Maya

Eckhoffs prisbelønnete bestikkserie Maya er en av Norges største designsuksesser. Bestikket slo igjennom på 70-tallet, hos generasjonen som ville la barna vokse opp med en stilren stålskje i munnen.


Stål med stil

Dette litt kraftige stålbestikket fra Norstaal er toppen av hverdagsluksus i en rekke norske hjem. Elegant som det fineste sølv, men kan vaskes i oppvaskmaskinen. Er det rart det ble populært?

Maya var industridesigner Tias Eckhoffs første bestikkserie for Norstaal (også kalt Norsk Stålpress) og ble designet i 1962 etter forespørsel fra daværende eier og firmaets grunnlegger, Finn Henriksen. Bestikket var kanskje litt uvanlig i sin form da det kom, og brukte litt tid på å slå ordentlig igjennom, men har vært en suveren bestselger siden 70-tallet.

Maya er et av Norges mest populære bestikk, uansett materiale. Foto: Norsk stålpress
Maya er et av Norges mest populære bestikk, uansett materiale. Foto: Norsk stålpress Vis mer


Maya er godt å holde i, og kjennetegnes ved sin karakteristiske form basert på enkle geometriske figurer; Rektangel, triangel og oval.

Prisbelønnet

Bestikket har blitt tildelt en rekke priser, blant annet Den norske designprisen, Merket for god design - og sist, Norsk Designråds Klassikerpris i 1991.

Den gang sa juryen om bestikket: - Maya er et produkt som designmessig har gjort seg internasjonalt bemerket ved mange utstillinger, og har vunnet en rekke internasjonale priser.

Produktet som er utviklet for rasjonell fremstilling, ble en av bærebjelkene i bedriftens produksjon med betydelig eksport. Maya er et kvalitetsprodukt med et formuttrykk som er like aktuelt i dag som da det ble utviklet for 45 år siden.

- Designerens rolle er å finne frem til løsninger som folk har nytte og glede av.   Foto: Norsk Stålpress
- Designerens rolle er å finne frem til løsninger som folk har nytte og glede av. Foto: Norsk Stålpress Vis mer


Om designeren

Tias Eckhoff er en av Norges mest allsidige produktdesignere. Han er utdannet keramiker fra Statens håndverk- og kunstindustriskole, og var de første årene av sin karriere ansatt hos Porsgrunn Porselen. Siden har han jobbet med de fleste materialer, og han er kjent for blant annet den populære stablestolen Ana.

I 1952 vant Eckhoff førstepremien i en skandinavisk konkurranse utlyst av Georg Jensen, for sitt sølvbestikk Cypress. Dette ble en av Georg Jensens største salgssuksesser. Eckhoff var bare 28 år gammel.

Gjennom et mangeårig samarbeid med Norstaal har han skapt flere populære bestikkserier med eksotiske, velklingende navn: Maya, Maya 2000, Chaco, og Tiki.

Tias Eckhoff er en av dem som har bidratt til å gjøre Scandinavian Design til et begrep.

I disse dager er Maya-bestikket med på utstilingen Scandinavian Design beyond the myth, som du kan se på Kunstindustrimuseet i Oslo. Vandreutstillingen er i Oslo frem til 13. august i år.

Her finner du mer informasjon om utstillingen: www.nasjonalmuseet.no eller på disse nettsidene: www.scandesign.org.

Trykk her for å se større bilder av Maya.

Kilde: Norstaal.