Møblene du ikke har råd til

Penger ingen hindring? Det holder ikke lenger å imponere med en sofa til 30.000 kroner. Her er våre favoritter blant møblene du må ut med sekssifrete summer for å få i hus.

Tatlin fra Edras diamant collection. Pris på forespørsel. <i>Foto: Edra</i>
Tatlin fra Edras diamant collection. Pris på forespørsel. Foto: Edra Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En drømmereise...

Bli med på en drømmereise. Vi har funnet frem til kremen av møbler en kan kjøpe - dersom en har minst hundre tusen kroner å bruke på et møbel. Ikke hundre tusen kroner på møbler - ei heller et kjøkken eller bad (da er det jo nesten litt knapt) men minst hundre tusen kroner på ett eneste møbel. En sofa. En pult. En forvokst puff.

Går det an? Og er det noen som kjøper det?

Kristin Krogstad, interiørarkitekt i Robert Tandbergs prosjektavdeling kan fortelle at de har solgt en tre-fire eksemplarer av deres aller dyreste møbel; sofaen Kennedee, siden den kom på markedet i 2006.

Møbelforretningen har to avdelinger, en for større prosjekter og en for privatmarkedet, den siste åpnet for vel et år siden, etter økt etterspørsel fra nettopp private personer som ønsket kvalitetsmøbler til boligen.

Robert Tandberg fører blant annet møbler fra de eksklusive italienske produsentene Poltrona Frau og Cavalli.

- Det er gode tider, og folk bruker mer penger på møbler, sier Krogstad.

Så mye bruker vi, at Robert Tandberg nå flytter til nye og større lokaler i det gamle hovedpostkontoret i Kvadraturen i Oslo.

BILDESPESIAL: Her er luksusmøblene

Verdt investeringen

AGAen kan faktisk øke verdien på boligen din! Foto: AGA
AGAen kan faktisk øke verdien på boligen din! Foto: AGA Vis mer


Selv om det kan synes litt drøyt, å bruke sekssifrete summer på et møbel, er det ikke nødvendigvis dyrere - i lengden.

- Det er jo miljømessig bra å kjøpe produkter som varer lenge, sier interiørarkitekt Birgitte Wergeland fra Expo Nova i Oslo. - Det koster mer i innkjøp, men ikke nødvendigvis i lengden.

- Hva skiller en sofa til 13.000 kroner fra en sofa til 130.000?

- En betaler først og fremst for håndverk og materialer. Produksjonen er dyrere, krav til materialer er høyere, og ikke minst er det store kvalitetsforskjeller i møblenes oppbygging.

Kvalitet vil selvfølgelig variere fra produsent til produsent - men at det kan lønne seg både for lommebok og miljø å tenke kvalitet, er et kjent faktum. Heldigvis finnes det også kvalitetsmøbler til en rimeligere penge.

Møblene kommer også gjerne i forskjellige utførelser, for eksempel trukket i skinn eller stoff - og det vil da være langt billigere å kjøpe stoffvarianten.

Zaha Hadids bord for Established & Sons i (Product) Red-utgave, koster i underkant av 300.000 kroner, men kommer med god samvittighet på kjøpet... Foto: Established&Son
Zaha Hadids bord for Established & Sons i (Product) Red-utgave, koster i underkant av 300.000 kroner, men kommer med god samvittighet på kjøpet... Foto: Established&Son Vis mer


For eksempel er det en prisforskjell på 80.000 kroner mellom skinn- og stoff-utgaven av Patricia Urquiolas sofa Tufty Time, som vist i bildespesialen.

Pengene tilbake

Investerer du i en AGA kan du til og med være så heldig at du får "pengene tilbake" - dersom du skulle selge huset ditt. I Storbritannia sies det at verdien på huset automatisk stiger like mye som kjøpesummen på AGAen, når den er i hus - og de synker ikke i verdi.

Nå er ikke AGA som begrep (eller familiemedlem, som AGA-entusiastene gjerne vil si) like kjent i Norge, men for en kjenner, vil det nok øke verdien av en bolig.

Nyttig på nett:

Produsenter:
Edra
Moroso
Poltrona Frau
B&B Italia
Sawaya & Moroni

Forhandlere:
AGA/Fired Earth inspiration store
Expo Nova
Robert Tandberg
Euklides