- Midden bor ikke i madrassen

Det mener flere danske eksperter. Norges Astma og Allergiforbund er ikke enig.

SLIK SER DEN UT: Husstøvmidden er ikke akkurat sexy. I tillegg er den svært irriterende for allergikere. Foto: WIKIMEDIA COMMONS
SLIK SER DEN UT: Husstøvmidden er ikke akkurat sexy. I tillegg er den svært irriterende for allergikere. Foto: WIKIMEDIA COMMONS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du blant dem som bruker masse tid, penger og energi på å rengjøre madrassen din, fordi du er allergisk mot midd?

Det er det ikke vits i, skal vi tro danske eksperter. Husstøvmidd lever nemlig alle andre steder enn i madrassen, dynen eller soveputa, ifølge videnskap.dk.

Les også: Sover du med denne?

- En myte


Jens Korsgaard er en av disse ekspertene som mener at midd i madrassen er en myte. Han er spesiallege i lungemedisin på privatsykehuset Mølholm, og har mange års erfaring med husstøvmidd i boliger.

- Oppfattelsen er en meget stor misforståelse, som dessverre er veldig utbredt. Du vil finne ti ganger mer støvmidler i for eksempel et gulvteppe, sier Korsgaard til videnskap.dk.

Norges Astma og Allergiforbund (NAAF) er enig i at midden lever andre steder, men at det i så fall er i tillegg til madrassen.

- De er i alle senger. Dersom du våkner opp med tett nese hver dag og har fått påvist middallergi, er det antakelig høy middforekomst i senga, sier Helle Grøttum, rådgiver i NAAF.

Og da er det bare to ting som hjelper, ifølge henne; allergimedisin og et godt renhold. Midden trives nemlig best når den har det varmt og godt, noe det ofte er under dyna.

Les også: Tepper gir helseplager

Hjelper middtrekk?


Dersom du teller hvor mange midd som er i en bolig, vil du bare finne promiller av dem i en madrass, mener Korsgaard. Han sier også at et middtrekk er like nyttig som å tømme hele Atlanterhavet med en teskje.

Dette er ikke Grøttum enig i.

- Noen har mer glede av middtrekkene enn andre. Trekket gjør at midden ikke kommer seg ut og inn av madrassen, og dermed gir den dårlige livsvilkår, forklarer hun.

Grøttum mener at hver enkelt må selv finne ut hva slags rengjøringsprosedyrer som fungerer best. Det viktigste er å gjøre livet surt å leve for midden.

- Senk lufttemperaturen og luftfuktigheten i rommet. Du kan også fryse sengetøyet for å være sikker, eller riste sengetøyet godt med jevne mellomrom. En annen populær ordning er å ikke re opp senga, forteller Grøttum.

Les også: Slik holder du midden i sjakk

Slik dreper du midden


Naaf.no foreslår følgende:

  • Unngå bruk av kjemikalier som kan inneholde irritanter, for å fjerne midden
  • Skift sengetøy hver uke

  • Sørg for god utlufting. Romtemperaturen på soverommet bør ligge under 18 ºC
  • Unngå støvsamlere som kosedyr, åpne hyller og heldekkende tepper
  • Det er lurt å la sengen stå uoppredd i noen timer slik at fuktigheten luftes ut fra madrass og sengetøy
  • Hvis man kan holde luftfuktigheten under 40 % RF i tre måneders tid i vinterhalvåret, pleier midden å dø ut
  • Ikke bruk vifteovner e.l. som blåser opp støvet i luften.