Med denne kan alle lage god mat

Er du ikke så god på kjøkkenet? Fortvil ikke, her er løsningen! Av: Line Omland Eilevstjønn

<b>«ONE POT WONDER»</b> Med denne går matlagingen lekende lett! Men merk at du ikke må sette tørr leirgryte i ovnen, da kan den sprekke.  Foto: LINE OMLAND EILEVSTJØNN
«ONE POT WONDER» Med denne går matlagingen lekende lett! Men merk at du ikke må sette tørr leirgryte i ovnen, da kan den sprekke. Foto: LINE OMLAND EILEVSTJØNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den klassiske leirgryta er det kanskje en stund siden du har sett. Forståelig, men synd! I den lager nemlig all mulig deilig mat seg nesten helt selv.

Kjøttet blir mørt og saftig, og både grønnsaker og poteter kan også puttes i gryta mot slutten av steketiden. Om du vil, kan middagen lages over en hel dag, mens du selv gjør alt du ellers skulle gjort i hus og hage.

For fullt på kjøkkenet? Du blir ikke en bedre kokk av å ha kjøkkenet fylt av dyrt utstyr, sier Norges beste amatørkokk.

En av Norges mest anerkjente hobbykokker og kvinnen bak matbloggen Helles Kitchen, Helle Øder Valebrokk, tyr titt og ofte til leirgryta.

– Jeg elsker leirgryta. Maten blir så saftig, så saftig. Dette er faktisk den ultimate måte å lage mat på. Især tøffere kjøttstykker som trenger tid, sier Valebrokk til DinSide.

Vær nøye med bløtlegging

HOBBYKOKK: Helle Øder Valebrokk bruker leirgryten flittig. Foto: HELLE ØDER VALEBROKK
HOBBYKOKK: Helle Øder Valebrokk bruker leirgryten flittig. Foto: HELLE ØDER VALEBROKK Vis mer


Valebrokk er allerede på sin tredje leirgryte, da hun har vært uforsiktig med bløtlegging.

- Det er viktig å bløtlegge gryten før hver gang du skal bruke den, ellers kan den sprekke. Jeg snakker av erfaring.

Det kan også være lurt å sette leirgryta inn i kald ovn, slik at den varmes sakte opp.

I utlandet kaller man leirgryta og maten som lages i den «One Pot Wonder», og det er akkurat det det er. Alt lager seg selv, uten at du må passe på. Alt du trenger å gjøre er å forberede det du vil ha til middag.

– Helstekt kylling, ribbe, brød og lignende er perfekt mat å lage i leirgryta. Den er blant mine absolutte favoritter på kjøkkenet, sier Valebrokk.

Spagetti på engryteprinsippet: Slik har du aldri kokt spagetti før!

Dra på loppis


Selv om leirgryta kan kjøpes ny hos de fleste kjøkkenmagasiner til noen hundrelapper (300-600 kroner), kan det være vel så lurt å dra på loppemarked for å finne en. Der kan du finne dem langt billigere, og så lenge du er nøye med å se at den ikke har mer enn skjønnhetsfeil, er den like god som ny.

Dersom du ikke har et loppemarked i umiddelbar nærhet, er finn.no et godt alternativ.

Uansett pris, dette er en super investering! Gjør deg klar for enkel og sunn matlaging, hvor alle næringsstoffer tas vare på.

Helle Øder Valebrokks tips til bruk:

  • Tenk på leirgryten som et vidunder-hjelpemiddel. Tilsett alle ingredienser i gryten, sett på lokket og skru på ovnen,. Sett gryten inn og la den gjøre jobben. Når klokken ringer, er maten ferdig.
  • Bak brød i gryten.
  • Garantert sprø ribbe? Bruk leirgryta!
  • Supersaftig kylling? Bruk leirgryta!

LES OGSÅ: Den nye posematen du vil elske