Mindre med Notars salgsgaranti?

Notar mente leiligheten var verdt desidert minst. Det samme skjedde i vår forrige test. Skyldes det Notars salgsgaranti?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Mellom 1.1 og 1.2 millioner kroner mente megleren fra Notar leiligheten er verdt.

Baksiden

Fire andre meglere anslo verdien til mellom 1.4 og 1.5 millioner kroner.

Det samme skjedde med eneboligen i fjor: Notar-megleren lå flere hundre tusen kroner under de andre meglernes verdianslag.

- Dette er baksiden av medaljen ved å bruke salgsgarantier og progressiv provisjon. Meglerne gjør dette fordi de nødig vil komme i en posisjon hvor de må innfri garantien, sier Svein Rønning, administrerende direktør i Gjensidige Nor Eiendom.

Jurist Paal Bjønness i Forbrukerrådet støtter Rønning.

- Innebygd i både salgsgaranti og progressive provisjonsordning ligger en bombe; nemlig at meglerne må punge ut. Dette vil de gjerne unngå, og setter vurderingene lavt, sier Bjønness.

Dempet garanti

Notars salgsgaranti sier: "Hvis din bolig ikke blir solgt til en pris du aksepterer, betaler du ingenting". Ergo: Megleren bør senke selgerens forventninger, og anslå en lav verdi.

- Dersom vi har gitt for lave verdivurderinger, har vi ingen problemer med å innrømme det. Men vi tjener ingenting på det. Salgsgarantien skal sikre kunden en pris han er fornøyd med. Det er kunden selv som bestemmer om han er fornøyd med prisen vi har oppnådd eller ikke, sier informasjonsansvarlig Eivind Rodem i Notar.

Rønning er ikke enig.

- Det DinSide har avdekket her, viser at det ikke finnes noe som "en gratis lunsj", sier han.

Meglermakt

Notars salgsgaranti er ikke så "vag" som man skulle tro. Kredittilsynet krever at salgskontraktene konkret sier hvilken pris som er "akseptabel".

Megler og selger må derfor bli enige om denne prisen. Og det er her mange selgere stoler på det megleren mener.

- Har ikke meglerens verdivurdering stor betydning for hva selgeren mener er en akseptabel pris?

- Det kan du si, men går vi for lavt ut, får vi ikke oppdraget. Vår sterke markedsposisjon tilsier at dette ikke er tilfelle. Dessuten sier vi fra oss oppdraget dersom uenigheten er for stor om hva som er en akseptabel pris, sier Rodem.

Progressivt

I vår forrige test vurderte også DnB Eiendom at eneboligen var verdt mindre enn andre meglere.

Likevel mener kritiske røster det skyldes at DnB bruker progressiv provisjon, altså en høyere provisjonssats for det som overstiger takst. Da lønner det seg å gå forsiktig ut.

Dette var imidlertid ikke tilfelle nå.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!