Maur kan gjøre stor skade

Slik blir du kvitt maur i huset. Av: Juni Wendelin Fasting

Slik kan det se ut når maur har fått boltre seg i isoporlagene i boligen. Foto: Tønsberg Skadedyrkontroll
Slik kan det se ut når maur har fått boltre seg i isoporlagene i boligen. Foto: Tønsberg Skadedyrkontroll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Dersom du har maur i huset om vinteren og i den kalde delen av året, kan man si med sikkerhet at de bor inne i huset ditt. Da skal de egentlig være i dvale, forteller daglig leder i Abs skadedyrkontroll Christian Krogstad til DinSide.

Tre hovedtyper av maur finner bolig i menneskehus:

  • Stokkmaur, som gnager i treverk og ødelegger vegger og konstruksjonen.
  • Svart jordmaur eller sukkermaur som den ofte kalles, etablerer seg ofte i isopor, særlig med varmekabler.
  • Innførte arter er ofte kosmopolitter som lever i hus og bygninger. Disse er spredd med mennesker til alle deler av verden. Et eksempel på en slik maur er faraomauren.
Se også når det er høysesong for maurangrep

Du inviterer dem inn

Bor du i et hus som står rett på bakken, uten kjeller, og du i tillegg har varmekabler og isopor i sålen, er det som å invitere dem inn. De er i tillegg beskyttet av betongen på toppen. Her finner de sprekker som gjør at de kan kravle opp på kjøkkenbenken. De følger for eksempel vannrør.

Maurene kan samle seg i kolonier på tusenvis og nærmest gnager bort isoporen.

– Dette fører til et hulrom som gjør at hvis noen hopper på gulvet kan det si «knekk!» i gulvet. På et tidspunkt blir det deg eller maurene, sier Krogstad.

– Et annet vanlig sted for dem å slå seg ned på er i fuktskader bak dusjen, legger Krogstad til.

De er ikke borte

Mange opplever at maurene er borte på sommeren.

– Da er det lett å tro at man har klart å bekjempe dem, men de er bare ute for å finne mat. De kan komme tilbake i økt omfang til høsten og vinteren igjen, sier Krogstad.

Han forteller at det er vanskelig å forebygge maur i huset, men det hjelper å holde det ryddig og ordentlig ute.

Prøv billig skadedyrbekjempelse

– Det lønner seg å ha et belte rundt grunnmuren – for eksempel 30 centimeter ned og ut med stein. Det er et materiale de ikke bor i, og man lager en buffer, men det er ingen garanti. Det er også lurt å fjerne busker og lignende som ligger helt inntil grunnmuren, forteller Krogstad.

Mange strør om seg med maurmiddel, men slike stoffer bør ikke brukes ukritisk. Foto: Colourbox.com
Mange strør om seg med maurmiddel, men slike stoffer bør ikke brukes ukritisk. Foto: Colourbox.com Vis mer


Når han besøker kunder ser han ofte at de har kastet maurpulver overalt.

– Det nytter ikke å behandle hele huset slik mange gjorde på 80- og 90-tallet. Selv om man støvsuger det bort, vil det bli liggende litt igjen som stadig puffes opp i luften. Man skal passe seg for å leve i et hus som alltid har insektpulver i luften, advarer Krogstad. Han anbefaler heller bruk av spray, som fordamper, og lokkemidler.

Tre vanlige maurtyper du kan treffe i boligen:

Forebygge

Torstein Kvamme er rådgiver ved Norsk institutt for skog og landskap, og har jobbet med maur i 35 år. Han anbefaler å ta seg god tid til å lokalisere koloniene før man gjør noe.

– Huset faller ikke ned på en uke eller to. Behold roen og følg litt med, men maur er ikke til å undervurdere. Stokkmauren kan gjøre alvorlig skade, forteller Kvamme.

De kan også ha søsterkolonier, altså kan det være flere kolonier i huset ditt. For å oppdage maurene kan du se etter rusk og rask, sagmugg og insektrester, eller rett og slett observere hvor de går. Man kan ofte høre dem hvis man bruker et stetoskop.

– Lokkebokser og gele virker først og fremst på sukkermaur, ikke på stokkmaur. De fleste sprøytemidler er farligere enn maurene, så vær forsiktig. Noen mennesker er veldig sensitive, barn for eksempel. Vær særlig forsiktig på kjøkkenet hvor man lager mat, sier han.

Se etter disse: Krypene du ikke vil ha i hus

Det er viktig å vurdere hva som er den mest hensiktsmessige metoden å bekjempe krypene på.

– Hvis man bare sprøyter inn midler har man ikke kontroll på eventuelle svekkelser av konstruksjonen, legger Kvamme til.

Hvis du tror du vet hvor kolonien er, kan du vurdere å åpne konstruksjonen.

– Jeg foreslår en god støvsuger som får sugd opp flest mulig maur så man ikke risikerer at de vandrer videre og etablerer en koloni på et nytt sted.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer