Kjøper du produktene separat, blir det billigere. Foto: Elkjøps kundeavis
Kjøper du produktene separat, blir det billigere. Foto: Elkjøps kundeavisVis mer

Merkelig pakketilbud fra Elkjøp

Før du benytter deg av et pakketilbud bør du sjekke at det er nettopp det. Tilbud.

Pakkepris! Forrige uke var det knalltilbud på Miele komfyr og koketopp på Elkjøp. Pakkepris: 9.999 kroner. Men ser du nøye på bildet over, står det også hva det koster å kjøpe produktene hver for seg: 3.999 for ovnen, 5.999 for komfyren. Totalprisen dersom du kjøper dem hver for seg, blir altså: 9.998 kroner.

Som vår leser Stein J. konkluderer i en e-post: Kjøper du det løst blir det en krone billigere.

Les også om butikkenes triks: Det er ikke alle "tilbud" som er lønnsomme

Ikke ulovlig med pakkepriser

Jo Gjedrem i Forbrukerombudet. Foto: Forbrukerombudet
Jo Gjedrem i Forbrukerombudet. Foto: Forbrukerombudet Vis mer


Ifølge Jo Gjedrem i Forbrukerombudet skal et pakketilbud være rimeligere enn å kjøpe de aktuelle produktene hver for seg. Men siden ombudet ikke har behandlet denne saken, vil de heller ikke ta stilling til om akkurat denne reklamen er ulovlig.

– På generelt grunnlag er det selvfølgelig villedende å markedsføre noe som en god pris, eller nedsatt pris, dersom det ikke er riktig. Men vi kan ikke ta stilling til denne kampanjen, sier Gjedrem til DinSide, og legger til:

–Det høres jo ut som en trykkfeil.

Det viser det seg også at det er. Det viser det seg at det denne gangen har skjedd en glipp hos Elkjøp.

- Her har det nok gått litt fort i svingene. Når vi annonserer med pakkepris skal det naturligvis gi en solid besparelse for kunden i forhold til å kjøpe produktene løst, sier Simen Sundt, pressekontakt i Elkjøp til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sundt forklarer at ordinær pris er langt høyere. – Det vi ikke fikk med oss var at begge disse produktene var på kampanje.

Følg med

Vi har likevel valgt å gjøre saken for å illustrere hvor viktig det er å se nøye på annonsene du mottar, også det med liten skrift. DinSide anbefaler også at du gjør egne prisundersøkelser. For selv om et produkt er på tilbud ett sted, kan det likevel hende du finner det til en lavere pris et annet.

Det er heller ikke første gangen elektronikkgiganten gir kundene dyrere pakkepris enn dersom de kjøper produktene hver for seg: Selger spillpakke til overpris; nå lover Elkjøp å skjerpe seg.

Men hva er lov?

Ifølge Gjedrem har altså ikke Forbrukerombudet fått noen klager på denne tilbudsavisen, men dette er blant annet punktene de ser nøye på:

– Generelt er det greit å markedsføre noe som er billigere å kjøpe sammen, enn hver for seg. Og her har du jo også en pris til sammenligning, sier Gjedrem til DinSide.

- Annonsen sier heller ikke noe om tilbud: Det heter ikke pakketilbud, men pakkepris. Vi mener imidlertid at det er grafiske elementer i annonsen som indikere at du får noe på tilbud, at det er rimeligere å kjøpe en pakke enn å kjøpe produktene hver for seg, men dette er ikke nødvendigvis nok til at Forbrukerombudet vil lage en sak.

– Vi ser på helhetsvurderingen. Står det "salg" eller "førpris" må dette stemme. Jeg har ingen eksempler på praksis der kun de grafiske elementene har vært avgjørende for om en annonse er villedende sier Gjedrem.

Hva synes du? Ville du antatt at pakkeprisen over skulle være rimeligere enn å kjøpe produktene ett og ett?

Godt tilbud

Feil eller ikke. Pakkeprisen var uansett et godt tilbud i forhold til dagens pris. I nettbutikken koster ovnen H4312BBLACK 5.499 kroner, mens platetoppen KM6115 koster 7.999; totalt 13498 kroner. Så slo du til på tilbudet forrige uke, sparte du 3.499 kroner.

Problemet er bare at dersom du ikke trengte begge deler, kunne du sluppet unna med en av delene, og likevel fått en fin rabatt.