Mer sexy med leilighet

Leilighet tar over for vanlig hus. Og trenden er - ifølge ekspertene - markant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Nordmenn skiller seg ut i europeiske sammenhenger ved at de i veldig høy grad eier sin egen bolig. Vi liker å være vår egen herre.

Danske vits: Hva heter leilighet på norsk? Hytte på hytte på hytte!
Danske vits: Hva heter leilighet på norsk? Hytte på hytte på hytte! Vis mer

76 prosent av nordmennene eier sin egen bolig, mens eierandelen i Danmark og Sverige bare er 53 og 58 prosent. Og dette er land vi vanligvis sammenligner oss med.

Men hvilken type bolig vi kjøper er i ferd med å snu. Tidligere skulle alle ha enebolig, nå ender mange opp med å kjøpe leilighet.

TALLENE KAN DU SE VED Å KLIKKE HER ELLER PÅ LENKEN OVENFOR

Ut med bonderomantikk

- Vi nordmenn blir mer og mer urbane. Og som en konsekvens av det går etterspørselen etter leiligheter opp. Det vil nok bli mindre og mindre igjen av bonderomantikken fremover, sier Peter Batta som er administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund.

Ifølge direktøren har flyttemønsteret endret seg betydelig de siste årene.

- De yngre generasjonene gidder ikke å bruke så mye tid i hagen, og den eldre garden er ikke like "gammel" som den var tidligere. Vi er også blitt mer og mer mobile, og folk har ikke lenger krav om å bo i samme bolig hele livet gjennom, sier Batta.

Han hevder at det tydelig ses på prisnivået.

- Leiligheter er ofte mye dyrere enn eneboliger. Det skyldes selvsagt at etterspørselen etter leiligheter er veldig høy, sier Peter Batta.

Og statistikken bekrefter utsagnet: I mai var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen på leiligheter hele 69 prosent høyere enn på hus. Prisveksten for leiligheter de siste 12 månedene har vært 14 prosent - det er dobbelt så høyt som for eneboliger.

Frivillig tvang

Bjørn-Erik Øye, leder i Prognosesenteret.
Bjørn-Erik Øye, leder i Prognosesenteret. Vis mer

Bjørn-Erik Øye som er leder for Prognosesenteret har også observert at leilighetsandelen har økt. Men han mener i høyere grad at folk blir "tvunget" inn i leilighetene.

- Åtti prosent av nordmennenes drømmebolig er fremdeles eneboligen. Men de ønsker også å bo sentralt, og det er vanskelig å få en enebolig på Karl Johan, sier Øye.

- Leilighetsandelen har steget de siste årene fordi vi bor mer og mer sentralt. Det er ikke plass til å bygge eneboliger, og en naturlig konsekvens er å bygge flest leiligheter som folk har råd til å bo i.

Boligeksperten hevder at trenden er klar.

- Andelen av boligmassen som er leiligheter vil bare vokse i tiden som kommer. Det gjelder ikke bare i Oslo, men også i andre større byer og tettsteder, sier han.

Men han fremhever at det vil ta noe tid før nordmennene når det europeiske nivået i forholdet mellom leiligheter og hus.

- Det tar lang tid å rokke den norske bonden, ler Øye.

Klare tall

Statistisk sentralbyrå har foreløpig bare tall for perioden 1987-97.

- I denne tiårsperioden steg antallet av leiligheter fra 13 til 16 prosent av den samlede boligmassen. Antallet eneboliger var konstant, mens småhusandelen (rekkehus og tomannsboliger) falt, sier seniorrådgiver i SSB, Arne Andersen.

Nyere tall fra Prognosesenteret viser at leilighetsbygging har hatt en eksplosiv vekst de siste årene.

BRUK DENNE KALKULATOREN FOR Å SE HVOR MYE BOLIGEN DIN ER VERDT