Brannfarlige tørketromler

- Millioner kan begynne å brenne

Men nordmenn kan ta det med ro, sier Elkjøp/Lefdal.

KAN BRENNE: Tørketromler fra Whirlpool-eide Indesit, Hotpoint og Creda kan være brannfarlige. Foto: Whirlpool
KAN BRENNE: Tørketromler fra Whirlpool-eide Indesit, Hotpoint og Creda kan være brannfarlige. Foto: Whirlpool Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I november 2015 gikk den amerikanske hvitevaregiganten Whirlpool ut og advarte kunder som hadde kjøpt tørketromler av de Whirlpool-eide merkene Indesit, Hotpoint og Creda de siste elleve årene.

Noen av disse tørketromlene kunne i visse sjeldne tilfeller føre til brann, opplyste de.

Også på den norske nettsiden til Indesit ble det lagt ut en advarsel. Her kan norske kunder som har kjøpt Indesit tørketromler fortsatt sjekke om deres maskin er berørt ved å fylle ut modellnavn og serienummer.

Selges av Elkjøp og Lefdal

I Norge selges Hotpoint-tørketromler blant annet gjennom Lefdal og Elkjøp. Men dette er etter alt å dømme modeller produsert etter at skandalen var et faktum i 2015, og burde dermed være brannsikre.

Kommunikasjonssjef Øystein Schmidt i Elkjøp Nordic AS sier til Dinside at selskapet er godt kjent med Whirlpool-saken.

ELKJØP: Kommunikasjonssjef Øystein Schmidt kan ikke på stående fot si om noen av de brannfarlige modellene har blitt solgt her i landet. Foto: Elkjøp
ELKJØP: Kommunikasjonssjef Øystein Schmidt kan ikke på stående fot si om noen av de brannfarlige modellene har blitt solgt her i landet. Foto: Elkjøp Vis mer

- Vi ble gjort oppmerksom på dette umiddelbart etter at det skjedde. Vi gikk da umiddelbart i dialog med Whirlpool for å finne ut hvordan vi best kunne løse det.

Schmidt forteller at rundt 100.000 nordiske kunder ble kontaktet etter at Elkøp/Lefdal-systemet ga Whirlpool tilgang til sin kundedatabase.

Resultatet er betryggende for norske kjøpere av Indesit og Hotpoint.

- Det har ikke blitt registrert ett eneste tilfelle av noe som helst branntilløp av disse produktene i Norden.

Indesits tørketromler ser ikke ut til å være utbredt i Norge, men en av de modellene (IDV 75) som nevnes på den britiske listen selges ifølge Prisjakt.no gjennom tre mindre nettbutikker.

Vi vet ikke om denne er fortsatt er brannfarlig etter at produksjonsfeilen ble kjent i 2015.

Dinside har prøvd å kontakte Indesits og Whirlpools representanter i Norge både på telefon og e-post, men har så langt ikke fått svar.

Kan bli politisk sak

Det som for ett og et halvt år siden fortonte seg som en triviell tilbakekalling har nå vokst til å bli en betent politisk sak i Storbritannia.

HET POTET: Det har gått politikk i tørketrommel-saken. Nå kan den havne i selveste Parlamentet. Foto: ZoneCreative/Shutterstock/NTB scanpix
HET POTET: Det har gått politikk i tørketrommel-saken. Nå kan den havne i selveste Parlamentet. Foto: ZoneCreative/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

- Det er fortsatt millioner av potensielt livstruende maskiner i folks hjem. Den neste regjeringen må handle raskt for å tvinge fram en fullstendig tilbakekalling av alle berørte maskiner for å forhindre ytterligere risiko for forbrukerne og sikkerheten i hjemmene deres, skriver den uavhengige forbrukerorganisasjonen Which? i en artikkel publisert 24. april.

Over 100.000 briter har skrevet under på at de ønsker at regjeringen skal pålegge Whirlpool å trekke tilbake samtlige maskiner.

Det er nok til at de britiske folkevalgte må vurdere saken. Dermed kan de brannfarlige tørketromlene bli tatt opp i parlamentet i London etter nyvalget 8. juni.

Forårsaket storbrann i London

I oppropet vises det til en storbrann i London-bydelen Shepherds Bush den 19. august i fjor, der 26 leiligheter ble totalskadd. Brannen ble forårsaket av en av de tørketromlene Whirlpool hadde trukket tilbake.

Brannvesenet oppfordret i kjølvannet av brannen alle som hadde slike tørketromler til å ikke bruke dem mer. Samtidig uttrykte de misnøye med at Whirlpool på sin side sa at tørketromlene kunne brukes så lenge brukeren selv var tilstede og våken.

Til slutt snudde Whirlpool. I februar i år gikk de ut med en beskjed til kundene om at de ikke måtte bruke maskinene i det hele tatt.

Listen over merker som er berørt er senere utvidet til Swan og Proline. Ingen av disse forhandles i Norge, og Proline finnes ikke lenger på det britiske markedet.

LES OGSÅ:
Denne tørketrommelen var nesten ny - se hva som skjedde med den
Dette må du gjøre 3-4 ganger i året for å holde tørketrommel trygg
Frykter mer brannfarlig nattevask med nye strømmålereVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer