Meglernes nye salgstriks

Boligmarkedet virker helt inntørket, og det får meglerne på banen med nye salgstriks.

Boligbytte, salgsgaranti og barnepass. Det er desperate tider.  Foto: Finn.no
Boligbytte, salgsgaranti og barnepass. Det er desperate tider. Foto: Finn.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det virker som om boligmarkedet har tørket helt inn. Etter å ha kjørt flere visninger uten oppmøte orket vi ikke mer, sier en boligselger fra Oslo til Dagens Næringsliv (DN). Etter at de dumpet prisantydningen på eneboligen med to millioner kroner, ble det imidlertid fart på sakene. Femti interesserte kom på visning etter markedsføring av den lavere prisen, og boligen gikk til sist for nesten 500.000 kroner over den siste prisantydningen, skriver DN.

Les også: Lær deg å tolke annonseteksten. Disse ordene indikerer at du kan gjøre et realt kupp.

Flere knep

Tydelig prisdumping er ikke det eneste virkemiddelet meglerstanden har tatt i bruk i et saktegående boligmarked.

Jo Gjedrem er seksjonssjef i Forbrukerombudet. Foto: Bjørn-Eivind Årtun/Forbrukerom
Jo Gjedrem er seksjonssjef i Forbrukerombudet. Foto: Bjørn-Eivind Årtun/Forbrukerom Vis mer


I Telemark har et meglerfirma budt på rundturer i skibakken, og gratis løypekjøring med instruktør og gratis barnepass, til interessenter som kom for å se på leiligheter og hytter.

I Tromsø er boligmarkedet ekstra trått. Her har boligbytte blitt populært, en tjeneste som formidles av meglere.

Hvor mye er boligen din verdt nå? Sjekk med vår boligtakstkalkulator.

Forbrukerombudet er skeptisk

Tilgift er også hyppig brukt. Få bil med på kjøpet, var lokkemiddelet i Bergen nylig, skriver DN. Forbrukerombud Bjørn Erik Thon advarer i DN kjøpere mot å la seg blende av gratis flatskjermer, scootere eller Armani-dresser.

Tilgift er forbudt ifølge markedsføringsloven av 1972. De siste årene har denne delen av loven vært oversett, og paragrafen om tilgift er tatt ut i forslaget til ny markedsføringslov, som behandles på Stortinget i disse dager.

- Slik det ser ut nå, vil det vil ikke være et eget tilgiftsforbud i markedsføringsloven, men det vil eventuelt kunne komme innunder villedene markedsføring, sier Jo Gjedrem, seksjonssjef i Forbrukerombudet til DinSide.

- Dette er jo ikke vi sterke tilhengere av. Vi mener at det fremdels bør være en spesialregulering av tilgift.

Les også: Ikke la deg lure av gavekort

Forsikringer

Når det gjelder tilbud om lave fastrentelån innenfor en kort tidsramme, oppfordrer ombudet kjøpere til å se boliginvesteringen i et mer langsiktig perspektiv skriver DN. Foto: Finn.no
Når det gjelder tilbud om lave fastrentelån innenfor en kort tidsramme, oppfordrer ombudet kjøpere til å se boliginvesteringen i et mer langsiktig perspektiv skriver DN. Foto: Finn.no Vis mer


Andre utbredte virkemidler er rentegarantier, overtakelse av boligen, angrefrister og rentetak, skriver DN. Og ifølge Gjedrem er det de ser mest av i disse dager tilbud av finansiell art.

- Det som går på å gjøre salgprosessen tryggere, slik at det ikke skal bli skummelt å kjøpe før man har solgt.

Gjedrem sier det er en rekke nye markedstiltak nå som er rettet mot den utryggheten folk føler rundt det å selge - og kjøpe ny bolig.

- Vi har sett på endel av disse tiltakene uten å finne grunn til å gripe inn, så lenge tilbudet er reelt og det er en realitet i disse tiltakene, så kan det være greit, men det vi er opptatt av nå, er at vi skal klare å luke ut det som er av useriøse tiltak.

Forbrukerombudet holder seg orientert og følger nøye med, og sjekker opp det de finner av slike nye tiltak.

Les også: Lokker med flatskjerm og scooter

Salgsgaranti

Salgsgaranti er et eksempel på et salgstriks Forbrukerombudet har fulgt nøye med på.

- Det stilles det relativt strenge krav om hva som bør ligge i dette: Det må presiseres hva som dekkes av salgsgarantien. For eksempel: Er det at boligen blir solgt, eller at megler dekker omkostninger om boligen ikke blir solgt innen en viss periode.

- Det må være et reelt innhold i salgsgarantien. Det må virkelig gi noe. Feks at perioden det gjelder må være relevant, tilstrekkelig lang periode, og du må også minimum få dekket utgiftene denne perioden.

Gjedrem må tygge litt på spørsmålet om megnlerne har blitt flinkere.

- Det var en periode vi ikke så så mye av det - henger sammen med markedet. Det er jo ikke så relevant å bruke salgsgaranti i en periode der boliger selger seg selv.

Nå som boligmarkedet har bremset opp, vil det bli mer aktuelt for meglere å bruke slike salgstriks.

- Det er spennende å se hva som dukker opp. Men vi er forberedt på at det kan komme endel mer slike tiltak nå. Vi følger nøye med, avslutter Gjedrem.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!