Med i pakken får du fjernkontroll og HDMI-kabel. Foto: Øyvind Paulsen
Med i pakken får du fjernkontroll og HDMI-kabel. Foto: Øyvind PaulsenVis mer

Miraclebox 9 Twin HD PVR testet

Canal Digitals HD-PVR har fått mye pepper, men det finnes alternativer.

Personlig er jeg svært fornøyd med Canal Digitals kanalutvalg, og spesielt det faktum at de er best i klassen når det gjelder å tilby HD-kanaler er et pluss i i min bok.

Men alt går likevel ikke på skinner, og til tross for gjentatte softwareoppdateringer av selskapets eneste HD-PVR, er dårlig stabilitet, støy og hakkende opptak fortsatt en del av hverdagen for misfornøyde kunder.

Heldigvis jobbes det med saken, og i løpet av 2011 er det lovet en HD-PVR fra ADB, og en fra amerikanske Tivo. Flere lesere har imidlertid tipset oss om at det allerede finnes gode alternativer, og i dag ser vi altså på toppmodellen til Miraclebox.

Med i pakken får du fjernkontroll og HDMI-kabel. Foto: Øyvind Paulsen
Innganger og utganger på baksiden Foto: Øyvind Paulsen
Legg merke til 2 Smartkort-innganger, og USB-inngang i fronten Foto: Øyvind Paulsen
Fjernkontrollen fungerer helt ok. Foto: Produktbilde

Miraclebox 9 HD-PVR koster i dag rundt 3.700 kroner i norske nettbutikker, og på papiret er det ikke til å legge skjul på at det ser svært lovende ut.

Svært gode spesifikasjoner

 • Vi testet versjonen med to paraboltunere, men for norske kunder fås den også i kabel-TV versjon (NB: den takler så vidt vi vet ikke Get), og er du kreativ kan du også mikse den slik at du har en dekoder for parabol og en for kabel-TV, eller for både Canal Digital og Viasats parabolsendinger.

  Dekoderen har altså to kortlesere for programkort, men vi har kun prøvd med et programkort fra Canal Digital.

 • Artikkelen fortsetter under annonsen

 • Den har alt du trenger av innganger og utganger: HDMI, komponentutgang og optisk digitallyd ut, tre USB-porter og e-Sata-inngang.
 • Den leveres uten harddisk, men du kan sette inn en standard 2,5" Sata harddisk av valgfri størrelse. I testmodellen sto det en 160 GB-disk. Det er også mulig å lagre direkte på en ekstern harddisk via USB- eller e-Sata-inngangen, de tre USB-portene er altså aktive. Dessverre rakk vi ikke å prøve dette i denne runden.
 • Den har en innebygd mediespiller som lar deg spille av innholdet du har tatt opp. Via nettverksinngangen kan du også spille av innholdet direkte på PC-en din. Alle opptakene du gjør via dekoderen blir lagret i .TS-format, men har du MKV- eller DivX-opptak fra før kan du også bruke dekoderen til å spille av disse. For de spesielt interesserte er det også mulig å vise fram bildene sine via dekoderen.
Men nok prat, for hvor bra er den egentlig?

Her er Miraclebox 9 glimrende:

 • Stabil og rask. Mens Sagem-dekoderen ofte henger seg opp, spesielt når du lar samme kanal stå på i lengre perioder, så har Miracleboxen vært helt stabil i løpet av vår testperiode. Både oppstart og avslutning går også langt raskere.
 • Pene menyer. Førsteinntrykket er glimrende, med oversiktlige og fine menyer, blant annet er det miniatyrvisning av kanalen du har aktiv når du står inni selve programguiden.
 • Manuelt timeroppsett, her velger du bla. om du vil ha enkelt eller serieopptak Foto: Øyvind Paulsen
  Mosaikk-mønster over kanalene. Stilig, men en finesse du neppe kommer til å bruke så mye i praksis. Foto: Øyvind Paulsen
  Manuell timer, valgmulighetene er mange. Foto: Øyvind Paulsen
  Informasjonen er god, når den først er tilgjengelig. Foto: Øyvind Paulsen
  Enkel informasjonslinje Foto: Øyvind Paulsen
  EPG: Fungerer stort sett kun på NRKs kanaler, så per dags dato er ikke det bra nok. NB: Er lovet oppdatering i løpet av februar. Foto: Øyvind Paulsen
  Foto: Øyvind Paulsen
  Varsling er smart. Via EPG-en kan du be dekoderen om å si i fra når programmet du vil se starter. --> Trykk en gang på ok-knappen for varsling, trykk to ganger for opptak. Foto: Øyvind Paulsen
  Miracleboz sier også i fra om du legger inn opptak som kræsjer med hverandre. Foto: Øyvind Paulsen
  Her er et opptak markert i rødt. Legg også merke til at flere kanaler ligger inne flere ganger, dette bildet er altså tatt før vi rensket opp i kanallisten. Foto: Øyvind Paulsen
  Det er flere visningsalternativer på EPGen. Foto: Øyvind Paulsen
  Her ser du standardkategoriene som du kan bruke til å sortere kanalene i. Foto: Øyvind Paulsen
  Foto: Øyvind Paulsen
  Når et opptak starter får du alltid beskjed. Foto: Øyvind Paulsen
  Eksempler på kategori-inndeling. Foto: Øyvind Paulsen
  Eksempler på kategori-inndeling. Foto: Øyvind Paulsen
  Eksempler på kategori-inndeling. Foto: Øyvind Paulsen
  Eksempler på kategori-inndeling. Foto: Øyvind Paulsen
  Eksempler på kategori-inndeling. Foto: Øyvind Paulsen
  Eksempler på innstillinger du kan gjøre i kategori-mappene. Foto: Øyvind Paulsen
  Opptakene du har gjort havner i denne mappen. Strengt tatt burde det vært tilgang til den via fjernkontrollen, men her må du i stedet gå inn via hovedmenyen. Akkurat her er det altså forbedringspotensiale. Foto: Øyvind Paulsen
  Thumbnail-visning også på opptakene du har gjort. Foto: Øyvind Paulsen
  Valgene her er enkle: Se, slette, endre navn osv. Foto: Øyvind Paulsen
  Oversikt over alle planlagte opptak får du i timer-oppsettet. Foto: Øyvind Paulsen
  Manuelt timer-oppsett. Foto: Øyvind Paulsen
  Enkelt, eller serieopptak? Valget er ditt. Foto: Øyvind Paulsen
  Til slutt velger du hvilken kanal du skal ta opp på. Foto: Øyvind Paulsen

  Se bildespesial for eksempler på skjermenyene i daglig bruk:

 • Kjapp tekst-TV. På Sagem-dekoderen er tekst-TV-funksjonen så treg at den i praksis ikke blir brukt. Her er det helt annerledes, det går lynraskt. (Merk deg likevel at æ,ø og å-tegnene blir erstattet med kråketær, her er det altså forbedringspotensiale.)
 • Støy. Sagem-dekoderen bråker kraftig. Miracleboxen er derimot befriende støysvak. Joda, hvis du legger øret oppå den, så hører du en lavfrekvent brumming, men det er også alt. En svært uhøytidelig DB-måling viste at vår Sagem HD-PVR klokket inn på 55 db i bruk, mens Miracleboxen lå på 43!

  Dette er forøvrig også bedre tall enn vi fikk på ADB-dekoderen til Altibox, og er du ømfindtlig overfor støy er dette svært gode nyheter.

 • Kan vise 1080p. Miracleboxen skalerer bildet til 1080p slik at den matcher oppløsningen du har på din full-HD TV. Og dette gjør den faktisk svært bra. Når vi studerte bildet nøye konstaterte vi litt mindre krying, og ikke minst mindre hakking ved panoreringer i bildet enn via Sagem-dekoderen. At den takler 1080p er forøvrig også et pluss hvis du bruker Miracleboxen til å spille av dine egne HD-filer i 1080p.

  Siden dagens HDTV-sendinger kommer i enten 720p (f.eks NRK) eller 1080i-oppløsning, er det imidlertid mange TV-entusiaster som liker å kjøre bildet ut direkte slik det kommer - og så la TVen gjøre den siste skaleringen. For deg som vil ha full kontroll over oppløsningen har derfor fjernkontrollen en hurtigtast nederst til venstre, som enkelt lar deg skifte oppløsning med et tastetrykk. Vi gjorde selv dette de første dagene, men endte til slutt opp med å låse den i 1080p. Vi får skylde på latskapen, dommen er likevel klar: Miraclebox gir et svært bra bilde både på SD- og HD-kanaler.

 • Men hva med oppsett og installasjon?

  Etter å ha koblet til begge kablene fra parabolen og satt på plass programkortet var det bare å skru på strømmen. Norsk menyspråk er på plass, og kanalsøket er neste trinn.

  Første skritt er å trykke på Meny-knappen på fjernkontrollen, og velge kanalsøk:

  • Bla først igjennom til du finner Thor-satelitten, og presiser så at du har to tunere før du trykker på OK-knappen

  • Selve søket tar cirka tre minutter, som er lengre enn på Canal Digitals Sagem-boks. Dette er ganske enkelt fordi Miracleboxen søker gjennom ALLE tilgjengelig kanaler, og ikke bare Canal Digitals utvalg. Etter at søkeprosessen var fullført hadde jeg f.eks. godt over 600 TV-kanaler i listen, men siden svært få av disse ekstrakanalene er åpne, må de altså lukes bort fra kanallisten i etterkant.

  Akkurat dette kan virke litt overveldende, men heldigvis finnes det flere måter å sortere kanalene på. Via fjernkontrollen kan du f.eks. gruppere kanalene etter kategori (film, drama, sport osv). Dette er imidlertid ikke helt ideelt.

  For det første tar det tid, og for det andre er det tungvint å lære barna i familien hvordan de skal veksle mellom de ulike kategoriene via fjernkontrollen.

  Trikset er derfor å kopiere hele kanallisten på HD-PVRen over på en minnepenn, for så å redigere kanalene på PC-en. Dette gjøres via et lite dataprogram som du kan laste ned her. Etter at jobben er gjort setter du bare minnepluggen inn i dekoderen igjen, og trykker på fjernkontrollens røde knapp når skjermmenyen gir deg beskjed om det. Selve oppdateringen skjer da automatisk, dekoderen restarter og du er i mål.

  Miraclebox i daglig bruk

  Det er en fornøyelse å igjen bruke en dekoder som starter og reagerer raskt. Som vanlig kan du pause TV-sendingene om du ønsker det, og dekoderen spoler også relativt raskt. Det er selvsagt også mulig å se på et program samtidig som du tar opp fra et annet.

  Miracleboxen har dessuten et par funksjoner vi med glede husker fra vår gamle Force-dekoder: Varslingstjeneste som sier i fra når ditt favorittprogram starter, og ikke minst varsel om du har dobbeltbooket; altså lagt inn opptak som kolliderer med hverandre.

  Vi liker også at du kan sette tidsforsinkelse på lyden, dette er svært praktisk hvis du opplever usynkronisert lyd og bilde.

  Så langt fungerer altså Miracleboxen akkurat slik vi forventer av en HD-PVR i dag.

  Men dette må, og skal, bli bedre

  Den store svakheten til Miracleboxen er dessverre den elektroniske programguiden, som kun fungerer slik den skal på NRKs kanaler.

  På NRKs tre kanaler ligger hele programtilbudet tilgjengelig seks døgn fram i tid, og det er dermed kun et tastetrykk som er nødvendig for å aktivere opptak av de programmene du ønsker.

  På de andre kanalene er det imidlertid mer skuffende: Stort sett får du nemlig kun oversikt over hva som går akkurat nå, og hva som kommer som neste program.

  Skal du ta opp din favorittserie må du altså legge inn manuelle timeropptak, og selv om de kan settes opp enkeltvis eller på faste, gjentakende tidspunkt, er dette en tungvint løsning.

  NB: I følge Miraclebox skal det imidlertid komme en EPG-oppdatering i løpet av de to neste ukene som løser problemet. DinSide håper å kunne prøve denne løsningen, og vil da oppdatere saken med våre erfaringer.

  Satelittsøk, dette bildet kan virke litt forvirrende. Jeg fant Thor-satelitten og lot det stå til Foto: Øyvind Paulsen
  Søket ferdig, som du ser får du MANGE kanaler, her må du altså redigere kanallisten, og det tar tid. Foto: Øyvind Paulsen
  Vi synes menyene er ganske fine, og relativt intuitive. Foto: Øyvind Paulsen
  Opptaksmuligheter. Foto: Øyvind Paulsen
  Hvor lenge vil ha skjermmenyene synlige? Det bestemmer du her. Foto: Øyvind Paulsen
  Hovedsiden for språkoppsett. Merk deg at du kan overstyre dette manuelt på enkeltkanaler, og at dekoderen da husker dette. Til det finnes det en praktisk hurtigtast på mobilen. Foto: Øyvind Paulsen
  Vi valgte 1080p på bilde, og Dolby Digital 5.1 ut via HDMI-utgangen. Foto: Øyvind Paulsen
  Ekstra finesser, ikke så veldig nyttig egentlig. For hvor mange steder trenger du egentlig å ha en kalender eller YouTube? Men de er nå der... Foto: Øyvind Paulsen
  Kalkulator, helt greit, men vil du bruke den? Foto: Øyvind Paulsen
  kalender. Tviler på om jeg trenger det, men her er det. Foto: Øyvind Paulsen
  Det er også mulighet til å surfe på nettet. Dette fungerte ikke særlig bra via fjernkontrollen, men det er mulig at det går an å koble til et tastatur og mus her. Det har vi imidlertid IKKE fått dobbeltsjekket. Foto: Øyvind Paulsen
  Det er også mulighet til å surfe på nettet. Dette fungerte ikke særlig bra via fjernkontrollen, men det er mulig at det går an å koble til et tastatur og mus her. Det har vi IKKE fått dobbeltsjekket. Foto: Øyvind Paulsen
  YouTube fungerte ok, men på enkelte klipp opplevde vi litt usynkronisert lyd. Dette kan imidlertid også ha vært et rent YouTube problem. Foto: Øyvind Paulsen

  Se eksempler på innstillingene her:

  Konklusjon

  Det er svært mye vi liker med Miracleboxen: Den er rask, tilnærmet lydløs, og gir både et godt bilde og god lyd. At den i tillegg har vært dønn stabil under vår testperiode er også noe vi setter svært høyt.

  Minuset med EPG-en er likevel en nedtur, men dette skal altså bli ordnet i løpet av de kommende ukene.

  Oppdatert: Etter å ha brukt Miraclebox i over seks uker har vi oppsummert våre erfaringer i en ny artikkel: Hvor ble det av EPGen?

  At du også kan flytte opptakene dine over på en ekstern harddisk, for slik å se dem på din mobiltelefon eller PC er også et stort pluss i vår bok. På grunn av frykten for piratkopiering er dette en funksjoner du nok aldri vil få se på en offisell HD-PVR, enten den nå er fra Canal Digital, Viasat eller Get.

  Det har vi også forståelse for, men vi kan likevel ikke fri oss for tanken på at denne løsningen kun irriterer lovlydige kunder. Piratene vil jo etter vår oppfatning få tak i det innholdet de vil uansett. Da er det synd at jeg som betalende TV-kunde blir nektet muligheten til å se ferdig filmen jeg tok opp fra en filmkanal jeg abonnerer på, på min iPad eller PC.

  Miraclebox har altså mange positive sider. Det er imidlertid et par ting du bør være klar over før du slår til:

 • Det mest opplagte tankekorset er at Miraclebox ikke er formelt godkjent av Canal Digital. I teorien kan de altså på sikt legge inn tekniske sperrer for å hindre at dekoderen blir brukt. Dette er altså en risiko du selv må vurdere om er verdt å ta.
 • Du bør også ha i bakhodet at en uoriginal dekoder forutsetter litt mer knoting og innstilling enn en standard-dekoder. Programsorteringen er et eksempel, og selv om vi syntes det gikk helt greit i praksis, så er dette et punkt som enkelte vil finne komplisert. Det finnes riktignok forum som kan hjelpe deg, men det er ikke alltid like lett å finne nøyaktig den oppskriften du trenger. Det samme gjelder oppdateringen som vil komme på EPG-en; den vil antagelig måtte lastes ned fra nettet, og installeres på dekoderen via en USB-penn.

  Hvis tanken på dette er noe som gir deg svettetokter, bør du altså holde deg til Canal Digitals egen dekoder, eller vente på de nye.

 • Lurer du på noe? Vi har tenkt å beholde Miracleboxen til den nye EPG-en er på plass. Er det noe du lurer på, eller har lyst til å få forklart bedre?

  Del det med oss i diskusjonsgruppen under, så skal vi svare etter beste evne. Beste dagspris og tilgjengelighet finner du hos Prisjakt.no.