- Med denne kan du styre hele huset

Smart hjerne i nye boliger styrer vann, strøm og sikkerhet.

Husets hjerne holder kontroll på alarm, vann og el-stopp. I tillegg kan du programmere inn strømstyring, ulike belysningskombinasjoner, et cetera.  Foto: Per Ervland
Husets hjerne holder kontroll på alarm, vann og el-stopp. I tillegg kan du programmere inn strømstyring, ulike belysningskombinasjoner, et cetera. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vann, brann, innbrudd. Tre ting man kan bekymre seg for som boligeier. Og som i de fleste tilfeller er langt utenfor egen kontroll, spesielt om man bor i blokk eller bygård. For uansett hvor flink du er til å passe på det som er på komfyren, hva om naboen sovner fra nattmaten på komfyren, eller glemmer å skru av kaffetrakteren?

Smart hjerne

- En rekke av disse løsningene er utviklet med tanke på eldre beboere, men unge førstegangskjøpere har også behov for trygge hjem, sier Eirin Rørmark, HMS-rådgiver i Usbl. Foto: Per Ervland
- En rekke av disse løsningene er utviklet med tanke på eldre beboere, men unge førstegangskjøpere har også behov for trygge hjem, sier Eirin Rørmark, HMS-rådgiver i Usbl. Foto: Per Ervland Vis mer


Usbl lanserer nå en helt ny sikkerhetsstandard for borettslag i nye Årvoll Senter. Her er hver eneste boenhet utstyrt med boksen du ser på bildet over.

- Dette er husets hjerne, styrer alarm, vannstopp og elektrisitetsstopp, men har uendelige programmeringsmuligheter, sier HMS-rådgiver Eirin Rørmark i Usbl til DinSide. Hun forklarer at ingen av de ulike komponentene i seg selv er nye, men at det er første gang alle disse funksjonene kombineres i en smart sentral - i alle boenhetene i et borettslag. - I tillegg kan man programmere blant annet strømstyring, nattsenking av temperatur, lys et cetera.

Hun tar oss med på en omvisning i visningsleiligheten på Grønland, der de har installert en rekke av de smarte tekniske løsningene i det nye borettslaget.

Vi har tidligere vist de smarte kjøkkenskapene, som kommer ned til deg fra veggen, slik at du slipper å stå på stol for å nå opp til øverste hylle.

Det geniale med det nye borettslaget er at brannvern og vannstopp er seriekoblet mellom leilighetene. Dette betyr ikke nødvendigvis at alle sprinklene vil gå av i alle leilighetene om du overrister en toast i brødristeren, hver sprinkel har en egen føler, men blant annet at man vil alarmeres dersom det blir stor røykutvikling i tilstøtende boenheter.

– Sikkerhetspakken som blir standard på nye Årvoll Senter borettslag, har teknologi som sikrer at branner ikke oppstår som følge av feil eller fordi at noen glemmer å slå av et elektrisk apparat etter bruk. Dersom uhellet er ute kuttes elektrisiteten automatisk, sier Rørmark.

Dette kommer som standard i komfyren, samt et par stikkontaktuttak. I tillegg kan du selvfølgelig velge å få installert flere.

Se bilder av de ulike smarte løsningene i bildespesialen:

Kjøpe ny bolig? Nå kommer boligene med ti års reklamasjonsfrist

Vannskader

Selv om faren for liv og lemmer ikke er overhengende når det kommer til vannskader, gjør det derimot store innhugg i budsjettet. I løpet av første halvår i år utbetalte forsikringsselskapene svimlende 1,2 milliarder kroner i erstatning for vannskader. Vannstoppfunksjonen i sikkerhetspakken fra Usbl skal forindre de store skadene.

- Vannintaket til boligen er stengt så lenge det ikke er i bruk, forklarer Rørmark. Dette vil si at dersom et rør skulle springe lekk, er det kun det vannet som allerede er i rørene som vil komme ut, slik at man unngår de aller største lekkasjene.

Vannet vil også stenges helt, dersom systemet merker at det er en liten lekkasje et sted. Dette kan overstyres manuelt, men merk at alt du gjør logges. Dersom du gang på gang skrur på vannet etter at det stoppes i vannstoppen, uten å tilkalle rørlegger for å få sjekket og eventuelt fikset problemet, kan erstatningen ved skader forkortes.

Kjappe fakta:

Sikkerhetspakken inneholder følgende:

  • Innbruddsalarm som kan aktiveres fra gang eller soverom og kan knyttes direkte til vaktselskap.
  • Vannstopp som garanterer ingen vannlekkasje
  • El-stopp: Ved røykutvikling/tilløp til brann i eksempelvis komfyr eller kaffetrakter, vil elektrisiteten til punktene kuttes.
Kontakt Usbl for mer informasjon eller et besøk i visningsleiligheten.

Kan du få?
Sikkerhetssystemet leveres som standard i de nye leilighetene på Årvoll, men kan også etterinstalleres i eksisterende bygg. Ifølge Rørmark skal borettslag kunne redusere forsikringspremien på bygget med cirka 30 prosent om alle boenhetene installerer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer