Meglere med fasit

BOLIG: Eiendomsmeglerne reklamerer med at de tilbyr en "uforpliktende verdivurdering" av boligen. Vi tok dem på ordet, og inviterte dem hjem. Resultatet var overraskende.

Med skrekkblandet fryd og sommerfugler i kroppen har min kjære og jeg kjøpt ny leilighet - til og med før vi har fått solgt den gamle.

Nå fortsetter vi vår høyst reelle oppdagelsesferd på boligmarkedet. Vi er nødt til å bli kvitt drabantbyleiligheten før vi flytter til mer urbane omgivelser.

Test: Hva koster denne leiligheten? Vis mer

Pengelydige

Tidligere har vi sammenliknet meglernes provisjoner.

Nå kalte vi inn de samme meglerne til å foreta en verdivurdering av leiligheten.

De var imponerende raskt på pletten - enten samme dag eller dagen etter at vi ringte. Logisk nok - det er penger å tjene - selv på en OBOS-leilighet i blokk.

Interessant var det å se hvor forskjellige de opptrådte. Salgsargumentene varierte en del.

Lokkemidler

Notar-megleren stilte i dress og slips, og ga et seriøst inntrykk. Han tok seg god tid, og ga en verdivurdering mens han var i leiligheten. Megleren argumenterte for Notars videovisninger og annonsering i Notar-avisen.

Megleren fra Postbanken virket ledigere, og brukte kortere tid enn kollegaen fra Notar. Han ville da heller ikke gi en verdivurdering på stedet, men sende den i posten til oss dagen etter. Vi mumlet mildt at ting tar tid i Posten, og ytret et ydmykt ønske om å få det hele på epost. Vi fikk ikke bare en verdivurdering - vi fikk også et pristilbud. Provisjonen var betydelig lavere enn det prislista sier - et lokkemiddel til oss.

Megleren fra Eiendomsmegler1 gikk grundig gjennom salgsprosessen med oss. Han stilte ikke i dress, men ga et ryddig inntrykk. Han tok seg god tid, og la vekt på å spørre hvordan vi ville gjøre tingene. Vi fikk en verdivurdering mens megleren var i leiligheten.

Salgstriks

Kun et par hundre meter måtte Exact-megleren spasere fra kontoret til leiligheten. Han stilte ikke bare med lokalkunnskap - han hadde til og med innhentet prisen vi betalte da vi kjøpte boligen. Kanskje derfor kom han raskt med en verdivurdering. Megleren var humoristisk og tok seg god tid. Han argumenterte sterkt for annonsemagasinet VISNING, som Exact benytter i tillegg til Aftenposten.

Megleren fra DnB Eiendom ga et grundig inntrykk. Han gikk gjennom hele salgsprosessen med oss, og tok seg svært god tid. Han fremhevet DnB Eiendoms posisjon som en stor og landsdekkende megler. Vi fikk ingen verdivurdering der og da, men på telefon dagen etter.

Det samme gjaldt megleren fra Gjensidige Nor Eiendom. Han tok seg godt tid under befaringen, og fortalte om salgsprosessen. Verdivurderingen fikk vi på fax dagen etterpå - sammen med et pristilbud. De ga oss en 20 prosents "rabatt" på meglerprovisjonen - som i utgangspunktet er høyere enn konkurrentene (2,9 prosent).

Klikk på linkene øverst til høyre i artikkelen for å se meglernes verdivurderinger samt takstmannens dom.

Tidligere artikkel i denne serien: Test: Hvilke lån fikk vi i bankene?