Meglersprik: 600 000 kroner

Vi forventet at verdivurderingen ville variere, men var ikke forberedt på et så stort sprik som testen avslører.

Tidligere har vi testet meglernes verdivurdering av en 2-roms blokkleilighet. Testen viste et overraskende lite avvik mellom laveste og høyeste vurdering.

Verksted-utfordring

Denne gangen valgte vi en enebolig på Langhus i Akershus, som ligger en halvtimes kjøretur fra Oslo sentrum. Prisene på leiligheter i området er nesten på Oslo-nivå, men eneboliger er en god del billigere enn i hovedstaden.

Testobjektet er et vel 200 kvadratmeter stort hus med god standard i hovedetasjen. Underetasjen er imidlertid det som gjør eneboligen interessant.

Der finner vi familiebedriftens verksted for reparasjon av TV-apparater og videospillere. Kun deler av kjelleren er benyttet til boligformål. Takhøyden er dessuten lavere enn det som er vanlig.

Grundig befaring

Vi kontaktet meglere fra de samme meglerkjedene som sist: DnB Eiendom, Exact, Gjensidige Nor Eiendom, Notar og Postbanken Eiendom. Megleren fra Eiendomsmegler1 kunne ikke komme på grunn av sykdom, men ellers stilte alle villig opp. Her var det penger å tjene. 2,5 prosent provisjon av en salgssum på 2 millioner kroner er 50.000 kroner. Å selge enebolig er med andre ord dyrt.

Meglerne foretok uten unntak en grundig befaring av eiendommen. Det var ikke snakk om en fem minutters rundtur i huset. Til sammen brukte de mellom 35 og 55 minutter, inkludert informasjon om salgsprosessen.
Klikk på linkene øverst i artikkelen for å lese mer om hvordan det gikk.