<strong>FLEKKER:</strong> Jif-sprayer er testet på forskjellige typer flekker. Det samme er mikrofiberklutene. Foto: TV2 hjelper deg
FLEKKER: Jif-sprayer er testet på forskjellige typer flekker. Det samme er mikrofiberklutene. Foto: TV2 hjelper deg Vis mer

Mikrofiberklut best i test

Mikrofiberklut og vann vasket renere enn Jif-sprayer

TV 2 hjelper deg har testet rengjøringsprayer fra Jif opp mot mikrofiberklut og vann. Resultatet overrasker.

Publisert

Denne artikkelen er levert av TV2 hjelper deg.

- Jeg hadde trodd at resultatet skulle være bedre enn dette, sier renholdsekspert i Ren Ekspertise, Inger Dahl.

TV 2 hjelper deg har undersøkt hvor rent det blir med Jif kjøkken- og baderomspray. Deres test viser at du får et renere resultat om du vasker med mikrofiberklut og vann.

Les også hvilken klut du bør velge om du vil unngå riper.

Renest uten Jif

Ved hjelp av en såkalt ATP-måler, som viser hvor mange mikroorganismer det er på en overflate, har TV 2 hjelper deg sjekket hvor rent det er etter å ha vasket bort flekker med Jif baderomsspray, Jif kjøkkenspray og mikrofiberklut og vann.

Slik er testen gjennomført

Overflatene er griset til av klassiske og tøffe flekker typiske for kjøkken og bad, som fikk godgjøre seg natten over. Flekkene bestod av kaffe, eggeplomme, saft, tannkrem, håndsåpe, tomatpuré og smeltet smør. Deretter er det målt med en ATP-måler for å sjekke hvor godt du ulike rengjøringsproduktene fikk vekk flekkene.

Seniorkonsulent i Ren Ekspertise, Inger Dahl, har rengjort bordet og utført ATP-målinger.

Resultatene av testen viser at det var dobbelt så skittent der de hadde brukt Jif baderomspray og tre ganger så skittent der de brukte Jif kjøkkenspray, i forhold til området som de vasket med mikrofiberklut og vann.

- Mikrofiberklut og vann gir det beste resultatet, sier Dahl, og legger til at hun ikke ville spist ved bordet som var vasket med Jif kjøkkenspray, etter å ha målt hvor skittent det faktisk var etter endt testing.

Snittet av TV 2 hjelper deg sine fem målinger:

  • Jif Kjøkkenspray: 17.876
  • Jif Baderomsspray: 12.542
  • Mikrofiberklut og vann: 5.588

Skal en overflate regnes som ren, bør verdien ligge under 1.000. Og jo høyere verdi, jo skitnere er overflaten.

Dette svarer Lilleborg

Orkla-eide Lilleborg er produsent av både Jif kjøkkenspray og Jif baderomspray. TV2 hjelper deg har spurt utviklingssjef Linda Korseberg Hagen om ikke Jif-sprayene bør vaske renere enn vann.

- Mikrofiber er en veldig god klut som suger opp flekker effektivt, men for virkelige vanskelige flekker så anbefaler vi Jif kjøkken og Jif baderom , sier Korseberg Hagen.

- Hvorfor skal man kjøpe rengjøringsspray når det viser seg at mikrofiberklut og vann vasker mye bedre?

- Jif kjøkken og Jif baderom er gode sprayer som er utviklet for å løse de flekkene som er typisk på kjøkken og på bad. Men i mange tilfeller så vil kanskje en mikrofiberklut og vann være godt nok, men har du ekstra vanskelige flekker så anbefaler vi å bruke disse sprayene, sier hun.

Liten forskjell på produktene

Ifølge Lilleborg har de to forskjellige produkter til kjøkken og bad fordi de er utviklet for forskjellige flekker, dermed er produktene veldig forskjellige, sier Korseberg Hagen.

LIKE PRODUKTER? Lilleborg påstår at produktene er svært forskjellige, noe kjemiker Carl Henrik Gørbitz ved Universitetet i Oslo er uenig i. Foto: TV2 hjelper deg
LIKE PRODUKTER? Lilleborg påstår at produktene er svært forskjellige, noe kjemiker Carl Henrik Gørbitz ved Universitetet i Oslo er uenig i. Foto: TV2 hjelper deg Vis mer

Kjemiker ved Universitetet i Oslo, Carl Henrik Gørbitz, har tatt en nærmere titt på innholdsfortegnelsen på flaskene.

- Ut ifra de stoffene som er i Jif baderom og kjøkken, har de omtrent samme egenskaper, jeg ville bruke dem om hverandre og det gjør jeg også hjemme, sier Gørbitz.

Professor i markedsføring på BI, Ragnhild Silkoset, sier at det ikke er tilfeldig at produsentene har flere produkter som ligner på hverandre.

- Det er klart at produsentene tjener på å ha mange varianter innenfor samme produktgruppe fordi da vil kundene plukke med seg flere varer hjem enn de ellers ville gjort, hevder Silkoset.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer