Woody35 er konstruert for å plasseres på ferdig fundament. Foto: Woody35/Ivan Brodey
Woody35 er konstruert for å plasseres på ferdig fundament. Foto: Woody35/Ivan BrodeyVis mer

Minihytte i Drøbak

Ny trend er å bygge smått. Og disse hyttene kommer fiks ferdige.

I fjor sommer tok DinSide en runde hos hytteleverandørene og fikk unisont svar: Store vindusflater og mye lys er mest etterspurt. Men mens mange snakker om forvokste hyttepalasser, finnes det også en trend som går andre veien. Minihytter.

Marianne Borge er arkitekten bak Woody-hyttene, et nytt konsept for ferdighytter, som nå har fått sine første bygg på plass på norske hyttetomter.

Hun forteller til DinSide at to allerede er satt opp, en i Drøbak utenfor Oslo og en i Fitjar utenfor Bergen. En tredje er under oppføring i Bamble.

Til å flytte på: Laird lager minihus på hjul

Fiks ferdig fra fabrikk

Minihyttene kommer ferdig montert. De produseres på fabrikk og monteres rett på ferdig fundament på hyttetomten. Med i leveransen følger peis forblendet med granitt, integrert belysning, inndredet dusjbad, heltregulv i bjerk og innvendig kledning i bjerkefinér. Utvendig har hyttene kledning i malmfuru, og båndtekket tak i sink.

Mini? Ikke sammenlignet med Jay Schaffers mikrohus: Verdens minste hus? Under ti kvadrat!

Den første varianten er Woody35, en 35 kvadratmeter stor hytte med kjøkken, soverom, dusbad og hems i tillegg til stue med peis. Woody50 er storebroren med to soverom, mens siste tilskudd heter Woody15 og er tenkt som anneks eller egen minihytte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utstyres både med bad, peis og hems. Foto: Woody35/Ivan Brodey
Woody35 er konstruert for å plasseres på ferdig fundament. Foto: Woody35/Ivan Brodey
Store vinduer gir god kontakt med omgivelsene. Foto: Woody35/Ivan Brodey
Kjøkkenkrok og spiseplass. Lys følger med i leveransen. Foto: Woody35/Ivan Brodey


Og pris ferdig montert? 950.000 kroner for Woody35. Mer kan du se på hytteprodusentens eget nettsted.

Har hytte men trenger anneks? Slik bygger du uten byggemelding

Flere varianter

Woody-hyttene er ikke det eneste alternativet på det norske markedet. Kjetil Nærheim fra Suldal skal i egne lokaler produsere hytter på kun ni kvadrat. Og på dette miniarealet har han fått inn både dusj, wc, kjøkkenkrok med gasskomfyr og to kokeplater, stue med uttrekksbenk som kan gjøres om til ekstra soveplass og en slags hems med senger på 120 centimeter og 140 centimeters bredde. I tillegg følger et vedskjul på to kvadratmeter.

Nærheim forteller til Aftenbladet at hyttene vil koste mellom 100.000 og 400.000 kroner avhengig av materialbruk.

Slik kan et tun av Småhytter se ut, ifølge Rindalshytter. Foto: Produsenten
Slik kan et tun av Småhytter se ut, ifølge Rindalshytter. Foto: Produsenten Vis mer


Den etablerte hytteprodusenten Rindalshytter har også lansert et eget konsept de kaller Småhus. Et konsept selskapet har vunnet pris for. Småhus er inspirert av tradisjonelle setertun, men har fått moderne utforming av designeren Ole Petter Wullum. Her kan kjøperen selv velge elementer som settes sammen. Mulighetene er mange, og variantene selskapet viser på sine nettsider er bare forslag til inspirasjon.