Minitest: Husqvarna Automower 220AC gjør jobben

Lei av å klippe plenen? Du er ikke alene.

 Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spørsmålet er selvsagt om Automower kan redde deg ut av knipen, og etter å ha prøvd den helautomatiske gressklipperen fra Husqvarna i en ukes tid er vi langt på vei overbevist.

Gjør jobben du hater

Automatiske robotstøvsugere har vi testet flere ganger, og sistemann ut var Samsungs Navibot. Automatiske gressklippere har jeg imidlertid ikke prøvd før, og siden jeg hater alt som heter hagearbeid var jeg spent på hvor bra Automoweren fungerte i praksis.

Mye likt, men også ulikt

Likheten med de automatiske støvsugerne er forøvrig slående: De leveres alle med innebygd batteri og dokkingstasjon, og når oppdraget er fullført eller de begynner å gå tomme for batteri, ja så returnerer de automatisk til dokkingstasjon for å lade seg opp.

De leveres også med innebygde timere, noe som er svært praktisk, siden du ved få tastetrykk kan programmere Automoweren til å klippe plenen ved faste intervaller. Det beste er selvsagt å sette den til å klippe plenen mens du er på jobb, slik at du kan sprade rundt i din nyklipte hage når du returnerer fra arbeidet. Ja, det høres glimrende ut, og etter å ha prøvd det må vi bare innrømme at akkurat det er en god følelse.


Støvsuger som Samsungs Navibot leveres imidlertid med fjernkontroll, og selv om det ikke er noe stort minus, så mangler det altså på Automoweren. Det er også lett å konstatere at den nevnte støvsugeren jobber langt mer logisk og rett på sak enn Automoweren. Dette skyldes støvsugerens kamerafunksjon, som gjør at den danner seg et kart over området den skal dekke, slik at den vet hvor den har vært, og ikke minst; hvor den skal gå. På dette punktet er altså Automoweren mer lik Roombas støvsugere, som tilsynelatende går i et vilkårlig sikk-sakk-system, i håp om å dekke hele hageområdet.

Etter å ha sett resultatet på nært hold konstaterer vi også at den faktisk ser ut til å lykkes med oppgaven; hele vår plen (med løvetann og alt) var klippet når vi kom hjem fra jobb. Poenget vårt er altså at den bruker litt lengre tid på å gjøre jobben. Dette kan vi imidlertid fint leve med.

Som nevnt går Automoweren automatisk tilbake til ladestasjonen når den trenger strøm, for så å fortsette hvis ikke oppdraget var utført. I praksis holdt vår Automower koken i cirka en time, før den returnerte til ladestasjonen for påfyll.


Hva må du tenke på?

Selve dokkingstasjonen må selvsagt kobles til strømnettet ditt, og heldigvis følger det med en riktig lang skjøteledning i pakken (=20 meter). Selve strømadapteren er forøvrig utstyrt med praktiske skruehull, slik at den enkelt kan festes på veggen. Selv plasserte vi den oppunder verandataket, da står den også trygt for eventuelle regnbyger (se bildespesial for eksempler).

For at Automoweren skal virke må du også legge ut en såkalt begrensningskabel som du legger rundt klippeområdet, som altså vil si hele hagen din. I pakken fulgte det med 250 meter ledning, og skulle ikke det være nok får du selvsagt kjøpt lengre kabelstrekk. Begge endene på denne kabelen festes så i dokkingstasjonen, og merk deg at Automoweren ikke vil kjøre, dersom denne kabelen ikke er på plass - eller det mot formodning skulle bli brudd i kabelen.

Siden jeg kun hadde Automoweren på test i en begrenset periode festet jeg begrensningskabelen via de medfølgende krampene. Disse slås ned i jorden, omtrent som de teltpluggene du kanskje husker fra barndommen, bortsett fra at disse var i plast...
Akkurat dette var ingen utpreget fornøyelse, men hvis du kjøper en selv bør du heller grave ned kabelen (kabelen skal da ligge minst 1 cm, og maks 20 cm ned i bakken).

Selve gravejobben vil sikkert ta litt tid, men den store fordelen her er selvsagt at kabelen ligger langt tryggere når den først er på plass. Selv opplevde vi nemlig at vår kabel på overflaten ble kappet av klipperen ved to anledninger. Grunnen var selvsagt at vi ikke hadde banket krampene hardt nok ned i det ujevne underlaget, og når dette skjer vil altså Automoweren stoppe klippeprossessen umiddelbart.

Siden Automoweren antagelig vil bli brukt når du ikke er hjemme, liker vi også at Automoweren er utstyrt med både PIN-kode og tyverialarm. Skulle Automoweren bli stjålet er det i hvert fall en liten trøst at kjeltringen ikke får brukt den.

Hva synes vi?

Automoweren har svært mange innstillingsmuligheter og menyvalg som vi dessverre ikke fikk tid til å se nærmere på i vår korte prøveperiode, og bør derfor passe de aller fleste hager.

Vi synes imidlertid at skjermmenyen kunne vært litt mer intuitive, men heldigvis er den norske bruksanvisningen både detaljert og utfyllende. Har du en stor hage med mange fysiske hindringer ville jeg imidlertid bedt om bistand fra forhandler ved montering.

Automoweren gjør likevel definitivt jobben dersom du i likhet med meg har en hage uten de store skråningene, og det er ikke til å legge skjul på at jeg kunne tenkt meg en selv. Jeg er også svært imponert over hvor lite lyd den lager. Her må du faktisk høre etter om den fortsatt går, så dette er langt bedre enn forventet.

Prisen er likevel en begrensende faktor her, for dette er definitivt ikke gratis. 220AC har nemlig en veiledende pris på hele 17.000 kroner.

Skal du flotte deg med andre dekselfarger må du betale dyrt også for det. Veiledende pris for de oransje, mørkebrune, hvite og mørkeblå-dekslene er hele 3.125 kroner per stykk, og da bør du strengt tatt ha en langt større hage enn det jeg har for at den skal være verdt det.

PS: 220AC dekker opp til 1800 kvadratmeter, så har du enda større hage må du velge modellen som heter 230 ACX. Den takler opp mot 3000 kvadrameter, men prisen er da også nesten 20.000 kroner.

Minifakta på 220AC

Vekt ca 9 kg, klippebredde 22 cm.
Justerbar klippehøyde: 20-60 mm.
Klipperen skal klare stigninger opp til 35%.
Timerfunksjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer