Meglernes gamle utstilling

OBOS-megleren lokker med gammel reklame. Mange av prospektene i utstillingsvinduene viser til fjorårets salgsuksesser.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Salgsoppgavene som pryder meglernes utstillingsvindu fungerer ofte som reklame rettet mot de forbipasserende. Meglerne ”tjener på” å vise frem sine høyeste priser i beste vindusplass. Vindusreklamen er imidlertid ikke alltid like oppdatert.

Det beste salget

FOTO: INGVILD K. Vis mer

En leser av DinSide tipset oss om at hans salgsoppgave, som var fra mai 2000, ennå hang i vinduet til OBOS-megleren på Torshov. Leiligheten hans ble solgt da prisene var på topp i mai i fjor.

Vår leser fikk 850.000 kroner for en ett roms-leilighet (32 kvm.) på Grünerløkka. Ifølge leseren er det den beste prisen som er oppnådd for tilsvarende leiligheter i hans bygård.

OBOS-megleren synes tydeligvis det var verdt å bruke den gode prisen som reklame. Lenge. Prospektet pryder vinduet ennå, etter nesten 10 måneder. Og prisen er godt synlig.

Fjorårets salg

DinSide har sjekket flere av prospektene som henger i vinduene til OBOS-megleren på Torshov i Oslo. Vi plukket ut fem salgsobjekter til boliger som var solgt til en sum betydelig over prisantyding. Da megler sjekket salgsdatoen, viste det seg at fire av de fem boligene var solgt i juni og juli i fjor. Like fullt ble det sist uke reklamert med disse prospektene.

Vil du lese mer om de gamle prospektene, klikker du på linken øverst til høyre.

- Ikke misvisende

DinSide har tidligere skrevet om at våren og sommeren i fjor var preget av sterk prisøkning på boligmarkedet. På høsten kom et merkbart prisfall. De gamle prospektene hos OBOS-megleren var alle fra perioden med sterk prisoppgang.

Divisjonsdirektør i OBOS, Hildur Høiland, avviser at denne måten å reklamere på er villedende i dagens marked.

- Med dagens boligmarked er ikke disse gamle prisene misvisende. Det ville vært misvisende hvis prisene hadde gått drastisk ned eller opp siden salgstidspunktet, sier Høiland.

Hun sier at de i OBOS ikke har bestemte regler for hvor lenge et prospekt kan henge i vinduet.

- Men vi skal ikke fortelle kundene om en verden som er ulik virkeligheten, sier Høiland.

Ingen tidsfrister

Heller ikke hos Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) kjenner de til begrensninger på hvor lenge en salgsoppgave kan henge fremme til alles skue. Det stilles heller ikke noen krav til at det skal opplyses om salgsdato.

- Vi har ingen faste tidsregler å forholde oss til, sier Finn Tveter som er leder i NEF.

Oppgir ikke dato

DinSide sjekket også prospektene i vinduene til to andre meglere i Oslo: Meglerhuset Sædberg på St. Hanshaugen, og Exact eiendomsmegling på Torshov. Ingen av de to meglerne oppga salgsdato i utstillingsvinduet.

Hos meglerhuset Sædberg ga de heller ikke opp pris i vinduet. De eldste prospektene som hang fremme, var rundt en måned gamle. Hos Exact hadde de ikke tid til å gi oss datoene for prospektene som hang fremme, men de hevdet at de vanligvis fjernet prospektene bare uker etter et salg.

Les mer om meglerens gamle reklame her.