Meglerne spår pris-stopp

BOLIG: Gode nyheter til deg som skal kjøpe bolig: Meglerne spår en stabil bolighøst, med pris-stopp og mange boliger å velge mellom.

De siste årene har boligprisene med få unntak gått bare oppover. Meglerne har i kor spådd prisoppgang, prisoppgang og ytterligere prisoppgang. Og de har fått rett. Nå har pipa fått en litt annen låt, og årets renteøkninger har nok vært toneangivende.

Norges Bank har til nå i år satt opp signalrentene med 1,25 prosentpoeng. Flere banker har de siste ukene justert rentene på boliglånet, som en tilpasning til Norges Banks siste renteøkning i august. Hvilken effekt har dette på boligmarkedet?

Tid til å tenke

- Prisene har stabilisert seg. Jeg tror dagens nivå vil holde seg utover høsten. Jeg tror ikke vi får noe stigning før renta har stabilisert seg, sier Eivind Rodem som er pressekontakt i Notar eiendom i Oslo.

Rodem mener boligmarkedet i Oslo er betydelig roligere nå enn i vår. Trøkket og tempoet i markedet er ikke like høyt som det var i vår. Samtidig flommer avisene over av boligannonser. Mye tyder derfor på at kjøperne nå kan ta seg bedre tid til å tenke over hva de kjøper.

Vi har snakket med flere meglere i fem store norske byer: Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø. Med unntak av i Tromsø, meldes det overalt om et mer stabilt boligmarkedet.

Prisfall i OBOS

Meglerne sier prisene er stabile, og de tror på stabile priser utover høsten. De melder også om færre besøkende på visningene, og at det tar lenger tid å få solgt en bolig. Vil du lese hva meglerne spår for byen du bor i, klikker du på den aktuelle linken i firkanten øverst til høyre.

Boligmeglere ønsker ikke prisfall, eller et stille boligmarked. Det er derfor sjelden at meglere sier at de tror på prisfall. Andre aktører i markedet spår derimot et ganske markant prisfall i markedet i høst. Leder i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta, sa til DinSide tidligere i høst at han trodde på et prisfall på hele 10 prosent i høst og i vinter. OBOS har allerede meldt om prisfall på sine boliger i juli og i august.

Rentejokeren

Jokeren i priskabalen er Norges Bank. De styrer signalrenta, og vil holde rentemøter hver sjette uke i høst. Neste møte skal holdes 20. september. Hva som bestemmes der, vil kunne gi konsekvenser for boliglånsrenta og for markedet.

Finansnæringens hovedorganisasjon (FNH) har spådd at boligrenta vil passere 10 prosent i 2001. Det vil si en økning på rundt to prosent i forhold til dagens nivå. En økning på to prosentpoeng vil si 14.400 i økte renteutgifter på et boliglån på en million kroner. Da er det tatt hensyn til skattetrekket for gjeldsrenter.

Faller din bolig i pris?

Uansett hvor mye renta vil stige er eksperter og meglere er enige om at noen boliger er mer utsatt for prisfall enn andre. De mener som hovedregel at de boligene som sist øker i pris, vil være de første som rammes av en prisnedgang. Vi har tidligere skrevet om hvilke boliger som er mest utsatt for prisfall. Klikk på denne linken for å få opp den artikkelen: Faller boligen din i pris?