Merkevare vs billigvare

Vi tester skuremiddel for bad. Er det noen forskjell?

<b>VASKERMIDLER:</b> Vi tester merkevaren Jif skurekrem mot billigvaren Effekt. Foto: Kristin Sørdal
VASKERMIDLER: Vi tester merkevaren Jif skurekrem mot billigvaren Effekt. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har tidligere testet merkevare mot billigvare på vaskemidler for klesvask. Hvordan det gikk, kan du lese i denne artikkelen:

Duell: Billigvaskemiddel mot dyrt

Nå har vi testet merkevaren Jif, som du finner i hyllene i stort sett alle butikkene i Norges langstrakte land, mot en vilkårlig valgt utfordrer og billigere variant: Effekt skuremiddel, som distribueres av Europris i Norge.

De fleste dagligvarebutikkene har en rimeligere variant til merkevaren i butikkhyllene sine. Prisene ligger stort sett rundt 10-12 kroner for 500 ml, som er bortimot halve prisen av Jif.

Hvordan det gikk med utfordreren denne gang, kan du se i videoen nedenfor:


Dette har vi testet

Her er et sammendrag i tekst, for deg som ikke har mulighet til å se videoen.

Vi har testet merkevaren Jif skurekrem mot Europris-produktet Effekt flytende skuremiddel. Mye av motivasjonen for å velge en ukjent utfordrer, er selvsagt prisen.

Som tidligere nevnt, kan du finne billigere alternativer til merkevaren, i de fleste dagligvareforretninger - og i andre typer butikker som Europris, Nille og andre. Av det vi har sett av billig-alternativer hos de største dagligvarekjedene, ligger prisen på utfordrerne på rundt 10-12 kroner for 0,5 liter skurekrem.

Tom for vaskemidler og skittent bad? Vi har også forsøkt å vaske badet med aske - hvordan det gikk kan du se her.

    Dette koster testproduktene:
  • Effekt flytende skuremiddel koster 12,99 kroner (500 ml) hos Europris. Literspris: 25,98 kroner.
  • Jif skurekrem koster 23,90 kroner (500 ml) hos Kiwi. Literspris: 47,80 kroner.


Begge skurekremene er uten fosfat. Effekt inneholder salmiakk. Hva innholdsfortegnelsene ellers sier, kan du se i faktaboksen til høyre.

Vi tester begge typene skurekrem på et badekar. Det første vi biter oss merke i, og som også etterlater seg merker, er den harde korken på Effekt-flaska. Den er veldig hard og vond å få åpnet, og etterlater en øm tommel.

Vaskeresultatet er bra for begge skurekremene, vi synes begge skurekremene greier vaskebrasene like bra, og at effekten kommer like lett.

Det eneste vi ikke greier å bli venner med, er lukten av skurekremen fra Effekt. Den har en veldig stram og uappetittlig odør. Det er nok mest salmiakken som lukter, og for oss med veldig følsom salmiakk-nese er dette noe som rett og slett får mageinnholdet til å snu seg.

Jif-en lukter derimot friskt og behagelig.

Vi skurer badekaret på vanlig måte, en side med Effekt og en side med Jif. Etter skuringen, skyller vi av restene sv skurekremen med dusjen. Hos oss blir det liggende mer vannperler i kanten på den siden av badekaret som er vasket med Effekt, i motsetning til den siden som er vasket med Jif, hvor alle vanndråpene renner av.

Konklusjon

Det blir like reint med billigmerket Effekt som med merkevaren Jif. Den store ulempen, som vi ser det, er lukten på billigvaren. Vi vil foretrekke Jif i denne sammenlikningen, fordi flasken er lettere å åpne, den lukter mye bedre og vannperlene preller lettere av. Dersom vaskeeffekten er det eneste som betyr noe for deg, kan Effekt være et alternativ - og du slipper altså unna med rundt halve prisen. Men i årskostnad utgjør ikke dette de helt store summene.

Har du testet billigvarer som du synes er vel så bra som merkevarer - ja, kanskje til og med bedre? Tips gjerne andre i debatten nedenfor. Er det andre produkter du gjerne vil vi skal teste? Skriv til journalisten.