Det startet ikke så bra, men innloggingsproblemet ser heldigvis ut til å være løst. Foto: Øyvind P
Det startet ikke så bra, men innloggingsproblemet ser heldigvis ut til å være løst. Foto: Øyvind PVis mer

Minitest: Altibox Chill på iPad

I midten av desember lot Altibox sine kunder se på live TV via sine datamaskiner, og nå er altså turen kommet til iPaden.

Utviklingen for oss TV-kunder har vært stor de siste årene: I dag finnes det for eksempel knapt en TV-distributør som ikke tilbyr filmleie via dekoderen, og sitter du med en TV av ny årgang har du i tillegg ulike VOD-løsninger via Smart-TV funksjonene.

Å kunne se direkte TV-sendinger på samme måte har imidlertid ikke vært like vanlig, men nå er det altså i gang.

Først via datamaskinen, nå også på iPad

I midten av desember lanserte Altibox Chill, en tjeneste som lar kundene se live-TV direkte på PC og MAC-maskiner. I går ble også tjenesten lansert på iPad, og det er altså den vi har sett nærmere på. Merk deg at Android-versjoner også er flagget i løpet av 2012, men ingen dato er foreløpig satt.

Innholdet i Chill er delt i to:

  • Chill in er gratis, forutsatt at du abonnerer på TV-basispakken hos Altibox. Tjenesten gir deg da alle de vanlige kanalene du har via dekoderen din, direkte på PC eller iPad. Tjenesten vil imidlertid kun fungere innenfor rekkevidden av ditt eget hjems trådløse nettverk.
  • Chill Out skal koste 149 kroner i måneden, men akkurat nå er det en lanseringspris på 79 kroner i måneden.

    Gullkornet er imidlertid at du også vil ha tilgang til tjenesten utenfor hjemmet. Noen begrensninger finnes imidlertid: På grunn av rettighetsproblematikk er det ikke alle kanalene du har tilgang til utenfor hjemmet, og du bør også være klar over at ingen av disse funksjonene vil fungere hvis du reiser ut av Norge. Les mer om dette helt nederst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik fungerer TV-sendingene på iPad

Trinn en er å laste ned Chill-appen fra App Store, og logge inn med ditt brukernavn og passord via appens fane som heter «Min Bruker».

Min testrunde ble utført på wifi-utgaven av den siste iPaden, og det var hvordan tjenesten fungerte i eget hus, altså Chill In, jeg vurderte.

Og starten gikk ikke akkurat på skinner: I løpet av kvelden i går var det nemlig komplett umulig å komme inn, og det eneste jeg fikk sett var en feilmelding om at Login feilet.

Sent i går kveld og i dag tidlig kom jeg imidlertid inn uten problemer.

Se bildespesial for eksempler!

Innstillingssiden. Foto: Øyvind P
Det startet ikke så bra, men innloggingsproblemet ser heldigvis ut til å være løst. Foto: Øyvind P
Og vips kom vi inn. Foto: Øyvind P
Kanaloversikten er tydelig. Her vises kanalene du har tilgang til og du sveiper ganske enkelt til neste side for å se flere. Foto: Øyvind P
Kanaloversikten er tydelig. Her vises kanalene du har tilgang til og du sveiper ganske enkelt til neste side for å se flere. Foto: Øyvind P
Siste side hos meg var forbeholdt betalingskanalene. Foto: Øyvind P
Kanalene kommer også opp nederst hvis du trykker på skjermen. Foto: Øyvind P
Meny-linje nederst. Foto: Øyvind P
Gull-finessen: Du kan spole inntil 2 timer tilbake i tid. Det er verdt å merke seg for deg med barn i huset. Nå slipper du altså å stresse for å rekke barne-TV, eller irritere deg over at du har glemt å skru på dekoderen. Foto: Øyvind P
Apple-TV funksjonen ser ut til å være på plass. Foto: Øyvind P
Men dessverre: Å sende TV-signalet til Apple TV fungerte ikke i går. Det håper vi rettes. Foto: Øyvind P
Informasjon om TV-program nederst Foto: Øyvind P
NRK: Her ser du kvaliteten ved oppstart. Når det buffres er teksten grumsete. Foto: Øyvind P
Men straks buffringen er ferdig blir det bedre. Helt optimalt er det likevel ikke. Foto: Øyvind P
Nok et eksempel på buffring: Her tok det cirka 30 sekunder, men i går var det også problemer med tjenesten. Foto: Øyvind P
Og tilslutt ble det stabilt. Foto: Øyvind P
En av få HD-kanaler, men HD-kvalitet er det dessverre ikke. Foto: Øyvind P


Førsteinntrykk: Når TV-sendingen først begynner er bilde-kvaliteten dårlig, men det er heldigvis kun mens den buffrer - og etter cirka 20/30 sekunder ser det helt greit ut.

Noen HD-kvalitet er det likevel ikke, og i praksis synes jeg faktisk at bildet var bedre på iPad 1 kontra iPad 3. Dette skyldes ganske enkelt at skjermen på sistnevnte er så høyoppløst at den enkelt avslører grums i bildet. (I bildespesialen er forøvrig alle bildene skjermdumper fra iPad 3, så dermed kan du selv vurdere kvaliteten.)

Bildemessig er det altså et forbedringspotensiale her, men jeg klarer likevel ikke å irritere meg stort over det; det er greit nok, og som en nødløsning for deg selv eller ungene er det helt greit.

Selve menysystemet er like enkelt som jeg forventer idag, og kanaloversikten viser raskt hvilke kanaler du har tilgjengelig. Hos meg var det tre sider med kanaler (jeg har grunnpakken), men den siste bestod av betalingskanaler i form av fotball og VG-TV.

Selve spilleren er enkel å styre, med pause/play og volum: Dette er selvforklarende.

Altibox har imidlertid en funksjon det er verdt å skryte av.

Glimrende buffer-funksjon

På hver enkelt TV-kanal du har tilgjengelig kan du nemlig spole inntil 2 timer tilbake i tid!

Det gir etter min mening appen en ekstra funksjon, og er en finesse jeg liker veldig godt:

Har du glemt barne-TV, nyhetene eller sporten, er det altså bare å åpne appen, og spole seg tilbake til start. Det er en finesse i hvert fall jeg har savnet tidligere.

Men AirPlay fungerte ikke

For deg med en Apple TV i huset, er det også fristende å se at appen skal la deg vise innholdet på en ekstern TV. Dette er spesielt praktisk hvis du bare har en Altibox-dekoder i huset, men to TV-er.

Denne funksjonen fikk jeg imidlertid ikke til å fungere, og feilmeldingen ga ganske enkelt beskjed om at Altibox ikke klarte å laste videostrømmen.

Siden Altibox hadde problemer med tjenesten i går, håper jeg imidlertid at dette bare var midlertidig.

Stort potensiale

Jeg synes Chill-satsingen til Altibox er spennende, og spesielt på nettbrett, siden det senker brukerterskelen betraktelig.

Dette er rett og slett en funksjon hele familien vil klare å bruke, og da er mye gjort.

Så gjelder det bare for Altibox å luke bort barnesykdommene...

Kanalbegrensninger på Chill Out: Foreløpig er det ikke alle kanalene som er tilgjengelig på Chill Out, så er du interessert i den bør du kontrolllere nøye at de kanalene du er interessert i, faktisk er på plass. (Husk også at denne tjenesten uansett ikke vil fungere om du befinner deg utenfor Norge.)

Foreløpig virker for eksempel verken NRK eller TV 2 utenfor huset, men dette jobbes det visstnok med. I løpet av juni skal også Discovery, Animal Planet og BBC komme inn i Altibox Chill Out.