En fin og grønn gressplen er ikke uoppnåelig, men det kommer ikke av seg selv. Så brett opp armene, og finn frem hanskene: Det er vår! Foto: Colourbox.com
En fin og grønn gressplen er ikke uoppnåelig, men det kommer ikke av seg selv. Så brett opp armene, og finn frem hanskene: Det er vår! Foto: Colourbox.com Vis mer

Misunnelig på naboens plen?

Slik blir gresset grønnere på din side av gjerdet.

Publisert
Sist oppdatert

En fin og grønn gressplen kommer ikke av seg selv. Er drømmen at det er naboen din som i år skal tenke at gresset er grønnere på den andre siden av gjerdet, er det derfor på tide å brette opp ermene, finne frem arbeidsklær og redskap og sette i gang.

For grunnlaget for sommerens grønne gress, legger du nå.

Har du ingen plen, sier du?
Slik går du frem for å få det

Grønn lykke

 • Fjern spor av høst og vinter
  Det første du bør gjøre er å rake bort eventuelt løv, kvister og annet rusk og rask som ligger igjen fra høst- og vinterstormer. Skal plenen bli grønn og fin er det viktig at den får så mye luft og lys som mulig.
 • På hagesentre får du kjøpt gress på rull, ferdig til å rulle ut på godt preparert underlag. Foto: Produsenten
  På hagesentre får du kjøpt gress på rull, ferdig til å rulle ut på godt preparert underlag. Foto: Produsenten Vis mer

 • Fjern ugress

  Ørlite ugress i plenen tåler de fleste - spesielt om man er flink til å klippe ofte, for da ser man det ikke så godt, men større planter eller ugress er det smart å fjerne helt før de sprer seg. Husk på at du ikke bare fjerner det du ser, men at du også sørger for å få med deg roten. Da unngår du at den popper opp igjen om kort tid.
 • Kalk plenen
  Du bør kalke så snart som mulig etter at snøen forsvinner - og har du ikke gjort det før, bør du snu deg rundt nå. Du bør kalke når det regner - eller vanne når du kalker. Kalken skal hjelpe deg å holde plenen grønn og mosefri. Plantasjen anbefaler at du bruker 40 kg grovdolomitt eller granulert kalk per 100 kvadratmeter, annet hvert år.
 • Fjern mose
  Er ulykken allerede ute, det vil si: har mosen rukket å få fotfeste i plenen, må det sterkere lut til. Du kan fjerne mosen kjemisk eller manuelt - og det kan du lese mer om her: Slik blir du kvitt mosen

 • Gjødsling
  Det er bedre å gjødsle lite og ofte, enn mye og sjelden. Du bør gjødsle når det regner - eller i forbindelse med at du vanner plenen. Plantasjen anbefaler følgende:
  *April - 4-5 kg Blåkorn pr 100 kvadratmeter
  *Juni og juli: 2 kg kalksalpeter pr 100 kvadratmeter
  *August: 2-4 kg Blåkorn per 100 kvadratmeter.
  NB! Du bør ikke gjødsle etter midten av august.
 • Grønne fingre? Med et drivhus får plantene en kickstart på sommeren.

  Gresset bør klippes jevnlig - og for de som ikke synes det er aller morsomst finnes det råd. Både gressklipperbiler, og som på bildet: Roboter som fikser jobben nesten helt av seg selv. Foto: Husqvarna
  Gresset bør klippes jevnlig - og for de som ikke synes det er aller morsomst finnes det råd. Både gressklipperbiler, og som på bildet: Roboter som fikser jobben nesten helt av seg selv. Foto: Husqvarna Vis mer

 • Vanning

  Som hovedregel trenger du ikke å vanne plenen - men i lange tørkeperioder bør du se an plenen. Gresset skal kun vannes dersom det viser tegn på uttørking og misfarging - eventuelt sammen med kalking eller gjødsling om du ikke klarer å time dette etter været.

 • Klipping
  Sist, men ikke minst: Det er viktig å klippe gresset med jevne mellomrom. De første par gangen du klipper om våren bør klippehøyden være 4-5 cm. Senere kan du trimme gresset til 3-4 cm høyde, og siste gang du klipper før vinteren, bør gresset være 5-6 cm høyt.

  Det lille ekstra
  Dersom plenen skranter kan det anbefales å gi den litt toppdressing. Dette vil si at du tilfører plenen et tynt lag gjødslet torv eller sandblandet jord.

Hva er ditt beste tips for å holde plenen grønn og fin? Del med andre i debatten

Kilde: DinSide, Plantasjen, Forbrukerportalen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer