PC-en, og ikke minst ett sett mottagere som plugges inn i hver høyttalers hovedenhet.

    Vi regner selvsagt med at det kommer pakketilbud her, men noen pris på det var ikke klart da vi var på IFA-messen.

Ingen buffring eller synkroniseringsproblemer

Vi fikk som sagt demonstrert et tre-roms system, og det fungerte helt glimrende i praksis. Lyden var alltid synkronisert mellom de ulike sonene, og det å veksle mellom de ulike lydstrømmene fra rom a, b, eller c gikk både umiddelbart, og ikke minst uten hakking eller hikking i lyden.

Pris på flerromsmulighetene må vi komme tilbake til, men her er det bare å følge med hos din forhandler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer