Med denne kan alle lage god mat

Er du ikke så god på kjøkkenet? Fortvil ikke, her er løsningen! Av: Line Omland Eilevstjønn

«ONE POT WONDER» Med denne går matlagingen lekende lett! Men merk at du ikke må sette tørr leirgryte i ovnen, da kan den sprekke.  Foto: LINE OMLAND EILEVSTJØNN
«ONE POT WONDER» Med denne går matlagingen lekende lett! Men merk at du ikke må sette tørr leirgryte i ovnen, da kan den sprekke. Foto: LINE OMLAND EILEVSTJØNN Vis mer

Den klassiske leirgryta er det kanskje en stund siden du har sett. Forståelig, men synd! I den lager nemlig all mulig deilig mat seg nesten helt selv.

Kjøttet blir mørt og saftig, og både grønnsaker og poteter kan også puttes i gryta mot slutten av steketiden. Om du vil, kan middagen lages over en hel dag, mens du selv gjør alt du ellers skulle gjort i hus og hage.

For fullt på kjøkkenet? Du blir ikke en bedre kokk av å ha kjøkkenet fylt av dyrt utstyr, sier Norges beste amatørkokk.

En av Norges mest anerkjente hobbykokker og kvinnen bak matbloggen Helles Kitchen, Helle Øder Valebrokk, tyr titt og ofte til leirgryta.

– Jeg elsker leirgryta. Maten blir så saftig, så saftig. Dette er faktisk den ultimate måte å lage mat på. Især tøffere kjøttstykker som trenger tid, sier Valebrokk til DinSide.

Vær nøye med bløtlegging

HOBBYKOKK: Helle Øder Valebrokk bruker leirgryten flittig. Foto: HELLE ØDER VALEBROKK
HOBBYKOKK: Helle Øder Valebrokk bruker leirgryten flittig. Foto: HELLE ØDER VALEBROKK Vis mer


Valebrokk er allerede på sin tredje leirgryte, da hun har vært uforsiktig med bløtlegging.

- Det er viktig å bløtlegge gryten før hver gang du skal bruke den, ellers kan den sprekke. Jeg snakker av erfaring.

Det kan også være lurt å sette leirgryta inn i kald ovn, slik at den varmes sakte opp.

I utlandet kaller man leirgryta og maten som lages i den «One Pot Wonder», og det er akkurat det det er. Alt lager seg selv, uten at du må passe på. Alt du trenger å gjøre er å forberede det du vil ha til middag.

– Helstekt kylling, ribbe, brød og lignende er perfekt mat å lage i leirgryta. Den er blant mine absolutte favoritter på kjøkkenet, sier Valebrokk.

Spagetti på engryteprinsippet: Slik har du aldri kokt spagetti før!

Dra på loppis

Utstyret som gjør jobben for deg

Vi har testet utstyret som gjør de rimeligste, tråeste kjøttstykkene møre som smør:


Selv om leirgryta kan kjøpes ny hos de fleste kjøkkenmagasiner til noen hundrelapper (300-600 kroner), kan det være vel så lurt å dra på loppemarked for å finne en. Der kan du finne dem langt billigere, og så lenge du er nøye med å se at den ikke har mer enn skjønnhetsfeil, er den like god som ny.

Dersom du ikke har et loppemarked i umiddelbar nærhet, er finn.no et godt alternativ.

Uansett pris, dette er en super investering! Gjør deg klar for enkel og sunn matlaging, hvor alle næringsstoffer tas vare på.

Helle Øder Valebrokks tips til bruk:

  • Tenk på leirgryten som et vidunder-hjelpemiddel. Tilsett alle ingredienser i gryten, sett på lokket og skru på ovnen,. Sett gryten inn og la den gjøre jobben. Når klokken ringer, er maten ferdig.
  • Bak brød i gryten.
  • Garantert sprø ribbe? Bruk leirgryta!
  • Supersaftig kylling? Bruk leirgryta!

LES OGSÅ: Den nye posematen du vil elske

Helles Chili con Carne:

Du trenger:
4-5 ss nøytral olje
1 stor løk i tynne skiver
5 hvitløksfedd, grovhakket
1 pose Chili Ancho
1 pose Chili Chipotle Moritta
1 pose Chili Guajillo
3-4 lange, røde paprika, skåret i store biter
1 grønn chili, grovhakket
1 boks knuste tomater
4 ss tomatpuré
1 ts salt
1/3 ts kvernet pepper
1 ts malt spisskummen
1 ss tørket oregano
5 dl kyllingkraft
1 ts timian
1 ss revet mørk sjokolade. Jo mørkere, jo bedre. Helle bruker sjokolade med 100% kakaoinnhold. Sjokoladen gir en fantastisk flott farge til retten.
Ca. 1 kg høyrygg av okse, i ett stykke.

Slik gjør du: I en tørr og varm panne rister du alle de tørkede chiliene til de dufter deilig. Så legger du de over i en bolle med lunket vann i 15 minutter, før du hakker dem og tar bort stilken og noen av frøene (jo flere frø, jo sterkere rett). Legg alle ingredienser i en leirgryte med lokk. Sett i ovnen på 150 grader i 4 timer. Skru ned temperaturen til 120 grader og la gryta stå to timer til. Nå kan du ta av lokket og dele kjøttet med to gafler. Chilien er ganske sterk, så hvis du vil ha den mildere, må du huske å ta ut frø og membran på de tørkede chiliene. Du kan også velge å bruke færre chipotlechilier.

Server retten med hakket bladpersille, ris og brød. Noen dråper lime hever retten.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer