Meglerne mesker seg

Eiendomsmeglerne økte provisjonsinntektene med nesten 7 prosent fra første halvår 2001 til første halvår 2002. Likevel tjente de mindre penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Man skulle egentlig tro at meglerne hadde hatt ett gyllent år. For i tillegg til økte provisjonsinntekter, økte antall formidlede eiendommer gjennom meglerne med hele 7,5 prosent.

Provisjonsinntektene økte altså med 6,8 prosent på ett år. Til sammenligning var den generelle prisstigningen bare 0,4 prosent fra juni 2001 til juni 2002.

Røde tall

Tross umiddelbart positive tall, var det et økning i antall foretak som gikk konkurs i løpet av første halvår 2002, viser ferske tall fra Kredittilsynet.

I tillegg viser regnskapsresultatene til foretakene en negativ utvikling.

164 av bedriftene hadde nemlig et negativt driftsregnskap i første halvår 2002. Tilsvarende tall for 2000 og 2001 var 110 og 103 bedrifter.

For mange kokker

Soliditeten til eiendomsmeglerforetakene er også svekket. Det ses ved at egenkapitalandelene til meglerbedriftene har minket det siste året.

Ifølge Kredittilsynet kan de innrapporterte tallene indikere at tilveksten av eiendomsmeglingsforetak de siste årene har vært større enn hva det er markedsmessig grunnlag for, og at omsetninger av boliger tar lengre tid.

Kilde: Kredittilsynet

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!