Mesterkokkenes favorittredskap på kjøkkenet

Tre av Norges fremste kokker gir knivskarpe kjøkkenråd.

GEIR SKEIE: Her trente  Figgjo-kokken  foran EM i kokkekunst, Bocuse d'Or. Sannsynligvis med en sylskarp kniv i neven, og helt klart med en solid trefjøl som underlag.    Foto: ALL OVER PRESS
GEIR SKEIE: Her trente Figgjo-kokken foran EM i kokkekunst, Bocuse d'Or. Sannsynligvis med en sylskarp kniv i neven, og helt klart med en solid trefjøl som underlag. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Om du skal lage favorittretten din på egenhånd, er det kanskje lurt å bruke redskapene kokkene bruker på eget kjøkken. I tillegg til tålmodighet og en liten smule kunnskap når du skal sette i gang på kjøkkenet, kreves ikke minst ordentlig kjøkkenredskap.

To av landets beste kokker mener begge kniven er det absolutt viktigste redskapet du trenger på et kjøkken, men peker også ut andre redskaper som du også bør ha i skuffene dine.

Tips: Derfor styrer du unna fliser på kjøkkengulvet

Den ubestridte eneren

Odd Ivar Solvold ble kåret til Norges beste fiskekokk for hele 22 år siden, og har siden den gang deltatt på Bocuse d'Or, og vært på kokkelandslaget. Idag driver han Mathuset Solvold i Sandefjord, som han startet allerede i 2002.

Solvold har klare meninger på hvilke redskaper du trenger å få tak i først.

ERFAREN:  Mesterkokk Odd Ivar Solvold lærer koker her sammen med langt mer uerfarne håndballspillere. Til daglig driver han Mathuset Solvold i Sandefjord.    Foto: ALL OVER PRESS
ERFAREN: Mesterkokk Odd Ivar Solvold lærer koker her sammen med langt mer uerfarne håndballspillere. Til daglig driver han Mathuset Solvold i Sandefjord. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
JAPANSK: I alle fall to kokkers favorittmerke Masahiro. Foto: PRODUSENTEN
JAPANSK: I alle fall to kokkers favorittmerke Masahiro. Foto: PRODUSENTEN Vis mer
RIVJERN: Microplane lager solide rivjern, råder en av kokkene vi har snakket med. Foto: PRODUSENTEN
RIVJERN: Microplane lager solide rivjern, råder en av kokkene vi har snakket med. Foto: PRODUSENTEN Vis mer
EN EKSTRA: Selv en halvsløv tourneringskniv er bra å ha, mener en av kokkene vi har snakket med. Foto: PRODUSENTEN
EN EKSTRA: Selv en halvsløv tourneringskniv er bra å ha, mener en av kokkene vi har snakket med. Foto: PRODUSENTEN Vis mer

Andre kjøkkenredskaper kokkene mener enhver bør ha:

• Wok-panne • Stekepanne • Stor og liten gryte (jern) • Knivsliper • Potetskreller • Hvitløkspresse • Visp • Sil og dørslag • Ildfast form


- Kniven er naturligvis den ubestridte eneren, om det er ett kjøkkenredskap som skal pekes ut. Alle kokker er knivgale, noe jeg også er. Når det kommer til valg av kniv er det òg viktig, så spør gjerne betjeningen i butikken når du først skal gå til innkjøp av en dyrere kjøkkenkniv.

- Så lenge den er av bra kvalitet, kan den brukes på det meste av ingredienser, men om jeg skulle anbefalt én må det bli det japanske merket Masahiro som etter min mening har de beste kjøkkenknivene. Andre merker som også er gode, er knivene fra Victorinox, sier Solvold.

Bruker du kniven smart, holder den seg skarp lenger

Rivjern og trefjøl

Solvold har også andre favoritter som han mener er essensielle i kjøkkenet.

- Det er faktisk ikke bare kniven som er viktig når det kommer til å lage god mat. Et ordentlig robust rivjern er vel så viktig, fordi det kan brukes til så å si alle ingredienser som heves i kvalitet ved bruk av den. Microplane-rivjernene river veldig fint. I tillegg hjelper det med en god trefjøl, fortsetter Solvold.

Slik får du bort flekkene på skjærefjølen

Geir Skeie er tidligere europeisk mester i kokkekunst, og har blitt kåret til årets kokk. Også han har deltatt i den prestisjetunge kokkekonkurrensen Bocuse d'Or, med Solvold som mentor.

Skeie prioriterer også kniven som det viktigste redskapet på kjøkkenet, men er i likhet med Solvold enig i at kniven er helt avhengig av et annet redskap om den skal fungere slik den er ment å fungere.

- Det er i realiteten så viktig å ha en god fjøl at det ikke nytter å ha en bra kniv om fjøla ikke gjør det den skal. Om du først skal kjøpe deg en ordentlig kniv, så må du også kjøpe deg en tykk trefjøl som er god og stor, forteller Skeie til Dinsides journalist.

- Grunnen til at nettopp tre er det beste materialet er fordi det verken er for hardt eller for mykt. Kniven trenger nemlig et stabilt og rett underlag når man kutter mot det, avslutter han.

Slik får du treredskapene til å vare lenge

Vask knivene for hånd

Emil Thorsvik (22) fra Bærum er også begeistret over Masahiro-knivene. I 2013 vant den unge kokken "Årets Masahiro-kokk". Thorsvik jobber i dag på Strand Restaurant på Stabekk i Bærum.

- Det viktigste utstyret er en ordentlig kokkekniv. Du kommer også langt med en halvsløv tourneringskniv, en asparges-skreller, og en stavmikser. Tresleiven går heller aldri av moten, sier Thorsvik.

Dersom du har investert i en god - og antagelig dyr - kniv, forklarer Thorsvik hvordan den bør behandles for å holde seg skarp.

- Etter bruk skal knivene vaskes for hånd i varmt vann. De må aldri vaskes i maskin. Da blir de kjapt veldig uskarpe og sløve. De må slipes med jevne mellomrom, og ikke av noen andre enn deg selv.

Se video: Kunsten å slipe slik at billigkniven blir like god som proffenes

Av: Andreas Aguilera Myrvold

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer