Mener oppvaskpulver er bedre enn tabletter

Enkelte oppvaskmaskiner klarer ikke å dosere riktig.

Pulver eller tabletter? Det er det store spørsmålet. Foto: COLOURBOX.COM
Pulver eller tabletter? Det er det store spørsmålet. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva bruker du?

(Avsluttet)
Tabletter(65%) 1388
Pulver(29%) 617
Jeg vasker opp for hånd(6%) 130
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Er du blant dem som velger oppvasktabletter foran oppvaskpulver? Det er du ikke alene om.

– Tabletter, og spesielt våre «alt i 1»-tabletter, er mer populære enn oppvaskpulver. Dette skyldes først og fremst at de er mer lettvinte i bruk, og fordi de har innebygde tilleggsfunksjoner slik som glansemiddel og tørremiddel, skriver Malin Skaar, teamleder ved Lilleborgs forbrukerservice, i en epost til DinSide.

Hvordan jobber egentlig oppvaskmaskinen? Se video

Klarte ikke å løse opp tabletten

Men det er ikke så sikkert du gjør lurt i å velge oppvasktabletter foran pulver, skal vi tro testen svenske Råd & Rön har utført.

Bare to av de syv ulike oppvaskmaskinmodellene Råd & Rön testet, klarte nemlig å dosere tablettene riktig.

Nettsiden skriver at Electrolux og Husqvarna var de eneste maskinene av testmaskinene som klarte dette, mens resultatet var mer tilfeldig på de andre maskinene. I noen tilfeller var kortprogrammet ferdig før tabletten hadde gått i oppløsning.

Gjør du denne kjøkkentabben? Kan være helseskadelig

Pluss med kontrollert dosering

Ifølge Råd & Röns testsjef Ronny Karlsson er multitablettene både dyre og unødvendige. Det mener ikke Lilleborg.

– Vi har generelt gode erfaringer fra våre egne laboratorietester på at våre «alt i 1»-tabletter løser seg også på kortprogram. Men det kan selvsagt være at enkelte maskintyper har ekstra korte kortprogrammer eller ekstra lavt vannforbruk i kortprogrammet, slik at enkelte tabletter ikke rekker å løse seg fullstendig, skriver Skaar.

Hun legger til at det finnes noen maskiner som har en egen funksjon som skal benyttes hvis du bruker tabletter.

På spørsmål om oppvasktabletter har flere funksjoner enn oppvaskpulver, svar Skaar:

– Vår standardtablett «Sun Tabletter» har de samme funksjonene som oppvaskpulver, men tablettens fordel er at det er kontrollert dosering. Maskinoppvasktabletter oppfattes generelt sett enklere og mer praktiske å bruke enn pulver. Den kontrollerte doseringen bidrar i tillegg til å hindre overdosering, som ofte vil forekomme i praksis, hvis man doserer pulver på slump. Ved å forebygge overdosering vil man som regel oppnå en miljømessig fordel fremfor pulver.

Hvilken oppvaskmaskin bør du velge? Her får du svaret

Derfor er tabletter dyrere

Råd & Rön mener det er unødvendig at flere av oppvasktablettene inneholder salt, som brukes til å løse opp vann med kalk i, fordi det er bare enkelte steder i Sverige som sliter med dette problemet.

Men trenger vi egentlig salt i oppvasktablettene i Norge?

– Saltfunksjonen i våre «Sun Alt i 1» er spesialutviklet for norske forhold og er nøyaktig utmålt i forhold til norsk vannhardhet. Vannhardheten i Norge er generelt lavere enn i andre europeiske land, og derfor inneholder Sun multifunksjonelle tabletter i Norge lavere verdier av salt, skriver Skaar.

Og hvorfor er tabletter generelt mye dyrere enn pulver?

– Tabletter er generelt mer kompliserte å lage enn pulver, og de multifunksjonelle tablettene er mer kostbare i produksjon sammenliknet med standardtablettene, forklarer Skaar.

Hun påpeker at det er butikkene som bestemmer prisen, ikke Lilleborg.

Det finnes flere oppvaskprodusenter som selger piller og tabletter i Norge, men DinSide har dessverre ikke fått disse i tale.